Wilson Kipketer i chok: De fornærmer mig jo

Alle Europa- og verdensrekorder i atletik sat før 2005 skal slettes, lyder nyt forslag. Vanvittigt, mener flere rekordholdere

Wilson Kipketer arbejder i dag for Puma i Helsingborg. (Foto: Anthon Unger)
Wilson Kipketer arbejder i dag for Puma i Helsingborg. (Foto: Anthon Unger)

Han kunne næsten ikke tro det, da han fik nyheden.

Wilson Kipketers 20 år-gamle rekord på 800 meter-distancen risikerer at blive slettet fra historiebøgerne, hvis det europæiske atletikforbund, EAA, har succes med deres aktuelle forslag.

Kort og godt vil de gøre op med fortiden i kampen mod dopingen.

Alle rekorder, der er sat før 2005, skal stryges. For dopingkontrollen var før 2005 så dårlig, at resultaterne ikke er til at regne med.

Et forslag der blandt andet bakkes op af den tidligere olympiske guldvinder og nuværende præsident for det internationale atletikforbund, IAAF, Lord Sebastian Coe.

Men Kipketer bryder sig ikke om det.

Det fortæller han til Ekstra Bladet.

- Jeg fik et chok, da jeg læste det. Jeg synes, det fornærmer mig og mit navn. Man skal tænke på, at jeg og alle andre atleter bruger utrolige mange timer, dage og år på at nå vores resultater, siger han og bakker dermed op om flere andre rekordholdere som Carolina Klüft og Paula Radcliffe, der er i samme båd som Kipketer.

Afskyeligt
Han satte sin verdensrekord i Köln i 1997 på 800 meteren, da han var nogenlunde enehersker på distancen. De berømte 1,41.11 minutter fik lov at stå indtil De Olympiske Lege i London i 2012, da kenyanske David Rudisha understregede sin position som historiens største navn på distancen med 1,40.91 minutter.

Wilson Kipketer i 1997, hvor han satte verdensrekord. (Foto: All Over Press)
Wilson Kipketer i 1997, hvor han satte verdensrekord. (Foto: All Over Press)
 

Dermed står Kipketers tid fortsat som alle tiders bedste europæiske tid.

Han bakkes op af såvel svenske Carolina Klüft, der er indehaver af Europa-rekorden i syvkamp, som britiske Paula Radcliffe (10.000 meter og maraton).

- Jeg ville finde det afskyeligt, hvis jeg blev frataget min rekord, når jeg var helt ren, siger Carolina Klüft til Aftonbladet.

Kipketers største sejr: Jeg vandt over døden

- Jeg er såret, og jeg føler, at det skader mit omdømme og min ære. Det er en voldsomt måde at slette nogle mistænkelige rekorder på. Kujon-agtigt i stedet for at tage den juridiske vej og slette de rekorder, man ad rettens vej har kunne dokumentere har fundet sted illegalt, skriver Radcliffe på Twitter.

Wilson Kipketer fortæller, at han vil tage sig en snak med Dansk Atletik Forbund for at høre til deres holdning til emnet.

Imens kan han tygge på Svein Arne Hansens ord.

- Det er helt sikkert en radikal løsning. Men de af os, der elsker atletik, er trætte af den tvivl, som hænger over vores rekorder, siger Svein Arne Hansen, der er præsident for Det Europæiske Atletik Forbund, til forbundets hjemmeside.

Kan genskabe tilliden
Planen er et led i kampen mod doping og blev afsløret mandag af forbundets European Athletics Council efter møder fredag, lørdag og søndag i Paris.

Svein Arne Hansen mener ikke, at folk tror på, at atleterne er rene, når undersøgelser viser, at mange af rekorderne ikke burde være menneskeligt mulige.

Sebastian Coe bakker op om det:

- Der vil være atleter og nuværende rekordholdere, som vil føle, at den historie, vi laver om, vil tage noget fra dem. Men jeg mener, det er et skridt i den rigtige retning. Hvis vi organiserer det og gør det på en ordentlig måde, så kan vi genskabe tilliden på dette område, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Wilson Kipketer indstillede sin gloværdige karriere i 2005. Da havde han vundet VM-guld tre gange, OL-sølv og OL-bronze, EM-guld samt været indehaver af verdensrekorden siden 1997.