Det var meningen, profilen var tiltænkt fansene. Meningen at de skulle kunne følge Mathias Boe og Carsten Mogensen lidt tættere på. Lidt ligesom deres facebook-profil, der har eksisteret i årevis.
Men Mathias Boe overvejer kraftigt at lukke makkerparrets Instagram-profil ned efter bare tre måneders levetid.
De har nået at få tilslutning fra godt 7.000 personer verden over, men den seneste opdatering, Boe har lagt på i weekenden, er ifølge ham blevet kommenteret mere end 7.000 gange!
Og mange af dem har været negative. Rigtig mange har været svinske og decideret hadefulde.
Det fortæller han til Ekstra Bladet fra den taxa, han befinder sig i mandag, hvor han har fået pakket sine ting sammen og forladt sit hotelværelse for at komme i lufthavnen. Væk fra Indonesien.
- Jeg har været med mange år, men jeg tror aldrig…det er egentlig første gang, vi er blevet udstillet så negativt. Der vil altid være nogen, der hader, og det kan være voldsomt. Men det er klart, at når der dukker beskeder op om, at man skulle have hovedet hugget af, så…
Flere sammenstød de senere år
Mathias Boe er fattet. Hans stemme er rolig, og han fortæller i fred og ro om de seneste dages begivenheder, der har tiltvunget sig hans opmærksomhed. Men han afviser at være negativt påvirket af det.
- Men det er nok meget godt, det ikke var en ung spiller, der var blevet udsat for det, siger den snart 37-årige stjerne.
Årsagen til de mange kommentarer er egentlig ligetil. Dansk badminton er traditionelt vellidt i Indonesien, hvor europæernes konstante kamp med specielt de dominerende kinesere har stor opbakning. Men begejstringen til Danmark og Boe og Mogensen kan efterhånden ligge på et lille sted.
De seneste sæsoner har der været flere episoder, hvor det stolte asiatiske land, hvor badminton er sport nummer et, har fået bank af Danmark. Sidste års Thomas Cup-finale gjorde ondt på dem.
Desuden har Mads Conrad-Petersens sammenstød med stjernen Kevin Sukamuljo ved All England samt Kim Astrup og Line Kjærsfeldts sensationelle sejr over mix-stjernerne Tontowi Ahmad/Lilyana Natsir ved sidste års Indonesia Open spillet en rolle.
Og så er der Boe og Mogensen, der modsat mange af de andre herredoublepar på verdensranglisten rent faktisk kan bide skeer med sportens nye superpar i netop herredouble, ovenstående Kevin Sukamuljo og Marcus Gideon – også indonesere…! Boe og Mogensen nøjes ikke med at bide skeer med de unge indonesere, de slår dem også de fleste gange, de møder dem.
Instagram-profilen blev overrendt
Lørdag var det dog et andet indonesisk par, der kom til kort overfor danskerne. Efter tre sæt, hvor Boe og Mogensen i sidste sæt havde vist klassen og vundet hele 21-12, fejrede Boe sejren, som han i øvrigt altid gør, med at vrikke lidt med numsen. En lille dans, der i hans egne ord er et udtryk for følelser. Men Boe gjorde lidt mere denne gang. Han tyssede på tilskuerne, der igen og igen havde bræget ’Denmark go home, Denmark go gome!’.
I sekunderne efter hvor sejren blev fejret, henvendte han sig igen til tilskuerne – denne gang ved at sætte hånden bag det ene øre, for ligesom at spørge dem, om de havde mere på hjerte.
Og det havde de.
Instagram-profilen blev overrendt.
Og det varede ikke længe, inden truslerne kom. Dødstrusler vel at mærke.
- Det var egentlig ikke det, at jeg tyssede på dem, der provokerede dem. Det var dansen, fortæller han. I mine øjne er det ikke noget nyt. Det har jeg altid gjort.
Det var de indonesiske badminton-fans dog hamrende ligeglade med.
- Vi har fået flere hundrede dødstrusler. Folk vil sprænge os i luften, skære hovedet over på os. Beskeder om at vi er efterlyst. Det har været alt. Lige fra de ’små’ personlige, hvor man er en taber til de mere alvorlige, hvor vi bliver bedt om at skynde os ud af landet, mens vi er i live, fortæller Mathias Boe.
Søndag skulle danskerne så på banen til finalen. Denne gang mod kinesiske Li Junhui og Liu Yuchen. Danmark mod Kina – i Indonesien. Så sikkert som amen i kirken, at opbakningen fra det lokale publikum ville være til dansk side.
Men nej.
’Denmark go home’ fortsatte, og der var mindst lige så mange i hallen, der holdt med kineserne som med danskerne.
'De skreg af grin'
Danskerne tabte, og Boes dans udeblev. Alligevel var det det helt store emne på det efterfølgende pressemøde, hvor omkring 75 journalister var dukket op.
Det var her Boe endte med at stoppe og smutte i utide, da han blev grinet af, da han forholdt sig kritisk til dødstruslerne. Det havde folk ikke den store forståelse for.
- Jeg fortalte dem, at var det sket i Danmark, at publikum havde råbt sådan af indonesiske spillere, så havde det tangeret racisme. At én ting er at de sviner mig til, det andet er, at de sviner mit land og kommer med dødstrusler.
- Så begyndte de bare at grine. De skreg af grin, fortæller Mathias Boe.
- I min verden bør man komme i fængsel, hvis man truer et andet menneske på livet. Det er især ikke så smart at true med bomber og den slags i den tid, vi lever i. Men de sad bare og grinede. Det blev jeg ærlig talt lidt vred over, kommer det voldsomt underspillet fra Boe.
Han medgiver, at måske skulle have ladet være med at tysse på tilskuerne. Og så alligevel ikke.
- Uanset hvad havde de nok fundet noget. Det var alligevel ikke den handling, der provokerede dem, siger han.
Boe skred fra pressemødet og har siden måtte finde sig i en eskalerende ’debat’ på Instagram.
Rigtig meget er fokuseret på de to spillere, hvor trusler efterhånden er blevet almindeligt.
Men Danmark får også nogle tæsk.
- Jamen, de har blandt andet skrevet, at Danmark er et lorteland, at dronningen arbejder nede i Istedgade, og at jeg er hendes søn. Det er stukket helt af, siger Mathias Boe.
- Det er da træls at blive ved med at læse, især når vi oprindeligt har oprettet profilen for fansenes skyld. Fortsætter det i det tempo, så tror jeg, at jeg lukker den ned. Det er ikke meningen.
Han tager nu lidt ferie, inden han og Mogensen tager fat på træningen frem mod VM i Glasgow til august.