'Der er uger, hvor jeg ikke laver en skid'

Coronapandemien får skyld for meget, men for Mia Blichfeldt har den ufrivillige pause lært hende noget om sig selv – og nu giver det resultater

Mia Blichfeldt spillede lørdag den første damesingle-semifinale ved en World Tour-turnering, siden Tine Baun stoppede i 2013. Foto: Raphael Sachetat/Badmintonphoto
Mia Blichfeldt spillede lørdag den første damesingle-semifinale ved en World Tour-turnering, siden Tine Baun stoppede i 2013. Foto: Raphael Sachetat/Badmintonphoto
Følg Badminton

Da den tidligere verdensmester Steen Skovgaard i kølvandet på Tine Bauns tredje og sidste All England-triumf i 2013 sagde, at der ikke ville komme en ny, dansk Super Serie-vinder i damesingle, så længe han var i live, var der ikke nogen, der sagde ham imod.

Den historie kan du læse her

Siden er der gået otte år, og det forvænte danske badmintonpublikum venter stadig på arvtageren og det næste store resultat. Gode talenter har været der siden, men ingen synes at kunne indfri det verdensklasseniveau, der død og pine skal til for at tvinge de stærke asiater i knæ.

Men så kom coronaen.

Den lagde land og riger øde hen og tvang verdenseliten i badminton i hi. Også den danske elite og heriblandt Mia Blichfeldt; et af de føromtalte talenter.

Og det var måske ikke så tosset endda. For den lange pause væk fra turneringspresset viste sig at være sundt for 23-årige Blichfeldt fra Solrød.

- Før kunne jeg altid træne lidt mere og lige lægge et ekstra træningspas ind. Måske var det derfor, jeg altid havde så mange skavanker, fortæller hun til Ekstra Bladet og henviser til sine problemer med fødderne, der holdt hende ude i dele af 2019 helt frem til corona-pausen efter All England sidste år.

- Sådan har det været, siden jeg som 16-årig begyndte at spille internationale turneringer. Der var fart over feltet, og jeg skulle 20 ting på en dag. Det hed træning, træning, træning og så lige pludselig: BANG! Og så blev jeg skadet.

Kronisk syg Poul Erik Høyer: Døden kommer tættere på

- Men nu har jeg lært at stoppe op og trække stikket. Og det har været sundt, siger hun og tilføjer, at hvis hun nu har smæk på i to uger, så tager hun en tredje uge, ’hvor jeg ikke laver en skid’.

- Det lyder som om, du er blevet mere moden…

- Jeg er måske umoden af alder, men måske er jeg blevet voksen, siger hun og griner.

Foto: Erika Sawauchi/Badmintonphoto
Foto: Erika Sawauchi/Badmintonphoto
 

Efter All England i marts nåede hun kun yderligere tre kampe på højt niveau i hele 2020 – ved Denmark Open i oktober. Eller sagt med andre ord: Der var tid til at slappe af og komme ned på jorden – og få ro på fødderne.

Og det var en faktor, da hun kæmpede sig igennem Thailand Open og nåede semifinalen lørdag.

- Jeg har kunnet mærke det den forgangne uge, når jeg har været presset. Før havde jeg svært ved at holde koncentrationen, når det begyndte at presse på. Det er jeg blevet meget bedre til. Og jeg har mere styr på at håndtere modgang, siger hun og fortsætter:

- Jeg har altid haft svært ved det taktiske element. At have overblik over situationen. Jeg flyver rundt, er spontan. Energiniveau á la et damp-barn. Og det nytter jo ikke noget på banen. At man ikke kan tænke sig om, siger hun.

Husker du Kirsten Larsen? Her er ketsjer-dronningen i dag

Hun indrømmer, at hun igennem mange år har forsøgt at arbejde med det via snakke med både trænere og psykologer. Men at det har været en hård nød at knække.

- Det har altid været noget, jeg har haft svært ved. Og jeg har altid vidst, at det var et område, jeg skulle forbedre, hvis jeg ville matche verdenstoppen.

Foto: Erika Sawauchi/Badmintonphoto
Foto: Erika Sawauchi/Badmintonphoto
 

- At det så virker, giver selvfølgelig selvtillid. Den motivation og viljekraft, jeg får ud af det, tager jeg med hjem i træningslokalerne, siger hun.

Hun var i vanskeligheder allerede i første kamp mod verdensmesteren fra 2019, Pusarla Sindhu fra Indien. Men efter en gyser i 2. sæt, hvor hun afværgede to matchbolde og vandt 26-24, var hun sin modstander overlegen i afgørende sæt.

Dansk sensation: Slår storfavoritten

Siden fulgte to sejre i to sæt, inden hun nær havde spændt ben for verdensranglistens nummer ét, Tai Tzu Ying, i semifinalen.

At være kommet dertil som menneske og spiller er, hvad Mia Blichfeldt selv kalder for en mega optur.

- Det har jeg arbejdet meget på. Jeg kan mærke, at det er en kode, som jeg er ved at få knækket. Og jeg er stille og roligt i gang med at samle puslespillet mig som badmintonspiller, forklarer hun.

Jeg kan stadig dufte min mor

Derfor er hun nu også begyndt at læse matematik hjemme i Danmark. For at holde fokus på livet udenfor badmintonhallen. Og for at få tingene til at harmonere.

- Det hele påvirker hinanden. Er man velfungerende udenfor banen, tager med det med ind på banen.

Skæbnen ville dog, at Blichfeldt onsdag før sin første kamp i den næste turnering i Bangkok rendte ind i en overbelastningsskade som følge af kampene. Ikke i fødderne - men i lysken.

- Jeg begyndte at få ondt i min lyske og mit inderlår allerede mandag - og kunne ikke gennemføre træning mandag og tirsdag. Jeg gav det chancen under opvarmningen onsdag, men det lykkedes desværre ikke, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Derved gik hun glip af mødet med veninden og kollegaen, Line Kjærsfeldt, der i stedet gik videre til 2. runde af turneringen uden kamp.

Vennens nederlag sender Antonsen i sæsonfinalen

Badmintondansker vinder kamp på to minutter

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind