Jan Ø. stopper: Jeg har ondt hver dag

Én af dansk badmintons største stjerner vælger at indstille sig arbejde i landsholdssammenhæng

Jan Ø. Jørgensen har været en del af landsholdet i 12 sæsoner. Nu vil han ikke mere. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix
Jan Ø. Jørgensen har været en del af landsholdet i 12 sæsoner. Nu vil han ikke mere. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix

Jan Ø. Jørgensen stopper på det Nationale Elite Træningscenter.

Det skriver Badminton Danmark i en pressemeddelelse tirsdag formiddag.

Skader er den væsentligste grund, fortæller den tidligere vinder af China Open.

- Jeg har kæmpet en kamp for at komme op, hvor jeg var før mine skader. Men der er sket meget i herresingle siden 2017, og spillet har rykket sig. Min lyst og ivrighed og ærgerrighed for at tro på, at det kan lade sig gøre, den har været forsvindende det seneste stykke tid, siger Jan Ø. Jørgensen.

Det er mere specifikt  en tidligere hofteskade, der stadig generer den nu 32-årige nordjyde.

Har været langt væk de seneste år
Dermed stopper 12 års samarbejde i Brøndby Hallen, hvor landsholdet dagligt træner. Tidligere var det en hælskade, der gennem længere tid skabte alvorlige problemer.

- Jeg kan ikke se mig selv i øjnene længere, når jeg ikke kan se frem til at spille med helt fremme i de store turneringer. Det er det, jeg spiller for, men det har været langt væk de seneste tre år. Derfor er det heller ikke en beslutning, jeg har truffet ud af det blå, siger han og tilføjer, at skaden i hælen i 2017 satte tankerne i gang.

- Så det har været en proces de seneste år. Det har været en præmis, at jeg har ondt hver dag, så det har været rigtig svært, og nu holder jeg ikke til det mere, fortæller han.

Jan Ø. Jørgensen og landsholdet efter den historiske Thomas Cup-triumf i Kina i 2016. Foto: Zhang Wei/AP/Ritzau Scanpix
Jan Ø. Jørgensen og landsholdet efter den historiske Thomas Cup-triumf i Kina i 2016. Foto: Zhang Wei/AP/Ritzau Scanpix

Jan Ø. på sejrspodiet efter sejren over Chen Long i China Open. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Jan Ø. på sejrspodiet efter sejren over Chen Long i China Open. Foto: AP/Ritzau Scanpix
 

Jan Ø. Jørgensen regnes som én af dansk badmintons bedste herresingler de seneste mange år.

China Open-triumfen i 2016, hvor han besejrede Chen Long i kineserens egen hule, er ikke bare fantastisk. Den er enestående. Det er første og foreløbig eneste gang, en europæer har vundet turneringen. Samme bedrift kan siges om Indonesia Open to år tidligere, hvor han også er foreløbig eneste europæer til at vinde.

Sin helt egen spillestil
Jan Ø. var desuden en del af det landshold, der i 2016 vandt VM for landshold, Thomas Cup, som det første ikke-europæiske mandskab i historien.

Derudover har han vundet Denmark Open, French Open, EM, tre DM-titler, ligesom han nåede All England-finalen i 2015 og vandt bronze ved VM samme år.

Han nåede op på verdensranglistens andenplads i slutningen af 2016 og lå der i flere måneder. Hælskaden endte dog med at sende ham helt ud af top 100.

- Da Jan var på sit højeste niveau, var han en af verdens absolut bedste herresingler med sin helt egen spillestil. Det har været en fornøjelse at hjælpe ham til at opnå sine målsætninger og arbejde i retningen af et spil, som han selv gerne ville stå for, siger landstræner Kenneth Jonassen.

Det er ikke helt slut med karrieren. Han fortsætter med at træne i Vendsyssel Elite Badminton og forventer at slutte med 'et par internationale turneringer i år'. Det ventes at blive Denmark Open til efteråret.