Kæmpe skandale: Topspiller snød - idømt 20 års karantæne

Malaysisk badmintonstjerne manipulerede og matchfixede, så vandet drev. Men han slap ikke godt fra det

Zulfadli Zulkifflis karriere er sandsynligvis slut...Foto: Mahesh Kumar/AP
Zulfadli Zulkifflis karriere er sandsynligvis slut...Foto: Mahesh Kumar/AP

International badminton er igen ramt af en regulær skandale.

De to malaysiske herresinglespillere Tan Chun Seang og Zulfadli Zulkiffli er idømt lange karantæner på henholdsvis 15 og 20 år, efter de er blevet kendt skyldige af det internationale badmintonforbund, BWF, i matchfixing.

Det skriver BWF onsdag.

Samtidig er begge spillere blevet spærret for al involvering i nogen form for badminton i lige så mange år. Det være sig administrative roller, træning, kontorarbejde eller arbejde i udviklingen af unge spillere.

Sagt med andre ord: Hvis de så meget som slår en prut i nærheden af en badminton-hal i de næste mange år, så vanker der.

Tan har i tillæg fået en symbolsk bøde på 15.000 amerikanske dollars, mens Zulfadli skal betale 25.000 dollars.

Det fremgår ikke konkret, hvad de har spillet på. Men Tan er dømt for 26 overtrædelser af BWF's Code of Conduct, mens Zulfadli lige trumfer den med 27 overtrædelser - samt yderligere fire for brud på forbundets retningslinjer i forhold til indgåelse af væddemål og 'irregulære resultater af kampe', som det så knudret hedder.

Panelet, der har kendt spillerne skyldige, hæfter sig ved, at d'herrer begik deres overtrædelser i en 'betragtelig periode og i et betragteligt antal turneringer' fra 2013 og frem.

Peter Foldgast mistede sin bror i 2010. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix Sport og Spil Superliga-stjerne: Min bror forsvandt og blev fundet død

Ekstra Bladet har været på besøg hos de to badminton-stjerner, som også danner par. Foto: /ritzau/René Schütze Sport og Spil Hele historien bag: Kom tæt på OL-stjernerne

Især 25-årige Zulfadli, der nåede op som nummer 30 på verdensranglisten som det højeste, er taget med fingrene i kassen. Han er dømt for at have manipuleret med resultatet af fire kampe.

Han besejrede Viktor Axelsen i VM-finalen for juniorer i 2011. Det kan ikke just siges, hans opstigning til tinderne har været lige så imponerende som den danske rival efterfølgende.

31-årige Tan Chung Seang var i 2013, da han peakede, oppe omkring nummer 30 i verden også.

Begge spillere har været suspenderet af forbundet siden 12. januar. Og det er fra den dato, karantænerne træder i kraft.

Ingen af de dømte spillere har endnu offentliggjort beslutninger om at appellere dommene.

Det er langt fra første gang, international badminton er ramt af skandaler.

Landsmanden og verdensstjernen, Lee Chong Wei, blev dømt skyldig i doping ved VM i Danmark i 2014 og afsonede karantæne i otte måneder.

Ved OL i 2012 blev hele fire damedoubler smidt hjem før tid, da det var tydeligt for enhver, at de bevidst spillede for at tabe deres kampe for at få en bedre seedning i kvartfinalerne.

I 2016 blev de to japanske herresinglespillere Kento Momota og Kenichi Tago idømt karantæne for at frekventere et casino i Tokyo. Gambling er i store træk ulovligt i Japan.

Foto: /ritzau/ Sport og Spil Husker du? Her er de glemte sportsstjerner

Hans-Henrik Ørsted var indehaver af timerekorden på 48,14472 km i tidsrummet 9. september 1985 til 26. september 1986. Han vandt tre individuelle verdensmesterskaber, samt vandt bronze i 4 km forfølgelsesløb ved de Olympiske Lege 1980 i Moskva. Foto: Peer Pedersen Sport og Spil Husker du Hans-Henrik Ørsted: Slagsmål, rivalisering og forfølgelse

13 kommentarer
Vis kommentarer