Lesbisk sportspar står frem mens hadsk kampagne kører

Menneskerettighedsforkæmper i Jakarta vurderer, at Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl roligt kan spille i Indonesien, selv om en hadsk kampagne mod homoseksuelle fejer over landet

Det er svære tider at være homoseksuel på i Indonesien. Foto: Linda Johansen
Det er svære tider at være homoseksuel på i Indonesien. Foto: Linda Johansen

I det islamiske Indonesien har homoseksuelle aldrig været anerkendt som ligeværdige borgere, men siden januar 2016 er antallet af hadforbrydelser, smædekampagner og voldelige overfald mod bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede steget voldsomt.

Alligevel skal den danske badmintondouble Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl ikke frygte for deres sikkerhed, hvis de igen vælger at spille for deres store fanskare i Indonesien. Ikke lige nu, i det mindste.

Det vurderer menneskerettighedsforskeren Andreas Harsono, som i Indonesiens hovedstad Jakarta er tilknyttet organisationen Human Rights Watch.

- Lige nu vil der ikke være et problem for de to spillere. Kampagnen mod LGBT-samfundet (bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede, red.) er hidtil alene rettet mod indonesere, siger Andreas Harsono til Ekstra Bladet.

- Der har været arrestationer af udlændinge i politirazziaer, men de er hurtigt blevet løsladt.

- Homoseksuelle bliver af mange opfattet som psykisk syge, som unormale. Det er, hvad man må forvente, men så længe det danske badmintonpar ikke offentligt gør sig til fortalere for homoseksuelles rettigheder, vil de udmærket kunne spille her i landet, siger Andreas Harsono.

Kampagnen mod LGBT-samfundet i Indonesien opstod som følge af en række hadske udfald fra medierne og folkevalgte, som har bygget deres politiske karriere på den religiøst baserede modvilje mod mindretallet.

Med deres bog ’Det unikke makkerskab’ dumper Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl ned i en helt ny virkelighed, når de stiller til start i turneringer i Indonesien.

Andreas Harsono skriver for menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch og er bosat i Indonesiens hovedstad, Jakarta. Foto: Privatfoto.
Andreas Harsono skriver for menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch og er bosat i Indonesiens hovedstad, Jakarta. Foto: Privatfoto.
 

Hidtil har deres store fanskare kendt dem som badmintonstjerner, men med deres offentligt erklærede kærlighed til hinanden tilhører de to kvinder nu også et foragtet og forfulgt mindretal i landet.

- Så længe, de forholder sig tavse om situationen, burde det være okay for dem at spille i Indonesien, siger Andreas Harsono.

- Lige nu kan de roligt komme hertil, men man må desværre forvente, at det kan blive værre i fremtiden, siger Harsono, som trods enkelte lyspunkter i kampen for LGBT-rettigheder i Indonesien ikke ser tegn på, at det fjendske klima forandrer sig inden for en overskuelig fremtid.

Det religiøst og politisk nærede had til homoseksuelle synes da også at være dybt forankret i landet. I januar 2016 blev kampagnen skudt i gang af landets minister for højere uddannelse, Muhammad Nasir, som erklærede, at han ønskede at forbyde LGBT-organisationer på landets universiteter.

Det affødte en sværm af homofobiske erklæringer fra høj som lav i indonesiske medier. Uimodsagt erklærede religiøse grupper, at homoseksualitet er en psykisk sygdom, og at kampen for LGBT-rettigheder er ’bøsse-propaganda’, mens religiøse ledere krævede homoseksuelle ’rehabiliteret’ under tvang.

I det hadske klima steg antallet af hadforbrydelser, razziaer og arrestationer. Efter nogle måneder stilnede kampagnen af, men endnu i dag lider LGBT-samfundet slemt under eftervirkningerne, lyder det fra Human Rights Watch.

Ingen lov forbyder homoseksualitet i Indonesien, men LGBT-samfundet har omvendt heller ingen beskyttelse mod diskrimination og hadforbrydelser. I 2017 har myndighederne gennemført adskillige razziaer mod homo-sammenkomster under dække af, at der var tale om overtrædelse af landets pornografi-lovgivning.

Det skete senest i fredags, skriver Andreas Harsono i et blogindlæg på Human Rights Watch's hjemmeside.

OL-stjerner bryder tavsheden: Vi er kærester

Guld-Viktor er verdens bedste: Men på hjemmebane er han kun nummer to

Rytter Juhl og Pedersen taber VM-semifinale i badminton

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.