Legendens bror: Muhammad Ali er døende

- Det kan vare måneder, det kan vare dage, siger Rahman Ali om sin 71-årige bror

Der er blevet længere og længere mellem Muhammad Alis offentlige optrædender. Broderen afslører nu, at Ali har mistet talens brug og er gået ind i sit livs sidste dage eller måneder. (Foto: AP)
Der er blevet længere og længere mellem Muhammad Alis offentlige optrædender. Broderen afslører nu, at Ali har mistet talens brug og er gået ind i sit livs sidste dage eller måneder. (Foto: AP)

Den i manges øjne største sportsmand i det 20. århundrede - The Greatest, The Louisville Lip - sværvægtsbokseren Muhammad Ali, kan være dage fra at dø. Det siger broderen Rahman Ali i et stort interview med engelske The Sun.

- Det kan vare måneder, det kan vare dage. Jeg ved ikke, om han lever hen over sommeren. Han er i Guds hænder. Vi håber, han sover roligt ind, siger 69-årige Rahman Ali om sin to år ældre bror, der fik konstateret Parkinsons sygdom i 1984 efter at det i flere år havde stået klart for omverdenen, at legenden ikke var rask.

Ali har ikke andre søskende end Rahman Ali, der lige som bokselegenden tog navneforandring, da de begge konverterede til Islam i 1960'erne. De blev født Cassius Clay og Rudolph Clay.

Dyb familiestrid
Rahman Ali mener, at broderen ville blive rasende, hvis han var åndsnærværende nok til at se, hvad der sker omkring ham. Konen Lonnie har nemlig ifølge Rahman Ali afskåret sin mand fra store dele af familien, blandt andet fra broderen - der lever beskedent af en pension - og fra en søn, der lever under kummerlige forhold i Chicago.

Ali har ialt ni børn fra fire ægterskaber, men de fleste er ifølge broderen blevet afskåret fra faderen, der kun har et enkelt barn med sin nuværende kone.

- Vi er blevet jaget væk. Jeg ser ham kun til offentlige begivenheder. Hun og hendes familie dræner ham. Det er så trist. Jeg kan ikke gøre noget, de har jaget os alle væk.

- Hvis han vidste, hvad der skete, og hvor jeg bor nu, ville han være rasende, virkelig vred. Han ville lade sig skille. Hvis han så, hvad der sker med hans børn, ville han blive tosset, siger Rahman Ali, der regner med at se broderen få en statsmands begravelse i Louisville i Kentucky, hvor de voksede op.

- Han ville ønske at blive begravet på kirkegården sammen med mor og far. Han har sagt, at han gerne vil have et Martin Luther King-citat på sin gravsten: 'Jeg forsøgte at elske nogen, jeg forsøgte at brødføde de sultne. Jeg forsøgte virkelig at give klæder til de nøgne. Jeg vil at du siger, at jeg forsøgte at elske og tjene menneskeheden.'

Alis bedrifter
Muhammad Ali vandt OL-guld i 1960, blev derefter professionel verdensmester i sværvægt tre gange, inden han stoppede karrieren i 1981.

I 1960'erne og 1970'erne var den yderst veltalende og karismatiske bokser en af de stærkeste stemmer i verden som modstander af Vietnam-krigen og forkæmper for afro-amerikaneres rettigheder og værdighed.

Modstanden mod Vietnam-krigen kostede Ali tre af hans bedste år som bokser, fra han var 25 til 28, da han som militærnægter fik frataget sin bokselicens i 1967.

Alis ærkerival Joe Frazier, som han mødte i ringen tre gange, døde i november 2011 af kræft.

Se også:

Joe Fraziers kiste blev fredag og lørdag vist frem i Philadelphia. (Foto: AP) Boksning - 15. nov. 2011 - kl. 08:59 Muhammad Ali begravede sin ærkefjende

1 af 4 Ali i sine velmagtsdage som feteret og beundret bokser og meningsdanner. (Foto: AP)
2 af 4 Sådan lærte USA i 1960'erne Cassius Clay at kende - som en gavflab, der i lyriske vendinger forudsagde, i hvilken omgang han ville stoppe sin næste modstander. Senere tog Clay navneforandring til Muhammad Ali og blev politisk frontkæmper. (Foto: AP)
3 af 4 Ali chokerede en hel bokseverden, da han i 1974 knockoutede den frygtindgydende verdensmester George Foreman i Zaire. Alle troede, ali ville blive slået til lirekassemand, hvilket han på sin vis også blev, indtil han i 8. omgang stoppede en dødtræt Foreman med tre-fire træffere. (Foto: AP)
4 af 4 Der er blevet længere og længere mellem Muhammad Alis offentlige optrædender. Broderen afslører nu, at Ali har mistet talens brug og er gået ind i sit livs sidste dage eller måneder. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere