Bokse-bombe inden EM: Landstræner fyret for 'mangel på empati'

Gunnar Berg er blevet fyret som elitechef og landstræner under Danmarks Bokse Union (DaBU) blot en uge før EM starter

Gunnar Berg (t.v.) havde i 2012 Dennis Ceylan med til OL i London - som den første danske bokser i 16 år. Efter otte år på landstrænerposten er Gunnar Berg nu blevet fyret, fordi han har talt for hårdt til nogle af bokserne. (Polfoto: Jens Dresling)
Gunnar Berg (t.v.) havde i 2012 Dennis Ceylan med til OL i London - som den første danske bokser i 16 år. Efter otte år på landstrænerposten er Gunnar Berg nu blevet fyret, fordi han har talt for hårdt til nogle af bokserne. (Polfoto: Jens Dresling)

For to måneder siden opnåede det danske U17-landshold i boksning en enestående succes ved EM med både en guldmedalje og en bronzemedalje.

Sådan gør man det! Mahdi Jallaw er europamester 2015. (Polfoto: Peter Klint) Boksning Dansk EM-guld i boksning

Om en uge skal seniorerne til EM.

Derfor kommer det som lidt af en bombe, at Danmarks Bokse Union (DaBU) torsdag valgte at fyre landstræner Gunnar Berg.

- Vi har sagt Gunnar Berg op. Længere er den sådan set ikke, siger DaBU-formand Benny Jørgensen, da Ekstra Bladet ringer for at høre begrundelsen.

Den er dog noget længere end det.

Mangel på empati
I en sport, hvor øretæverne i sagens natur hænger løst, er Berg blevet fyret for at være for hård ved bokserne.

- Jeg kan kun sige, at jeg beklager det. Gunnar er en utrolig dygtig træner, siger Benny Jørgensen.

- Han er god til at organisere, og han har sparet os for mange penge. Men man skal også have empati. Man skal kunne rumme alle mennesker, når man har sådan et job, siger bokseformanden, der oplyser, at det er klager fra boksere og klubber, der har fået DaBU's bestyrelse til at træffe beslutningen.

- Jeg vil ikke sige noget om de konkrete klager over Gunnar. Men der har været utallige klager. Når en stor del af vores bedste boksere klager over landstræneren, så føler jeg mig tvunget til at reagere. Det er noget, der har stået på længe.

15-årige Mahdi Jallaw havde kæmpe succes ved U17-EM for et par måneder siden med en guldmedalje til følge, og om en måned skal han deltage ved U17-VM i Rusland - det bliver uden Gunnar Berg i ringhjørnet. (Polfoto: Peter Klint)
15-årige Mahdi Jallaw havde kæmpe succes ved U17-EM for et par måneder siden med en guldmedalje til følge, og om en måned skal han deltage ved U17-VM i Rusland - det bliver uden Gunnar Berg i ringhjørnet. (Polfoto: Peter Klint)

- Så kan man sige, at timingen er mindre heldig, jo-jo. Men er den ikke altid det? Timingen havde måske været bedre om et halvt år. Men det her er noget, der har stået på hele sommeren. Og organisationen skal jo virke, siger Benny Jørgensen.

Er det ikke din opgave som DaBU-formand at bakke op om landstræneren, hvis bokserne ikke opfører sig som forventet?

- Jo. Og det har jeg også gjort. Vi har haft et fint samarbejde gennem alle årene, og jeg har både bakket ham op og prøvet at rette ham ind. Det er så ikke lykkedes. Det kan jeg kun beklage, for Gunnar er som sagt pisse dygtig. Det er han virkelig.

- Vi er egentlig ikke uenige om, at nogle af seniorerne har været for useriøse. Men det er jo hans job at sørge for, at de opfører sig som forventet, når de er ude. Og så skal man tale pænt til folk. Som elitechef skal man holde sig gode venner med alle og ikke skaffe sig fjender overalt, siger Benny Jørgensen.

Berg: Boksere har fået nogle over nakken
Den afgående landstræner vil heller ikke ind på, hvilke konkrete boksere, der har skuffet ham - eller hvad der har været af konkrete episoder i forbindelse med stævner.

Men at der er en gruppe af senior-boksere, som 'har fået nogle over nakken', erkender Gunnar Berg blankt.

- Jeg har haft svært ved at acceptere den kultur, der har været blandt nogle af seniorbokserne. Også ude i klubberne. Så jeg har uddelt en sviner engang imellem. Jeg er 55. Det handler om disciplin. Det er en disciplinær sport.

- Jeg bliver frustreret, når jeg har folk med til internationale stævner, og de vejer 3,5 eller 4 kilo over vægtkravet, så de skal tabe sig voldsomt før kampene og ikke kan sove om natten. Så kan de jo ikke præstere.

- Der har været eksempler på, at folk er gået i byen, når de er blevet slået ud af stævner. Det kan jeg ikke tolerere. Så får bokserne nogle over nakken. Måske er jeg gået over stregen et par gange.

- Så går de hjem i klubberne og siger piv-piv, og så går klubberne til Benny. Og så er det endt her. Men det, som nogle af seniorerne har lavet, er groft-groft-groft. De skulle have været smidt ud af elitearbejdet, mener Gunnar Berg.

Opfordrer DaBU's bestyrelse til at trække sig
Den afgående elitechef sender i samme ombæring en seriøs begmand afsted mod DaBU:

- Sporten racer afsted på internationalt plan, der sker alt muligt, og DaBU er slet ikke fulgt med. Der mangler en kontinuerlig udvikling i forhold til det, der sker internationalt. Jeg vil sige det på den måde, at dansk boksning er sat helt af. Toget er kørt, og vi nåede ikke den sidste vogn.

- Jeg vil faktisk opfordre DaBU's bestyrelse til at træde tilbage, siger Gunnar Berg.

- Det må jo stå for Gunnars regning, siger Benny Jørgensen.

- Siden fyresedlen har han langet ud efter alt og alle. Når alle andre er idioter, så skal man måske kigge lidt på sig selv. Men hvis Gunnar har nogle ideer til, hvem der ellers burde sidde i DaBU's bestyrelse, så må han jo give os nogle navne, lyder det fra Benny Jørgensen.

Når landsholdet rejser til EM i Bulgarien, som starter 6. august, bliver det med de to andre medlemmer af eliteudvalget, Bo Bøgeskov og Thomas Kyø, ved roret.

Gunnar Berg har fire måneder opsigelse til at tænke over, hvad fremtiden skal byde.

- Jeg har tidligere fået trænertilbud fra Tyskland, som jeg den dag i dag fortryder, at jeg ikke har taget imod. Så det kunne godt være den vej, jeg skal. Ellers må jeg jo ud og have mig et almindeligt arbejde, lyder det fra den afgående landstræner og elitechef.

32 kommentarer
Vis kommentarer