Danmarks bedste smidt af landsholdet – Ekstra Bladet
Boksning
Annonce:

Foto: Steffen Rasmussen
Foto: Steffen Rasmussen
 

Danmarks bedste mellemvægtsbokser hedder Jacob Bank.

I midten af november vandt han DM-titlen efter at have besejret Nikki Møller Nielsen.

Men når det danske landshold 12. december møder Holland i en landskamp i Vejle, er det uden samme Jacob Bank.

Han er ikke en del af landstræner Thomas Kyøs udvalgte, og det er sandsynligt, at han aldrig mere bliver det.

Se dansk professionel top-boksning lørdag her på Ekstra Bladet (PLUS++). Få adgang her

For Jacob Bank valgte tidligt på efteråret at tegne kontrakt med promotoren TK Promotion - og boksede i september sin første professionelle kamp.

Reglerne foreskriver, at man som professionel til og med sin 15. kamp må repræsentere sit land på amatørbestemmelser. Og det havde Jacob Bank sådan set håbet på og regnet med, at han skulle kunne gøre. For han elsker at repræsentere Danmark - og har en drøm om at gøre det ved OL.

 

Forholdet til landstræneren er gået fra fint til langt under frysepunktet de seneste måneder, og til Ekstra Bladet siger Thomas Kyø, at han har svært ved at se, at Jacob Bank kan vende retur til landsholdet, sådan som tingene har ændret sig.

- Hvad skal jeg udtage ham for, og hvorfor skal jeg bruge ressourcer på ham?, spørger landstræneren og siger dermed sine egne tanker og overvejelser højt.

Jacob Bank undrer sig.

- Jeg forstår det ikke, for nu får jeg mulighed for at få mere erfaring. Indtil nu er jeg nået så langt med bare én træning om aftenen, når jeg har fået fri fra arbejde. Jeg tror på, at jeg kan nå et endnu højere niveau, siger han med henvisning til, at han kan træne som professionel.

 

- Jeg var i tvivl, for vi har aldrig før lavet sådan en aftale, og jeg vidste ikke, hvordan det skulle kunne lade sig gøre i praksis.

Landstræner Thomas Kyø

 

Foto: Steffen Rasmussen
Foto: Steffen Rasmussen
 

Det begyndte i juli.

Her tog Jacob Bank fat i landstræneren og fortalte, at han fået et tilbud fra en promotor - men at han gerne ville fortsætte på landsholdet.

- Jeg fortalte ham, at hvis det skulle ske, skulle han og promotoren have en skriftlig aftale med DaBU om, hvordan det samarbejde med landsholdet skulle foregå, fortæller Thomas Kyø.

Det var i den sammenhæng afgørende for Kyø, at den aftale skulle foreligge, inden Bank blev professionel.

Jacob Bank: - Jeg satte mig ned med landstræneren og fortalte ham om mine planer for at blive professionel. Jeg forklarede, at jeg dermed kunne bokse tre prof-kampe om året. Men det var ingen god idé, sagde han til mig.

Thomas Kyø: - Jeg var i tvivl, for vi har aldrig før lavet sådan en aftale, og jeg vidste ikke, hvordan det skulle kunne lade sig gøre i praksis.

- Jeg sagde til ham: Lad være med at gøre det. Du kommer ikke til at kunne leve af det, for hvor skal pengene komme fra? Jeg kan ikke se, at han skal være så mange penge værd, og det tror jeg sådan set også, han er klar over nu.

Længere kom de to ikke.

Fredag d. 14. august skrev Jacob under med TK Promotion og blev professionel.

Ved den lejlighed var han stadig overbevist:

- Jeg kan stadig bokse som amatør ved siden af profboksningen, og det fortsætter jeg med, sagde han til Ugeavisen Vejle.

 

Nyheden om udtalelsen overraskede Thomas Kyø, der ikke var bekendt med en aftale mellem parterne. Primært fordi der ikke var indgået en sådan én.

- Så var det, at jeg læste en artikel om, at Jacob var blevet professionel og skulle være med i et boksestævne. Det var ikke det, vi havde aftalt, siger landstræneren.

12. september skulle Danmark møde Sverige.

En landskamp Jacob Bank efter egen overbevisning skulle deltage i. Men nogle få dage før tikkede en mail ind hos bokseren.

- Der stod, at jeg alligevel ikke skulle bokse, fordi vi ikke havde indgået en aftale, fortæller han.

Ifølge Thomas Kyø var Jacob Bank ikke udtaget til selve landskampen - han var indkaldt til en landsholdssamling med henblik på kampen.

- Udtagelsen til selve landskampen var først sendt ud senere, efter Jacobs udmelding om han var blevet prof, siger han. 

Foto: Steffen Rasmussen
Foto: Steffen Rasmussen
 

Uanset hvad var det en våd klud i ansigtet på den 19-årige Bank, der, som han selv formulerer det, havde trænet løs i to måneder med henblik på landskampen.

- Først hørte jeg om det fra andre i boksemiljøet, og siden fik jeg mailen. Men at jeg skal høre om det først fra andre…siger han og stopper sig selv.

Han færdiggør ikke sætningen.

26. september debuterede han som professionel i Struer. Med en sejr.

Foto: Steffen Rasmussen
Foto: Steffen Rasmussen
 

Siden mødet i sommer har der ikke været kontakt mellem Jacob Bank og Thomas Kyø.

Næsten ikke.

- Jeg sendte ham en sms, men han har aldrig svaret. Jeg tror ikke, han tør tage dialogen med mig, siger Jacob Bank.

Thomas Kyø: - Det eneste, jeg har hørt fra ham, var en besked på Messenger, hvor han spurgte, om der var træning på kraftcentret. Et center, han selv kun har benyttet én gang det sidste halve år. Da han skrev det, havde han allerede meldt ud, at han er prof.

Det undlod landstræneren helt bevidst at svare på, for, som han siger til Ekstra Bladet:

- I amatørboksning er klubben en vigtig faktor. Det som DaBU's bestyrelse har meldt ud til Jacob og hans promotor er, at en aftale skal laves gennem klubben - Kolding BK. Det var også derfor, jeg ikke svarede på Jacobs henvendelse på Messenger - i tvivlsspørgsmål går kommunikationen gennem klubben. 

- Jeg gad ikke have på skrift, at jeg havde nægtet ham det. Det syntes jeg, at vi måtte tage på et møde, siger han.

 

Jacob Bank ser ikke andet end fordele ved at træne og leve som professionel - for derved at kunne bidrage yderligere til landsholdet.

- I min optik ville det betyde, at jeg dermed ellers ville kunne gå ned i tid på arbejde og satse endnu mere på træningen. Og så ville mine muligheder også blive bedre, siger han.

Men virkelighedens verden er en anden, understreger Thomas Kyø.

- Vi er nødt til at skulle have en aftale med vedkommende, så han er i en sportslig udvikling, som vi kan bruge til noget, og så han kan være klar på træningslejre og de opgaver, der må komme.

- Jacob skal bokse igen 6. december. 12. december er der landskamp mod Holland. Når man har bokset en professionel kamp, følger der 14 dages karantæne, før man må bokse igen. Han kan altså ikke deltage i landskampen.

- Hvad skal jeg så udtage ham for, og hvorfor skal jeg bruge ressourcer på ham?, spørger han.

- Det er et mudret og uskønt billede. Men der skal laves en aftale om at lave en aftale. Og den aftale har de ikke overholdt, siger Thomas Kyø.

Foto: Steffen Rasmussen
Foto: Steffen Rasmussen
 

Landstræneren opfordrer Jacob Bank og TK Promotion til at sætte sig ned og finde frem til, hvordan de har tænkt sig, det skal fungere i praksis.

- Så må vi se, om vi kan lave en aftale. Men det skal være noget, alle kan se en idé med. Én ting er at blive udtaget til landsholdet. Noget andet er at indgå i en mere planlagt langtidsstrategi frem mod OL 2024. Den del har jeg svært ved at se.

- De to ting kommer i praksis til at stå i vejen for hinanden. Træningslejre, kampe med mere. Det må jeg indrømme, der er jeg skeptisk, siger Thomas Kyø.

Jacob Bank ærgrer sig. Han ser ud til at miste muligheden for at repræsentere Danmark permanent, uden at have bokset ved et OL. Samtidig vandt han det danske mellemvægts-mesterskab i midten af november over Nikki Møller Nielsen. Hans anden sejr over denne i år.

Samme Nikki Møller Nielsen deltog i landskampen mod Sverige i september - og fik stryg.

- Det er i hvert fald et bevis på, at de har truffet den forkerte beslutning. Så kunne de få lov at tage den næstbedste med. Ham har jeg slået. Havde jeg været med, var landskampen endt 4-4 - ikke 5-3 til Sverige, siger han.

 

Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce: