Før boksebraget: Eftermælet skal bankes på plads på Wembley

Den tidligere, ukrainske verdensmester i sværvægt Wladimir Klitschko gør comeback i bokseringen lørdag aften

KNOCKOUT-KAVALKADE: Se Anthony Joshua nedlægge modstandere på stribe. TV: TV 3 Sport

Lørdag tørner de to sværvægtere Wladimir Klitschko og Anthony Joshua sammen i bokseringen på et udsolgt Wembley Stadium i London.

Interessen og medieomtalen omkring det forestående boksebrag har været kolossal. Intet mindre.

Det forventes at et rekordhøjt antal bokseglade fans vil møde op til årets indiskutabelt største kamp. 90.000 billetter er i hvert fald blevet revet væk – udsolgt på under to timer.

Tre VM-bælter er på spil: WBA-Super-, IBF- og IBO-titlen. To af dem tabte Klitschko til den britiske spradebasse Tyson Fury tilbage i 2015, da der for første gang i over en længere årrække blev sat en stopper for den ukrainske boksers nådesløse regime i sværvægtsklassen.

Dengang for to år siden lignede Klitschko med tilnavnet 'Dr. Steelhammer' (grundet sin ph.d. i Sports Science) en udmattet kriger. Udmattet og umotiveret oven på sin lange serie af titelforsvar. For mange sejre i træk uden mindeværdig modstand. Rekordlisten lyder således på imponerende 64 sejre (heraf 53 på knockout) og blot fire nederlag i en karriere, der strækker sig over to årtier og startede ud med en OL-guldmedalje i Atlanta i 1996.

Alligevel har den nu 41-årige sværvægter aldrig rigtig været en rigtig publikumsfavorit. Også selvom han trods alt dominerede og herskede på boksetronen med 18 titelforsvar i træk over en periode på 11 år.

Wladimir Klitschko i kamp mod den britiske sværvægter Tyson Fury i 2015. Foto: Martin Meissner/AP
Wladimir Klitschko i kamp mod den britiske sværvægter Tyson Fury i 2015. Foto: Martin Meissner/AP
 

Den manglede modstand og den defensive boksestil stod i vejen for en status som populær superstjerne.

- Der har i lange perioder været dødvande af kvalificerede boksere til Klitschko. Der har kun været b-modstandere i sværvægtsklassen, siger den mangeårige boksekommentator Claus Borre til Ekstra Bladet.

- Men denne kamp har med dens klassiske opbygning potentiale til at blive noget helt specielt, fortsætter han.

- Den unge, uerfarne og 'uovervindelige' udfordrer mod den rutinerede veteran, der har prøvet det meste – også at tabe og blive skadet. Efter min mening er Klitschkos vigtigste opgave at få sikret sit eftermæle med en sejr.

- Hans ære er på spil. Noget så gammeldags og patetisk som æren og eftermælet. Selv i så kommerciel og professionel en boksekamp som denne, siger Borre.

Fra sin intense træningslejr i de østrigske alper har den bumstærke ukrainer da også meldt ud, at han er besat af tanken om at genvinde og generobre IBF-bæltet fra sin kommende modstander. Og få rettet op på nederlaget i Düsseldorf til Fury.

En rematch blev det da heller aldrig til, da Fury havde sit hyr med at få kontrol over en vanskelig depression og et stofmisbrug.

- Nederlaget til Tyson Fury vækkede mig, lyder det fra Wladimir Klitschko ifølge The Telegraph.

- Efter så mange år på toppen, gik det endelig op for mig, at jeg ikke var motiveret længere. Måske lyder det helt skørt, men det var faktisk godt for mig, at jeg tabte den kamp, ligesom det er godt for mig at være underdog nu. Det er rart at være udfordreren for en gang skyld. Jeg kan mærke adrenalinen suse i min krop, og det har jeg virkelig savnet. Jeg er som besat, siger den ukrainske sværvægter, der i alt har vundet 27 titelforsvar.

Wladimir Klitschko kan blive sværvægts-verdensmester for tredje gang i sin karriere, hvis han vinder over det britiske boksehåb Anthony Joshua lørdag aften.

Fredagens indvejning på Wembley i London. Foto: Matt Dunham/AP
Fredagens indvejning på Wembley i London. Foto: Matt Dunham/AP
 

TV: Se Skarp Klitschko inden lørdagens Joshua-brag:

***

Voldsom interesse for sværvægtsbrag

Det er blot tredje gang i historien, at de to rivaliserende, amerikanske tv-stationer HBO og Showtime begge har købt rettigheder til en VM-titelkamp.

Sidste gang samarbejdet blomstrede var i 2015 under den største og mest indbringende boksekamp til dato, da Manny Pacquiao duellerede mod Floyd Mayweather. Den forgyldte kamp endte ifølge The Telegraph med at indtjene godt og vel 700 millioner dollars (cirka 4,7 mia. Kroner).

Lørdagens dyst mellem Anthony Joshua og Wladimir Klitschko når dog ikke helt op i samme finansielle højder. Men Klitschkos utallige titelforsvar til trods, så har ukrainerens manager Bernd Boente alligevel erkendt, at interessen for den kommende kamp har overgået, alt hvad hans tidligere verdensmester har oplevet.

Lørdagens boksekamp vil nemlig blive transmitteret i mere end 140 lande, og det er forventet, at den vil generere omkring 40 millioner pund gennem både billetsalg og mere end 1 million pay-per-view-kunder hos Sky Sports Box Office i England.

Pengepræmien er anslået til at være 20 millioner pund (cirka 170 mio. Kroner), som skal fordeles ligeligt imellem de to sværvægtere.

Desuden er 90.000 tilskuere i et stopfyldt Wembley Stadium en ny rekord siden 2. verdenskrig. Og det vidner i den grad om en enorm entusiasme ikke mindst for den britiske bokser Joshua, som mange anser for at være den næste store mester i sværvægtsklassen.

***

'Den mest destruktive puncher siden Mike Tyson'

Den britiske WBC-mester i cruiservægt Tony Bellew, der for nylig besejrede sværvægteren David Haye, sparer ikke på roserne, når han skal beskrive sin landsmand Anthony Joshuas evner med boksehandskerne på.

OL-guldmedaljevinderen fra 2012 i London får nemlig disse ord med på vejen fra sin kære kollega:

- Joshua er den mest destruktive puncher siden Mike Tyson, og hans hurtighed og power vil overraske Wladimir Klitschko, skriver Tony Bellew i en klumme på Sky Sports.

- Wladimir vil få et kæmpe chok over Joshuas speed. Hans lynhurtige kombinationer med nævnerne som sværvægter har man ikke set siden Tyson. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, skriver han.

Den 27-årige sværvægter er da også uden enhver diskussion p.t. den største stjerne i britisk boksning.

Han er regerende verdensmester og ubesejret i sine 18 kampe (heraf alle vundet på knockout).

Han har overrumplet og udraderet alle på sin vej – og i visse tilfælde på bare sølle få sekunder.

Skeptikerne vil selvfølgelig mene, at Joshua ikke har mødt nævneværdig modstand endnu. Men lørdag får han chancen for at lukke munden på sine kritikere. Dette er muligheden for at besejre en etableret og anerkendt bokser for allerførste gang.

- Kan Joshua med sin hurtighed og bevægelighed og ikke mindst hans slagstyrke true Klitschko? Måske. Men hvad vil der ske, hvis Klitschko kommer tilbage og er mere motiveret end nogensinde før… Kampen er sindssyg svær at forudsige, siger Claus Borre.

- Klitschko arbejder fuldstændig symptomatisk med sit venstre-jab. Og sådan har han nedbrudt utroligt mange modstandere. Det er ikke en spektakulær stil, som typer der tromler løs som kamikaze piloter.

- Så spørgsmålet bliver, om Klitschko kan styre Joshua med sit jab, eller om den unge brite er for hurtig på både hænder og fødder, siger han.

Anthony Joshua i kamp mod den amerikanske bokser Eric Molina tilbage i december 2016. Foto: Dave Thompson/AP
Anthony Joshua i kamp mod den amerikanske bokser Eric Molina tilbage i december 2016. Foto: Dave Thompson/AP
 

Kampen bliver i Danmark vist på Viaplay Fighting.

TV: Vilde Joshua viser musklerne frem for fans og Klitschko

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen