Lettet Gert Bo får familien hjem: Min dreng kan ikke kende mig

Den tidligere mesterbokser Gert Bo Jacobsen har efter et halvt års bekymringer og tovtrækkerier endelig fået besked på, at hans ukrainske kone og lille dreng har fået opholdstilladelse i Danmark

Det var en noget presset Gert Bo Jacobsen, der i maj 2015 talte med Ekstra Bladet om den situation, han dengang befandt sig i.

Eks-bokseren, der var en af Mogens Palles store trækplaste ved 80’erne og 90’ernes boksestævner, havde fra Udlændingestyrelsen fået afslag på familiesammenføring med sin dengang 23-årige, ukrainske kone, og sin få måneder gamle dreng, hvilket betød, at de to måtte returnere til Ukraine.

Nu ser problemet dog endelig ud til at være løst. I hvert fald de næste to år, efter at der er kommet svar på en ny ansøgning om familiesammenføring.

Se også: Rystet mesterbokser: Min kone bliver smidt ud

Det var en lang tur med tog, da Gert Bo sidste sommer måtte følge sin kone og lille dreng til Ukraine og efterlade dem der. (Privatfoto)
Det var en lang tur med tog, da Gert Bo sidste sommer måtte følge sin kone og lille dreng til Ukraine og efterlade dem der. (Privatfoto)

Jacobsen forventer således, at han får kone og barn hjem fra Lviv i Ukraine inden for et par uger, efter at hun i starten af december fyldte 24 og derfor kunne ansøge igen.

- Det er blevet trukket ud og trukket ud, men lige pludselig gik det hurtigt, fortæller 54-årige Jacobsen.

- Jeg fik et brev fra Udlændingestyrelsen 2. december om, at der var ’indledt proces’ i forhold til en opholdstilladelse, og 3. december fik jeg et brev om, at ansøgningen ville gå igennem, hvis jeg stillede en garanti.

- Så jeg har stillet en garanti hos kommunen, jeg tror, det var 52.500 kroner, og 12. december fik jeg så brev om, at ansøgningen var godkendt. Yana har fået opholdstilladelse i to år, fortæller den tidligere europamester, der dog endnu er noget forarget og fortørnet over den proces, han og konen har været igennem.

- Det giver slet ingen mening. Det har kun kostet mig en masse penge, og samfundet også, så det giver slet ikke nogen mening. Hun ville aldrig komme til at lægge samfundet til last.

- I november fik jeg besked om, at jeg kunne vente en afgørelse inden for 3-5 måneder. ’Hold nu kæft, det er langt ude,’ tænkte jeg, ’så er vi jo langt inde i næste år, før der kommer en afgørelse.’

- Det har været vildt stressende. Man ligger og arbejder og arbejder for at tjene penge, og rejser til Ukraine hele tiden, og så måtte jeg sygemelde mig i en måned i november, fordi jeg fik ondt i brystet af stress. Det har jeg kæmpet med før. Jeg er ved at blive for gammel til den slags.

- Men lige pludselig gik det stærkt, fortæller den tidligere europamester, der selvfølgelig føler en stor lettelse over, at det endelig ser ud til at være gået i orden.

Gert Bos lille søn er ikke engang et år, så han har svært ved at genkende sin far, når der er gået noget tid, hvor de ikke har set hinanden. (Privatfoto)
Gert Bos lille søn er ikke engang et år, så han har svært ved at genkende sin far, når der er gået noget tid, hvor de ikke har set hinanden. (Privatfoto)

I mellemtiden har Yana Beloborodova og parrets lille søn boet i en lille lejlighed i Lviv, og det er gået udmærket, fortæller Jacobsen, selvom det ikke har været sjovt.

- Hun har været meget tålmodig. Lige her på det sidste er hun godt nok blevet mere utålmodig, fordi vi stadig venter på, at hun får et visum gennem ambassaden i Lviv.

- Det værste har næsten været, at min dreng ikke rigtig har kunnet kende mig, når jeg har været derovre. Det er da lidt træls. Han er jo heller ikke så stor, han fylder et år 22. januar.

Se også: Eks-bokser i kamp for sin unge kone

- Men det har da været lidt mærkeligt. Når jeg så har været der i et par dage, så er han begyndt at genkende mig, siger Jacobsen, der nu ser frem til at få kone og barn hjem på to års opholdstilladelse.

For at Yana Beloborodova også kan få permanent opholdstilladelse, skal hun lynhurtigt i gang med at lære at tale basalt dansk.

- Hun har en prøve i dansk inden for de første tre måneder, som skal bestås, så det må hun arbejde på.

- Men hun kan allerede lidt, og hun er gået i gang med at sætte gule sedler på alle ting – skabe, kaffekopper, tallerkner – så hun kan huske, hvad det hedder på dansk.

Inden for et par uger er familien efter al sandsynlighed genforenet. (Privatfoto)
Inden for et par uger er familien efter al sandsynlighed genforenet. (Privatfoto)

100 procent tryg ved systemet er Gert Bo Jacobsen endnu ikke. Først skal han lige se konen få et visum, så hun kan rejse fra Ukraine til Danmark med deres lille dreng.

- Godkendelsen om opholdstilladelse gik igennem allerede 12. december, så siden da har vi bare ventet.

- Jeg tror ikke, det kan gå galt. Men jeg ved ikke, hvorfor oplysningerne om opholdstilladelse ikke er kommet frem til Ukraine. Det er de bare ikke. Måske har det noget med helligdagene at gøre.

- Lige nu venter vi bare på, at hun får et visum og et stempel, siger Gert Bo.

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere