OL-panik før lukketid: Proffer og amatører i ringen sammen?

Det internationale bokseforbund arbejder til det sidste på at lukke de professionelle ind i den olympiske boksering, men det vil være en panik-løsning, der vil skade sporten og åbne for skandaler, mener danske bokseledere

Skal en amatør have lov at gå i ringen mod profscenens tunge drenge som Tyson Fury og Wladimir Klitschko? AIBA prøver at haste scenariet igennem, men der er masser af modstand mellem tovene (Foto: AP)
Skal en amatør have lov at gå i ringen mod profscenens tunge drenge som Tyson Fury og Wladimir Klitschko? AIBA prøver at haste scenariet igennem, men der er masser af modstand mellem tovene (Foto: AP)
Følg Boksning

’I rødt hjørne: Floyd Mayweather, USA. I blåt hjørne: Brian Bræktud, Brunei. Ringen fri’.

Ved sommerens OL i Rio smider bokserne efter 30 år igen hjelmen. Mindre end et halvt år før legene går i gang, tyder meget på, at en række bokseledere har tabt hovedet.

- Jeg tror ikke et øjeblik på det. Det er noget forfærdeligt rod, siger formanden for Danmarks Bokse-union, Benny Jørgensen, med en hørlig hovedrysten.

Den retter sig mod det scenarie, at amatører og professionelle skal i samme ring i august. Et tiltag, der ifølge Dr. Ching-Kuo Wu, præsident for det internationale bokseforbund AIBA, er ’absolut muligt’.

- Vi ønsker de bedste boksere ved OL. Det er AIBA’s 70 års fødselsdag, og vi ønsker den forandring. Ikke om fire år men nu, siger han til flere medier og hævder at have fået positiv respons fra 90 procent af de nationale bokseforbund.

For Ching-Kuo Wu kan det ikke gå hurtigt nok med at få profferne med til OL. Og i år har AIBA jo også fødselsdag (Foto: AP)
For Ching-Kuo Wu kan det ikke gå hurtigt nok med at få profferne med til OL. Og i år har AIBA jo også fødselsdag (Foto: AP)

Udsagnet har givet en hel del røre mellem tovene i de nationale bokseforbund, både hos amatører og professionelle, samt i de olympiske udtagelseskomiteer, og den kommer da også til udtryk under Ekstra Bladets rundspørge.

- Jeg kan slet ikke finde ud af, hvilke boksere, der i givet fald kan komme af sted. AIBA har en naiv forestilling om, at de kan overtage al boksning i verden, og der er OL nok et redskab. Men de kan aldrig overtage de private promotorer, siger Benny Jørgensen.

- Jeg kan også forestille mig, at IOC gerne ser de professionelle boksere af kommercielle grunde. Men jeg tror ikke, at nogen rigtige prof-profiler vil være med. Niveauet er faktisk meget højt, og de vil risikere at få en røvfuld, som kan skade deres karriere.

- Jeg kan heller ikke gennemskue, hvordan profferne skal kvalificere sig. Vi er jo i gang med kvalifikationsturneringer.

Kesslers lærling knockoutede besværlig ungarer

Hans nationale modstykke hos de professionelle, den tidligere OL-bokser og professionelle europamester Jesper D. Jensen, er ikke mindre skeptisk.

- Jeg synes, det er lidt latterligt, hvad AIBA prøver at gøre. For hvor mange kampe skal de bokse ved OL og hvor mange runder i hver?

- Er det overhovedet forsvarligt at sende proffer ind til amatører?

- Skandalen kan blive stor, hvis en prof slår en amatør ud i første omgang, og vedkommende kommer til skade. Men skandalen kan også vende den anden vej. En profboksers image er på højkant. Du kan ødelægge din egen karriere med et nederlag.

- Jeg kan ikke se formålet. Sporten kan kun tabe på det her. Det er panik i sidste øjeblik. Nu skal der være kvalifikationsturneringer. Tænk på dem, der bliver siet fra, fordi profferne skal med. Jeg vil nødig være den, der skal vælge ud.

- Men hvis der kommer en licenseret bokser under DPBF og spørger, om han kan få starttilladelse til et OL, så har jeg ingen problemer med det. Han skal bare have clearet med sin manager og promotor i forhold til deres kontrakt.

Patrick Nielsen er lige nu det største navn på den professionelle, danske boksescene, men hverken han eller lillebror Micki går med olympiske planer (Foto: Jakob Jørgensen)
Patrick Nielsen er lige nu det største navn på den professionelle, danske boksescene, men hverken han eller lillebror Micki går med olympiske planer (Foto: Jakob Jørgensen)

Også Benny Jørgensen mener, at såvel amatører som professionelle vil tabe under et olympisk hastværk. Og så kan han i øvrigt ikke se nogen aktuelle Rio-emner blandt de danske proffer. Heller ikke brødrene Micki og Patrick Nielsen.

- De har ikke niveauet, nej. Den eneste kunne være Dennis Ceylan, som var med til OL i 2012.

Når de danske OL-bosser venter på et udspil fra DABU, kommer de til at vente:

- Der vil ikke komme noget fra os, før der er noget helt konkret, og jeg kan altså ikke gennemskue, hvad der sker. Men jeg kan ikke tro, at det bliver til noget ved dette OL.

- For det ligger allerede fast, hvor mange pladser, amatørerne kæmper om i kvalifikationen. Hvordan vil du udvide? Skal der flere end seks kampe til? Så bliver du jo nødt til at lave hele systemet om, påpeger han.

DABU sender fem-seks mand af sted til de kommende kvalifikationsstævner og vil ifølge Benny Jørgensen være lykkelige, hvis en enkelt kæmper sig igennem til Rio, hvor mændene kæmper i ti vægtklasser, kvinderne i tre.

Micki Nielsen slemt skadet: Boksede med brækket hånd

 

   ***

OL-bosser hæver paraderne

De danske OL-bosser hæver paraderne. Hvor alt andet ved den danske deltagelse i Rio synes at køre på skinner, er der en vis slinger at spore omkring temaet.

- Lige nu har vi ikke fået nogen meldinger fra DABU om, hvorvidt de forventer at have nogen med. Men jeg vil ikke udelukke noget på nuværende tidspunkt, siger chef de mission, Morten Rodtwitt.

- Boksning er jo en omdiskuteret idrætsgren inden for de professionelle rækker. Er der noget her, der strider imod dine olympiske idealer?

- Ikke, at de er professionelle. I virkeligheden er der jo mange professionelle atleter med til OL i dag. Det gjorde man op med for mange år siden.

- Det, vi vil sikre os, er, at de har det sportslige niveau, som vi forventer. Det sikrer vi via de internationale og nationale kvalifikationskrav.

- Kan du se nogen danske boksere i Rio?

- Jeg kan se nogen, der har en mulighed, men det er faktisk blandt amatørbokserne. Jeg har ikke nogen viden om, at der skulle være prof-boksere på vej.

- Er det forsvarligt at blande de to parter i en boksering?

- Det er i alt fald en diskussion, vi må tage med boksningen efterfølgende. Det er ikke noget, vi har forholdt os til på nuværende tidspunkt.

Morten Rodtwitt venter på et udspil fra DABU, og han kan åbenbart komme til at vente længe (Foto: Ole Steen)
Morten Rodtwitt venter på et udspil fra DABU, og han kan åbenbart komme til at vente længe (Foto: Ole Steen)

Også Team Danmark-direktør Lone Hansen dukker sig lidt og skæver mod ringhjørnet.

- Det er der jo heldigvis andre folk, der beslutter. Jeg synes, det er svært at gå ind i en risiko-problematik her. Der er en risiko i andre sportsgrene også. Nu ser vi Mark O. Madsen ligge med hjernerystelse.

- Vil du hilse de professionelle boksere velkommen ved OL?

- Den beslutning ligger jo hos IOC. Jeg kan jo godt lide diversitet og bredde i deltagerfeltet, men jeg har ikke nogen specifik tanke om, at profboksning ikke hører til. Men det er klart, at der er nogle vurderinger.

- Jeg synes ikke, jeg kan komme med et konkret svar. Det kommer an på en helhedsvurdering af, hvilke idrætter, der skal ind.

Rashid Kassem får julelys i øjnene ved tanken om OL, men spørgsmålet er, om han får lov - også af sin promotor (Foto: Rene Schütze)
Rashid Kassem får julelys i øjnene ved tanken om OL, men spørgsmålet er, om han får lov - også af sin promotor (Foto: Rene Schütze)

***

Sauerland-prof vil gerne til Rio - promotoren er skeptisk

- Ja, det har jeg hørt, reagerer Rashid Kassem og lyser op i et smil af olympiske dimensioner.

- Det lyder meget spændende. OL er jo noget af det største, tilføjer letvægteren, der efter en flot amatørkarriere med 100 sejre i 115 kampe gik over som professionel i 2013.

- Jeg har ikke selv tænkt så meget over det endnu, for jeg ved ikke, hvordan det kommer til at foregå.

- I min kontrakt står der kun, at jeg får nogle kampe om året, så det her er en helt ny sag, men jeg vil i hvert fald tjekke mine muligheder. Det kommer an på, hvilke planer Sauerland har. Der er jo to parter i sagen.

- Hvordan ser du på mikset af proffer og amatører i ringen?

- Det er da fedt og meget spændende. Jeg håber meget, at nogle af de bedste proffer stiller op, så man kan se, hvordan de og amatørerne matcher hinanden.

For også profferne står overfor en udfordring, mener han.

- I amatørboksning er der jo ikke så mange omgange, så der skal slås nogle flere slag, og du skal planlægge din kamp anderledes.

Micki Nielsen foretrækker boksning i professionelt regi, og han mener, IOC er ude i et business-stunt (Foto: Ernst van Norde)
Micki Nielsen foretrækker boksning i professionelt regi, og han mener, IOC er ude i et business-stunt (Foto: Ernst van Norde)

Cruiservægteren fra samme stald, Micki Nielsen, er til gengæld afvisende overfor tanken om at hente olympisk hæder i Rio.

- Jeg satser på de her prof-kampe. Jeg ved heller ikke, hvordan det kommer til at foregå. Det er vel ikke alle, der kan komme med. Jeg tror heller ikke, at det kan gå sammen med min kontrakt med Sauerland.

- Men hvad synes du om ideen?

- Det virker lidt, som om de bare vil tjene penge, synes jeg.

Her er Osamas dobbeltliv

Promotor Nisse Sauerland sidestepper lidt, da temaet kommer op.

- For at være helt ærlig, så er det meget forvirrende. IOC prøver at lave business, men i mine øjne vil det forandre for meget. Det er virkelig mærkeligt og ligner et kommercielt skridt.

- Det er ikke meningen med OL, synes jeg, selv om jeg ved, at der også er proffer med i tennis, fodbold og basket. Jeg tror ikke, nogen af bokseprofferne tager af sted.

- Men hvad ville du sige til den bokser, der kommer og beder om lov til at tage af sted?

- Selvfølgelig er en OL-guldmedalje noget af det største, du kan opnå, men jeg vil spørge ham, hvorfor han ikke gjorde det, mens han var amatør. Jeg synes, at bokseren tager et valg, når han går over.

- Det foregår i august, hvor vi ikke har stævner, så hvorfor ikke? Men jeg vil henstille til, at man forholder sig til, at man er prof nu.

En af hans tidligere boksere, den kvindelige verdensmester Cecilie Brækhus, regner ikke med Rio, men har sat kursen mod OL - i 2020.

- Det er en drøm og en ære at repræsentere Norge ved OL. At rejse til Tokyo for at afslutte karrieren med OL-guld og at have det som et mål, giver god motivation til træningen fremover, siger hun til NTB.

Prof-formand advarer om OL: Tænk jer om

Kessler tilbage i barndomsklubben: Samme lort der bliver lukket ud

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind