Ekstra Bladet sender direkte fra Danish Fight Night lørdag 1. februar fra kl 19. Læs mere her!
Svedperlerne pibler frem på 29-årige Adel Younes pande, da han i et kort øjebliks pause i det ene ringhjørne ganske forståeligt hiver en anelse efter vejret.
Den slagkraftige aarhusianer med de palæstinensiske rødder har lige i en sand kraftudladning brændt alt krudtet af i bokseringens midte i en kort, men intens omgang på plethandsker, som det kaldes, med sin boksetræner og mentor, Thomas Povlsen.
Selvom hans vejrtrækning stadig ikke er helt under kontrol og pulsen utvivlsomt hamrer hidsigt i Adel Younes krop, så har han alligevel overskud til med et lille, listigt smil at hilse forsigtigt på Ekstra Bladet.
Eksplosiv knægt
Da både Enock Poulsen og Victor Ramon har kørt deres kombinationer igennem med selvsamme træner, bliver det som sidste mand igen Adels tur til en omgang på plethandskerne, og ret hurtigt banker han med et potent punch Thomas Povlsens ene plethandske ud af hånden på ham, så de begge griner højlydt.
Der er sgu krummer i den eksplosive dreng fra Aarhus V, der slutteligt bliver sendt over på en sandsæk, der sagesløst de sidste ti minutter af dagens dont brutalt bliver bombarderet.
- Se på ham, han er jo som skåret i granit, siger Thomas Povlsen med et smil, mens den snarlige Mogens Palle-debutant raser videre på den sorte sandsæk, der dingler fra side til side.
Et skelsættende møde
Om knap en uge går barndomsdrømmen endelig i opfyldelse, smiler den 29-årige mellemvægter - når han debuterer til det store VM-boksegalla på Frederiksberg.
En drøm, han for bare få år siden ellers for længst havde opgivet alt om at realisere, da han sad fængslet i en isolationscelle i Statsfængslet Østjylland i Horsens, et af landets mest lukkede fængsler.
Men mødet tilbage i 2016 med Thomas, en mand med lidt samme tilhørsforhold til både Gellerupparken og ghetto-områdets lokale bokseklub, en mand, som Adel straks genkendte fra sine drengeår. Det møde blev et skelsættende moment i den tidligere bandeleders barske liv.
Troen på en succesrig boksekarriere havde for længst lidt et definitivt knæk, og Adel, der i sin isolation følte sig lige dele fortabt, misforstået og svigtet, havde nærmest opgivet alt håb om nogensinde at kunne skabe sig en bare tilnærmelsesvist normal tilværelse i livet. Et liv, der ret tidligt var kørt af sporet.
- Vil du ændre dit liv?
En dag blev den ellers klaustrofobiske hverdag på isolationsafdelingen brudt med et uventet besøg fra et par af de høje herrer fra Kriminalforsorgen, husker Adel, der bestemt ikke var vant til andet selskab end fængselspersonalet - der, mildt sagt, var temmelig anspændt.
- Jeg var skeptisk, hvad fanden ville de nu med mig? genfortæller Adel, der dog hurtigt blev introduceret for en mand, der kunne hjælpe ham tilbage på rette spor - endda med boksning som et fast holdepunkt. ´
- Hvis du vil ændre dit liv, så kan jeg hjælpe dig, men det kræver, du selv gør en stor indsats, gengiver Thomas, der ganske ekstraordinært havde fået adgang via sit arbejde for Kriminalforsorgen.
Det blev en udstrakt hånd, der endte med at vende op og ned på Adels liv, der med kun et par måneder tilbage af sin fængselsdom pludselig kunne ane et lys i mørket.
For Adel var på det tidspunkt modløs, husker han, træt af det hele, træt af at have svigtet sin familie, træt af at gøre sin mor ked af det og træt af at føle sig misforstået og svigtet.
Han nærede så meget had, fortæller han, til systemet og de mange sagsbehandlere, som han den dag i dag mener, aldrig holdt deres ord - i stedet søgte han gennem hele sin ungdom respekt i Gellerups forkerte kredse, hvilket i sidste ende også var med til at ødelægge hans liv. Spørgsmålet var, om skaden, der var sket, var uoprettelig?
- Jeg havde det ad helvede til, husker Adel.
- De så mig allesammen som et monster - også selvom jeg inderst inde altid selv har følt mig som et omsorgsfuldt menneske, siger han.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Følte et ansvar: - Alle har brug for en sidste chance
I statsfængslet så Thomas Povlsen en dreng, der følte sig fortabt, trængt op i en krog uden særlig mange handlemuligheder tilbage, husker han.
Thomas havde opsnappet, at Adel rent faktisk var en habil bokser, og straks øjnede socialpædagogen, der selv år tilbage havde gang i en lovende boksekarriere i Stald Palle, chancen for at gøre en forskel.
- Jeg har selv bokset ude i Gellerupparken og set, hvordan boksningen dengang hjalp mange udsatte knægte på rette vej, knægte, der ellers var på vej ud i de helt forkerte miljøer. Det var også grunden til, jeg selv endte med at blive pædagog, siger Thomas.
- Hvis man har overskuddet og muligheden for at hjælpe andre, bærer man også et ansvar. Alle fortjener en sidste chance, og det gør Adel også. Jeg har sagt til ham, at når gongongen lyder, og han står i ringen på Frederiksberg, har han allerede vundet den vigtigste kamp. Kampen om at komme på rette spor, siger han.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Lærte at vise tænder: - Spis, eller bliv spist
Det var en hårdhændet far, plaget af PTSD fra den libanesiske borgerkrig i 80’erne, og en barsk opvækst i Gellerup, der i en tidlig alder lærte Adel, at han var nødt til selv at vise tænder for at overleve, mener han selv: Spis, eller bliv spist, var det eneste, der talte dengang, hvis man ikke for alvor ville bukke under.
- Jeg har holdt ud selv i de værste perioder - i helvede, understreger den tidligere bandeleder, der som 14-årig blev tvangsfjernet fra familiens hjem i Tilst.
Tidligt i ungdomsårene endte han på den kriminelle løbebane med diverse ophold på socialpædagogiske institutioner som en direkte konsekvens.
- Jeg var en bandit dengang, en stor bandit, erkender Adel.
Som 15-årig blev han overtalt af sin sagsbehandler til at tage imod et tilbud om en plads på et opholdssted i Nordsjælland, der bl.a. lokkede med boksetræning og en træningslejr til Cuba. Men i 11. time endte han i stedet modvilligt på Herkules, et opholdssted i Fredericia, der nogle år senere blev stærkt kritiseret for at bruge, hvad eksperter beskrev som torturlignende metoder over for de utilpassede unge, der både blev udnyttet som gratis arbejdskraft og sendt på kilometerlange stroppeture til Sverige som afstraffelsesmetode.
Adel husker især med rædsel tilbage på en særlig episode, der udspillede sig på en såkaldt konsekvenstur i Sverige: Opholdsstedet havde planlagt og iscenesat en biljagt, der gerne skulle afskrække de udsatte unge fra at stikke af fra Herkules. Her lod en instruktør, som om han skød én af de unge og huggede efterfølgende med en økse et par af personens fingre af, som instruktøren så fodrede sine schæferhunde med - hvilket viste sig bare at være pølser.
Det var sådanne oplevelser, der overhovedet ikke hjalp en skrækslagen, måbende Adel i den rigtige retning, tværtimod, i stedet ansporede det ham dengang til at søge længere ind i bandemiljøet, mener han.
Ekstra Bladet sender direkte fra Danish Fight Night lørdag 1. februar fra kl 19. Læs mere her!
Frygtindgydende modstander venter i 'Årets kamp'
Dansker skal slås med tidligere VM-udfordrer
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.