Ven og rival: Godt, han fik fred - det var ikke et liv

- Hanne var hos ham til det sidste, som hun altid har været det, fortæller bokserivalen, der blev en tæt ven, Hans Henrik Palm

Hør Jørgen Hansens gamle ven Hans Henrik Palm fortælle om sin nu afdøde ven og rival
Følg Boksning

- Selvfølgelig er det trist, at han ikke er her mere. Men nu har han fået fred. Det var jo ikke noget liv at sidde der på den måde.

Ordene om Jørgen Hansen, der døde torsdag, kommer fra bokserivalen der blev en livslang ven, Hans Henrik Palm. Et venskab, der startede allerede før deres to meget eksponerede og omtalte EM-kampe i weltervægt, men siden blev meget stærkere.

- Ja, vi tævede hinanden til venskab, som Palm med et hørligt smil udtrykker det.

Et smil fik han også, da han senest besøgte Jørgen Hansen for et par måneder siden. Men det var også det hele. For Hansen sygdom var så fremskreden, at han ikke kunne tale med gæsten.

- Men han genkendte mig, da Hanne sagde: ’Se hvem der er kommet’. Vi fik også taget et billede sammen, og selv om vi desværre ikke kunne få en snak, er jeg glad for, at jeg var deroppe.

'Tydeligvis kun en vej'
- Forrige gang, jeg besøgte ham, var han til gengæld i fint humør, fortæller Hans Henrik Palm, der i sin tid arrangerede vennens 60 års fødselsdag.

Jørgen 'Gamle' Hansen boksede tre store kampe i sin karriere

Hansen-Green - 1979

‘It’s all over, Dave Green has lost the European Championship to thirty-six year old Jorgen Hansen in one of the greatest turn-ups, that I’ve known in boxing in 40 years. Unbelievable’, råbte den engelske boksekommentator fra ringside i Randers Hallen efter sensationen den 28. juni 1979.

Få havde levnet danskeren en chance mod den engelske verdensklassebokser, 26-årige Dave ’Boy’ Green, som da også startede aggressivt mod sin ti år ældre modstander, som tog tælling i 2. omgang.

Så vågnede Hansen og begyndte at udbokse Green, som han fangede med en hård højre i 3. omgang. Green tog tælling, men Hansen var straks over ham og sendte ham i gulvet igen.

Hansen-Palm - 1980

Den 13 år yngre Hans Henrik Palm var favorit i det meget imødesete og stærkt hypede danskeropgør om EM-titlen i weltervægt i Brøndby Hallen den 17. oktober 1980.

6.000 tilskuere skabte en kogende kulisse rundt om ringen, hvor teknikeren Palm, der var ubesejret gennem 29 kampe, dominerede fra start.

Men han havde lagt for hårdt ud og løb efterhånden tør for kræfter, så hårdtslående Hansen kom tilbage i kampen og stoppede ham mod slutningen af niende omgang.

Hansen- Palm - 1981

Revanchekampen i K.B. Hallen den 9. oktober 1981 var omgivet af lige så stor interesse, og efter en meget lige kamp blev udfaldet diskuteret intenst.

Den italienske kampdommer havde således Palm som vinder på point, mens de to danske sidedommere pegede på Hansen.

Palm følte sig groft snydt, og skuffelsen over det, som han mente var en vennetjeneste til Hansen, var massiv.

- Tyve år senere sagde jeg til Jørgen, at jeg var blevet snydt, og han mumlede: ’Ja, det blev du måske nok’, genfortæller Palm.

I årene, da Jørgen Hansen var tjener på Hviids Vinstue i København, så de meget til hinanden, fordi deres fælles venskabskreds mødte på den gamle bar.

Palm talte så sent som onsdag med Jørgen Hansens enke, Hanne.

- På det tidspunkt fik han kun morfin til at smertestille, så der var tydeligvis kun en vej. Han ville ikke komme op ad sengen igen.

- Og Hanne var selvfølgelig hos ham til det sidste. Som hun altid har været det. Hun var ham en fantastisk støtte hele livet igennem.

Hun og Jørgen har to børn, Søren og Helle, og en række børnebørn.

Led af frygtelig sygdom

Af Casper Hjorth/Foto: René Schütze

Jørgen Hansen led af en frygtelig sygdom, som han delte med millioner af mennesker verden over.

Den tidligere topbokser var diagnosticeret med Alzheimer og led af demens.

I følge Alzheimersforeningen lever over 80.000 herhjemme med demens, som hver tredje time koster et menneskeliv.

Sygdommen, der er opkaldt efter den psykiater Alois Alzheimer, blev opdaget i 1906, og er en kronisk neurodegeneativ sygdom, som bliver værre over tid. Alzheimers er årsag til op mod 70 procent af alle tilfælde af demens, der svækker hjernens kognitive funktioner

Symptomer kan være tab af korttidshukommelse, desorientering og humørsvingninger og gradvist mister Alzheimer-ramte kontrollen over deres kropsfunktioner, hvilket i sidste ende resulterer i døden.

Med 92 professionelle opgør over en periode på godt 13 år, er Jørgen ’Gamle’ Hansen den dansker, der siden 2. verdenskrig har bokset flest kampe.

Allerede i 2004 fik han diagnosen Alzheimers, men i 2010 blev den ændret til 'demens som følge af boksning' - også kaldet boksedemens, der rammer mellem 15 og 20 procent af de professionelle boksere og langsomt forandrer deres personlighed og bevægeapparat.

Nye undersøgelser ændrede dog siden diagnosen tilbage til Alzheimers.

- Det har ikke noget med boksningen at gøre, sagde Jørgen Hansens kone for halvandet år siden til Ekstra Bladet.

- Men har du Alzheimers, så kan du også få demens. Og det er altså det, han har, lød det fra Hanne Hansen, der kærligt passede og plejede den gamle mesterbokser gennem hele hans sygdomsforløb.

Jørgen og Hanne Hansen til premiere sidste år på filmen om bokserens liv - 'Den bedste mand'. Foto: René Schütze
Jørgen og Hanne Hansen til premiere sidste år på filmen om bokserens liv - 'Den bedste mand'. Foto: René Schütze
 

Alt om demens: Her er symptomerne, du ikke må misse

Billedegalleri med Jørgen 'Gamle' Hansen:
Stort galleri fra en flot karriere: Jørgen 'Gamle' Hansen

Den største danskerkamp: Hele hallen var imod mig

Tom Bogs ikke alene: Gamle boksere betaler en høj pris

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+