Bolt om mistet Ol-guld: Det er intet problem

Efter nyheden om Usain Bolts dopede holdkammerat er kommet frem, står det nu klart, at sprintkongen skal aflevere en af sine ni OL-guldmedaljer tilbage til IOC

Usain Bolt kan vinke farvel til en af sine ni guldmedaljer efter hans holdkammerat ved 4x100-meter ved OL i Beijing 2008 Nesta Carter er blevet testet postiv i en gammel dopingtest. Foto: AP
Usain Bolt kan vinke farvel til en af sine ni guldmedaljer efter hans holdkammerat ved 4x100-meter ved OL i Beijing 2008 Nesta Carter er blevet testet postiv i en gammel dopingtest. Foto: AP

Usain Bolt, verdens hurtigste mand, får nu frataget en af sine ni OL-guldmedaljer.

Dermed mister sprintkongen også retten til at kalde sig indehaver af den imponerende 'triple- triple' fra de seneste tre olympiske lege i hhv. Beijing, London og Rio de Janeiro (Guldmedalje på distancerne: 100-, 200- og 4x100-meter).

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har nemlig onsdag besluttet at diskvalificere Jamaicas 4x100-hold fra OL i Beijing i 2008.

IOC meddeler nemlig på deres hjemmeside af Usain Bolts landsmand og holdkammerat på 4x100-holdet Nesta Carter er blevet testet positiv for det forbudte stof methylhexaneamine i en gentest fra en dopingprøve taget ved de olympiske lege i Beijing tilbage i 2008.

Nesta Carter, den sjette hurtigste 100-meter løber i historien, løb første del af den olympiske finale for otte år siden, hvor det jamaicanske hold sprintede sig til en formidabel og overbevisende sejr med en tid på 37,10 sekunder – som i øvrigt også var ny verdensrekord.

Det jamaicanske 4x100-meter hold ved OL i Beijing 2008. Foto: AP
Det jamaicanske 4x100-meter hold ved OL i Beijing 2008. Foto: AP

Usain Bolt og Jamaica var hurtigst i finalen i Rio. Til gengæld har holdet mistet medaljerne fra Beijing. Foto: AP Atletik Chok! Jamaica og Bolt frataget OL-guld

Sidste sommer gjorde IOC det klart, at Nesta Carter var med på en liste over 31 atleter, hvor der hos dem alle havde opstået fejl i gentesten af deres dopingprøver. Formålet var at finde dopingsyndere forud for legene i Rio 2016.

Ved den lejlighed gav Usain Bolt ifølge engelske The Telegraph et klart svar på, hvad det ville betyde for ham, hvis han på et tidspunkt skulle aflevere en af sine guldmedaljer tilbage til IOC.

- Det er hjerteskærende (den positive dopingtest, red.), fordi vi har arbejdet virkelig hårdt gennem årene for at vinde guldmedaljer og være sande mestrer… Men sådan er det bare, sagde Usain Bolt.

- Sådan er livet. Hvis det bliver bekræftet (at dopingtesten er positiv, red.), og jeg skal aflevere min guldmedalje tilbage, så er det intet problem for mig, sagde han.

Nesta Carter har også vundet guldmedaljer ved verdensmesterskaberne i 2011, 2013 og 2015 samt de olympiske lege i London 2012. Men her skulle den hurtige jamaicaner altså ikke have begået nogle ulovligheder.

Jamica, OL i Beijing 2008. Foto: AP
Jamica, OL i Beijing 2008. Foto: AP
 

Med nyheden om Nesta Carters positive dopingtest kommer 100-meter løberen nu med på en lang liste over lynhurtige sprintere, som alle er blevet knaldet for brug af doping.

Udover Usain Bolts verdensrekord på 100-meter distancen (9,58 sekunder), så har alle løbere med en tid under 9,79 sekunder afsonet en dopingkarantæne på et tidspunkt i deres karriere: Tyson Gay (9,69 sek.), Yohan Blake (9,69 sek.), Asafa Powell (9,72 sek.) og Justin Gatlin (9,74 sek). Det skriver The Telegraph.

Jamaicas diskvalifikation på 4x100-meter distancen betyder højst sandsynligt, at Trinidad & Tobago nu får guld- i stedet for sølv-medaljer for deres præstation ved OL i Beijing, og at Japan og Brasilien hhv. får sølv- og bronze-medaljer.

 

Læs mere flere nyheder om Usain Bolt her:

Premier League Bolt ringede til United live på tv: De anede ikke, det var ham

Bolt vil fokusere på 100 meter løb i sin sidste sæson. Foto: AP Atletik Bolt foran karrierestop: Skal ud og nyde det

Atletik OL-sprinter pløjet ned af bil: Karrieren i fare

Usain Bolt har svært ved at kigge væk, når kvinder kaster sig over ham (Foto: dpa/AP) Atletik Bolt erkender svaghed: Svært at sige nej til damerne