Dansk dopingboss vil se handling: Her er hans klare besked til giganterne

Direktør i Antidoping Danmark, Michael Ask, blæser til kamp for en uafhængig instans og opfordrer sportens udemokratiske organisationer til frivilligt at støtte op

Sporten bør have en uvildig instans, som får magt til at løfte de grimme sager væk fra sportens organisationer og bedømme dem, mener Michael Ask. Foto: Tariq Mikkel Khan
Sporten bør have en uvildig instans, som får magt til at løfte de grimme sager væk fra sportens organisationer og bedømme dem, mener Michael Ask. Foto: Tariq Mikkel Khan

- Jeg er klar over, at sportens organisationer og visse regeringer, ikke har de samme mål, men jeg synes, historien har vist, at hvis man ikke selv rydder op i sit eget hus, så kommer der på et tidspunkt nogle andre og gør det.

Ordene kommer fra Michael Ask, direktør i Antidoping Danmark, der efter tre år i stolen føler, at en større forårsrengøring er nødvendig, hvis international sport efter en lang række sager om snyd og korruption skal genvinde tilliden fra omverdenen.

Det handler både om stater og større forbund, og skal det lykkes, må en neutral instans have magt til dømme og udøve på tværs af alle baner og pister.

- Det er den store udfordring, som især IOC og FIFA står overfor. Det er så åbenlyst det, der skal til, især når man kigger på de mange sager om korruption-

- Det ville være hjælp til selvhjælp, hvis sportens organisationer frivilligt indførte nogle mekanismer, som regulerede dem, siger han og påpeger, at det ville gøre livet nemmere for dem selv.

- Jeg er overrasket over, at IOC er så lidt modtagelig for konstruktiv kritik. Det er farligt for en organisation, der grundlæggende ikke er demokratisk og som i princippet består af 99 personer, der bliver håndplukket ind, siger Michael Ask, som dog høfligt afslår at kommentere danske Kronprins Frederiks og Poul Erik Høyers rolle i den sammenhæng.

- Hvis de ikke selv formår at lave noget mere gennemsigtighed og objektivitet i deres afgørelser – senest med alt det rod omkring legene i Pyongyang – så risikerer man jo at miste tilliden fra både tilskuere og sponsorer.

- Det overrasker mig, når man ser på, hvad der ellers sker i verden med corporate social responsibility i store virksomhederi, at man ikke gør noget mere ved det.

IOC-chef Thomas Bach hygger sig med Vladimir Putin i Sotji, hvor russerne systematisk snød dopingkontrollen. Foto: AP
IOC-chef Thomas Bach hygger sig med Vladimir Putin i Sotji, hvor russerne systematisk snød dopingkontrollen. Foto: AP

På spørgsmålet om, hvorvidt sportens organisationer er med- eller modspillere for WADA og de nationale dopingenheder, henviser han til forskellen i interesser.

- Sportens organisationer er jo sat i verden for at promovere deres egen sport, og det vil de gerne have lov at gøre autonomt.

- Det kan jeg sådan set også godt forstå, og i Danmark er der jo ingen, der vil kunne forstå, hvis politikere skal gå og blande sig i, hvordan en fodboldklub drives. Det skal jo bare gøres indenfor den almindelige lovgivnings rammer.

- Men når vi kommer op på internationalt niveau, hvor der ofte er både politiske interesser og store pengebeløb på spil, og hvor der skal tages stilling til regelbrud og etiske problemstillinger, synes jeg, at sporten gør klogt i selv at afgive den dømmende magt til nogen, der er uafhængige af dem.

- Så slipper man også for de beskyldninger, der altid vil komme om, at de bare vil beskytte deres egne interesser. 

Han vil kort sagt også i sportens verden skille den lovgivende, dømmende og udøvende myndighed. WADA kan udvikles til at være en øvre, uafhængig instans, men i dag er organisationen svækket af at være styret halvt af regeringer og halvt af IOC.

- Jeg tror ikke, vi skal finde på noget nyt. Jeg tror bare, vi skal have et WADA, der er mere uafhængigt af både regeringer og sporten selv.

Han mener, at de store organisationer som FIFA og UEFA, der genererer milliarder af kroner, skal tvinges til at bidrage økonomisk til et stærkt og uafhængigt WADA, der i dag har et årligt budget på mindre end 200 millioner kroner.

- I dag er de ikke reguleret noget sted af nogen, og så har du alle mulige grunde og incitament til at lukke folk ind, der ikke har rent mel i posen, eller kriminelle, der skal have vasket deres ulovlige penge hvide.

- WADA var et kompromis efter Festina-sagen i ’98. Der er gået tyve år, og der har været masser af skandaler siden.

- Tiden må være kommet til at tænke det yderligere ud og kigge på finansieringen af WADA. Til at kigge på, om ikke en procentdel af de mange milliarder, der kommer ind via sponsorer og tv-rettigheder fra de store begivenhederne, skal gå til WADA.

Afsløring: Rusland har svindlet med doping siden 1980

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING