Dansk dopingchef til russerne: Alle sten skal vendes før VM

- FIFA har valgt at lægge VM i et udemokratisk land og er pludselig blevet fanget af sin egen beslutning, mener Michael Ask

Michael Ask håber, at afsløringen af russernes snyd i Sotji kan lægge en dæmper på dem, der vil gøre noget lignende. Foto: Tariq Mikkel Khan
Michael Ask håber, at afsløringen af russernes snyd i Sotji kan lægge en dæmper på dem, der vil gøre noget lignende. Foto: Tariq Mikkel Khan

Også stater, der aktivt deltager i dopingsnyd, som russerne gjorde det så systematisk under vinterlegene i Sotji, må underordne sig en ny, neutral instans.

Det siger direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask, som i Ekstra Bladet mandag efterlyste et stærkere WADA som en ny, neutral instans, som hæver sig over sportens store organisationer og kan sanktionere i sager om doping, matchfixing og korruption.

Han tror, at netop Sotji-afsløringerne på længere sigt kan flytte noget i forhold til stater med snydetanker.

- Jeg tror, at Rusland og andre, der kunne tænke sig at gøre noget lignende, fremover vil tænke sig lidt om.

- Men den sag har også udstillet, at der mangler power, mere uafhængighed og ensartethed på tværs, så man ikke har et skiskydningsforbund, der ikke gør noget ved russerne, i den ene ende, og atletik og parasport, der stadig sanktionerer russerne, i den anden.

- Så har du IOC, der forsøger at balancere nogle politiske hensyn, som et miskmask inde i midten. Det giver et fuldstændig mudret billede, og ingen kan finde ud af, hvad der egentlig er regelgrundlaget.

I Rusland blæser nye vinde, men VM-værterne har også travlt, mener han.

- Nu er der kommet en ny, national dopingenhed derovre. Direktøren siger de rigtige ting, men jeg vil gerne lige se deres handlinger. Man skal vende alle sten før VM i fodbold til sommer, så det haster jo lidt.

- Når vi taler Rusland generelt, er det kulturen, vi skal arbejde med. Det vil sige, at det vil tage en generation, hvis ikke to, lyder det lidt pessimistisk fra Michael Ask, der ikke kan forstå, hvorfor FIFA ikke for længst har talt med whistleblower Grigory Rodchenkov om hans viden om doping i russisk fodbold.

- Det undrer mig utroligt meget, men nu har jeg læst mig til, at FIFA har rettet henvendelse til hans advokat.

- Der har du igen et dilemma, fordi FIFA har valgt at lægge VM i et land, der både er udemokratisk og har stor indflydelse.

- Pludselig er FIFA blevet fanget af sin egen beslutning i forhold til, om man overhovedet har lyst til at kigge på doping i russisk fodbold og i spørgsmålet om, hvordan VM mon kommer til at forløbe?

Dansk dopingboss vil se handling: Her er hans klare besked til giganterne

Afsløring: Rusland har svindlet med doping siden 1980