Dansk idrætshistorie: Første danske medalje hjemme!

René Holten Poulsen vandt bronze på 1000 meter kajak og sikrede sig Danmarks første medalje ved det europæiske OL

René Holten blev første danske medaljevinder ved OL i Baku. Foto: Ole Steen
René Holten blev første danske medaljevinder ved OL i Baku. Foto: Ole Steen

MINGACHEVIR (Ekstra Bladet) René Holten Poulsen skrev historie, da han i morges vandt bronze  på 1000 meter kajak og dermed blev den første danske medaljevinder ved det europæiske OL i Baku.

Bronzen indbringer ham 2000 euro, godt 15.000 kroner, og også det er historisk. Aldrig før er der blevet udbetalt præmiepenge ved et olympisk arrangement.

Tyske Max Hoff vandt guld, mens Fernando Pimenta fra Portugal tog sig af sølvet.

Danskeren lå ellers som toer, da der manglede 250 meter, men på de sidste meter kom den stærke tysker bagfra og tog guldet og en præmiesum på 6000 euro.

Den 26-årige René Holten fra Maribo kajakklub har tabt sine sidste tre opgør til den tyske jernmand, som i indledende heat satte verdens hurtigste tid. Der er tilsyneladende noget strøm i vandet, som giver et skub de sidste meter mod mållinien.

For Maribo-roeren var løbet i dag et skridt på vejen mod OL i Rio næste sommer. René Holten kan kvalificere sig til den begivenhed ved VM i august i Milano. Han har tidligere vundet olympisk sølv i toerkajak og har desuden en stribe guldmedaljer fra både EM og VM.

Danskeren er favorit i morgen her i Mingachevir, når finalen på 5000 meter skal afvikles. Hans sidste optræden i Aserbajdsjan i denne omgang.

Fakta: Europæisk OL i Baku

Det europæiske OL i Baku er endnu et eksempel på, hvordan elendige regimer med manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder køber sig til international anerkendelse ved at opføre milliarddyre store sportsbegivenheder.

Ekstra Bladet er taget til Baku i et forsøg på at afdække endnu et forfærdeligt og sygt indslag i den internationale idrætsverden. De danske idrætsudøvere må derfor denne gang finde sig i at spille en mindre fremtrædende rolle.

Europas OL i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er det første af sin art. Legene åbnede 12. juni med en stor ceremoni på National Stadium med plads til 68.000 tilskuere. Afslutningsceremonien finder sted 28. juni.

Der er 20 idrætsgrene på programmet i Baku.

Det danske hold består af 63 atleter. De mest kendte er badmintonspillerne Mathias Boe og Carsten Mogensen, verdensmesteren i bueskydning, Maja Jager, verdensmesteren i skeetskydning, Jesper Hansen, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren, René Holten Poulsen, cykelrytteren Rasmus Quaade og gymnasten Helge Wammen, som dog nok er mest kendt for sin medvirken i ’Vild med dans’.

I alt vil godt 6000 atleter fra 50 lande stille op. De mange atleter får følgeskab af 3000 trænere og ledere, og når det hele lægges sammen, vil OL i Baku blive årets største sportsbegivenhed.

I enkelte discipliner er der billetter på højkant til det rigtige OL i Rio i 2016. Det gælder blandt andet i landevejscykling, bordtennis, skydning og bueskydning.

I andre sportsgrene er det kun amatører og juniorer, der må deltage. Det gælder således svømning, hvor kun juniorer er med, og atletik, hvor kun atleter fra den internationale tredje division må lege med.

Det er på mange måder et underligt OL, som er uden roning, fodbold og håndbold, som ellers kunne være interessant set med danske briller.

Til gengæld bydes der på strandfodbold, basketball tre mod tre og vandpolo.

Som noget nyt har værterne med accept fra Den Europæiske Olympiske Komité indført præmiepenge. Det er for at lokke atleter til. Guld belønnes med 6000 euro (45.000 kr.), sølv med 4000 og bronze med 2000. Det strider mod det olympiske charter, hvor der står, at det sportslige skal være incitamentet til at deltage.

Der er akkrediteret 1300 journalister til legene. Heraf er de 600 fra Aserbajdsjan. Meget godt klaret af en nation uden en fri og uafhængig presse.

TV2 Sport sender fra legene i Baku.

De Europæiske Lege skal afvikles hvert fjerde år, og antallet af discipliner kan ændre sig fra gang til gang.

Seks byer har søgt om at blive den næste vært i rækken i 2019. Amsterdam har længe været favorit, men hollænderne trak sig. To byer har meldt sig til at tage over efter Holland. Disse er endnu ikke offentliggjort.

9 kommentarer
Vis kommentarer