Danmarks dyreste flyvetur

Millionerne strømmede ind hos Thorbjørn Olesen før en skæbnesvanger brandert satte en stopper for festen - nu er den danske golfstjerne comeback-klar

- Jeg er ked af det, der er sket, og jeg vil gerne sige undskyld til de danskere, der har supporteret mig gennem så lang tid. Det er ikke noget, jeg ville have skulle ske, sagde Thorbjørn Olesen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
- Jeg er ked af det, der er sket, og jeg vil gerne sige undskyld til de danskere, der har supporteret mig gennem så lang tid. Det er ikke noget, jeg ville have skulle ske, sagde Thorbjørn Olesen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En returbillet med British Airways til Memphis på første klasse kan snildt løbe op i 50.000 kroner, hvilket er småpenge i forhold til, hvad Thorbjørn Olesens tur hjem fra World Golf Championship-turneringen 29. juli i fjor har kostet ham i tabte præmie- og sponsorpenge. 

Vi taler et tocifret millionbeløb for branderten og den usømmelige opførsel ombord på Danmarks dyreste flyvetur.

Landets bedste golfspiller i senere år spillede sin første turnering i 11 måneder, da den danske elite var samlet til et uofficielt DM i Himmerland.

Uden stort set at have trænet i den periode lykkes det ham at slutte på en delt syvendeplads, otte slag under par, men ni slag efter vinderen Marcus Helligkilde.

På det 12 minutter lange pressemøde talte Thorbjørn Olesen for første gang med journalister om den skæbnesvangre flyvetur. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
På det 12 minutter lange pressemøde talte Thorbjørn Olesen for første gang med journalister om den skæbnesvangre flyvetur. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 

På Thorbjørn Olesens første pressemøde siden anholdelsen i Heathrow og den påbegyndte retssag kom golfstjernen med en uforbeholden undskyldning til sine danske støtter, men i samme forbindelse oplyste danskerens advokat til Ritzau, at sagen først er berammet til 6. december ... i 2021!

Derfor besluttede European Tour i sidste uge at ophæve karantænen, men den vil blive revurderet, hvis den danske golfspiller kendes skyldig.

European Tour genstarter i juli med to små turneringer i Østrig efterfulgt af seks i Storbritannien, hvor Thorbjørn Olesen har base.

Millionlussing

En golfspiller, som alene på European Tour har indtjent 85 millioner kroner i præmiepenge, bør aldrig få lommesmerter, selv med et år på sidelinjen og en risiko for aldrig igen at spille lukrative turneringer i USA.

Ligesom med pensionsopsparinger og investeringsforeninger er historiske afkast ikke ensbetydende med fremtidige. Der er ingen garantier for, at danskeren fra sidste sommer til corona satte en stopper for golfen, ville have tjent lige så meget som eksempelvis i 2016 og 2018.

Siden 2012 har Olesen i gennemsnit indtjent ti millioner kroner årligt i præmiepenge.

I sine bedste sæsoner har Olesen tjent op mod 30 millioner kroner i præmiepenge inklusiv sponsorindtægter fra primært Nike og Rolex. I golf udløser store resultater store bonusser fra sponsorerne, så den kilde tørrer ud, når man ikke spiller.

Nike har ikke svaret på forespørgsler fra britiske Guardian om, hvorvidt Olesen stadig er sponsoret af giganten.

Foruden skat afholder golfspillere rejser, caddie, trænere og manager af deres indtjening, så nettoindtægten er naturligvis lavere.

Som 30-årig golfspiller er Olesen i sin bedste alder, og Viasat Golfs mangeårige kommentator Henrik Knudsen tvivler ikke på, at Danmarks seneste Ryder Cup-spiller hurtigt finder formen, når han gør comeback.

- Tiger Woods gjorde det (efter skader). Dustin Johnson gjorde det (efter karantæne). Der går lige nogle uger, men det er mere, om han kan ryste det mentale af sig, og om hvor længe han skal blive ved med at svare på spørgsmål om sagen.

- Nu har han konfronteret det en gang, og så bliver det meget nemmere at sætte sig op på et pressemøde til en European Tour-turnering og sige; ‘hør her, jeg hverken må eller kan udtale mig om den her sag, så længe den verserer’. Det gik rimeligt oppe i Himmerland, og vi kom videre, siger kommentatoren.

Tiltalerne

Thorbjørn Olesen er tiltalt for at have befamlet en stewardesse uden hendes samtykke, for sin overdrevne fuldskab, der inkluderede at omdanne midtergangen til et personligt pissoir, samt at have opført sig voldeligt i mindre grad.

Han har erkendt de faktiske forhold, men nægter sig alligevel skyldig. Forsvaret afventede til de første retsmøder en medicinsk rapport, der kan afsløre, hvorvidt medicin spillede en rolle.

Maksimalstraffen ifølge anklageren var tre uger bag tremmer og måske kun samfundstjeneste, hvis golfstjernen erkendte sin skyld.

Problemet med en dom er, at den kan koste indrejse i USA i en årrække. Her spilles tre af fire majors, en række World Golf Championship-turneringer samt Ryder Cup hvert fjerde år.

Dømmes golfstjernen for de seksuelle overgreb risikerer han ikke at komme til at spille golfens mest lukrative turneringer igen, hvad både præmiepenge og verdensrangliste point angår.

Udover en uge i Spanien sidste efterår samt en smule, da banerne genåbnede i England, har Thorbjørn Olesen ikke spillet golf under karantænen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Udover en uge i Spanien sidste efterår samt en smule, da banerne genåbnede i England, har Thorbjørn Olesen ikke spillet golf under karantænen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Golfstjerner i problemer

Det tætteste, golfsporten kommer på præcedens, er en sag med den amerikanske superstjerne Dustin Johnson. Han gift med ishockey-legenden Wayne Gretzkys datter Paulina og berygtet for et udsvævende privatliv, især da han var yngre.

I 2014 holdt amerikaneren seks måneders pause, som ifølge den amerikanske PGA Tour var af personlige årsager og frivillig.

Ifølge flere amerikanske golfjournalister var der tale om en karantæne, efter Dustin Johnson for tredje gang i karrieren testede positiv for feststoffer; kokain (2014), kokain (2012) og cannabis (2009).

Den nu 36-årige ‘DJ’ har siden vundet en major og toppet verdensranglisten.

23-årig sejrer i Himmerland

Dustin Johnson vandt senest på PGA Touren 28. juni. Foto: Rob Carr/Ritzau Scanpix
Dustin Johnson vandt senest på PGA Touren 28. juni. Foto: Rob Carr/Ritzau Scanpix

Caroline overhalet: Så meget tjener de danske sportsstjerner

Voldsomme anklager truer karrieren: Smart træk kan redde dansk stjerne

Thorbjørns groteske flyvetur: Her er hans vilde karriere

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.