Dansk golfmirakel er endt i Lego-arvings milliard-projekt

Hold hovedet nede, men ikke for meget … Som den første store danske golfstjerne er Søren Hansen blevet klubpro – for Lego-arving Thomas Kirk Kristiansens ambitiøse Great Northern-projekt

Søren Hansen er nu cheftræner i Kerteminde. Foto: Great Northern
Søren Hansen er nu cheftræner i Kerteminde. Foto: Great Northern

Generationen blev kaldt det danske golfmirakel. Anført af Thomas Bjørn; og kvartetten fuldført af Anders Hansen, Søren Kjeldsen samt Søren Hansen.

Thomas Bjørn lever stadig sit liv på European Tour, hvor udnævnelsen som Ryder Cup-kaptajn vidner om en anseelse internationalt, de færreste danskere helt forstår. Altid arbejdsomme Søren Kjeldsen har fundet sin anden ungdom, mens Anders Hansen indstillede sin karriere for to år siden.

I sommeren 2016 fulgte nu 43-årige Søren Hansen trop. Efter flere sæsoner plaget af skader overraskede han med at kvalificere sig til major-turneringen US Open. To runder i 23 slag over par senere samt et kig på hvordan den senere vinder Dustin Johnson rammer bolden, stod det klart for Søren Hansen, hvor lang rejsen tilbage til verdenseliten ville være.

Fundamentet for et bemærkelsesværdigt karriereskift var støbt: Han ville satte sin gamle plan om at blive træner i værk.

Men ikke kun for kæmpetalenter og professionelle. Som den første fra sin gyldne generation kan helt almindelige danske spillere nu få råd og dåd fra en af Danmarks bedste golfspillere gennem tiderne.

- Det har sgu ligget og luret i halvandet års tid. Hvis jeg skal starte noget, som skal være godt, er jeg nødt til at sadle om, før jeg havde regnet med det. Ja, der er da ikke noget, jeg hellere ville gøre end at suse derudad og spille major-golf og være en stjerne, men jeg følte, der var nogle ting, jeg skulle gå på kompromis med for at komme tilbage til det niveau, jeg havde. Og jeg havde svært ved at konkurrere som i gamle dage. For at sige det lige ud var det ved at blive trist, siger Søren Hansen til Ekstra Bladet.

- Jeg blev skadet, lige efter jeg havde lavet om på mit sving, og da jeg kom tilbage, var fornemmelsen væk. Så begyndte det stille og roligt at gå ned af bakke og æde ind i mig. Da jeg spillede US Open sidste år kunne jeg bare se, at hold da op der er lang vej.

- Jeg har haft 20 gode år som spiller. Hvorfor ikke få 20 gode år som træner, som jeg hele tiden har vidst, at jeg gerne ville, fortæller Søren Hansen.

Det er nu heller ikke, hvilken som helst klub der kommer til at nyde godt af golfstjernens arbejdskraft. Planen var egentlig at starte eget akademi i et vejrlig mere kompatibelt med golf end det danske, men så hørte Søren Hansen om det ambitiøse Greath Northern-projekt uden for Kerteminde på Nordfyn.

Her har Lego-arvingen Thomas Kirk Kristiansen bygget sin egen golfbane. Prisen taler man ikke om, men der er ikke sparet på noget. Som i intet. Vi taler milliard-klassen for en bane, som den golfglade milliardær håber, vil tiltrække ikke bare danske, men også udenlandske golfturister.

Søren Hansen spillede sine sidste professionelle turneringer i 2015. Foto: Kieran Galvin/REX/All Over Press
Søren Hansen spillede sine sidste professionelle turneringer i 2015. Foto: Kieran Galvin/REX/All Over Press
 

 Great Northern åbnede i sommeren 2017 komplet med hotel, restaurant, spa og Danmarks mest imponerende træningsanlæg. I modsætning til eksempelvis Scandinavian i Farum nord for København er prislejet noget lavere, og klubben byder rent faktisk landets 150.000 golfspillere velkommen.

Søren Hansen var forbi på visit, søgte jobbet som klubpro og fik det.

- Jeg har set trænere Butch Harmon, David Leadbetter, Pete Cowen og så videre i aktion. Jeg ved, hvordan det skal være. Meningen var, at det skulle være i udlandet, men da jeg så det her sted, vidste jeg, at det skulle være her.

Så nordsjællænderen har flyttet sin familie til Fyn.

- Hvilke tanker har du gjort dig om at gå fra US Open til at fortælle en 50-årig med handicap 32, at han skal holde hovedet nede?

- Ikke for meget nede, griner altid joviale Søren Hansen.

- Selvfølgelig er det et nærliggende spørgsmål. Da jeg blev ansat, var en af de første ting, jeg gik i gang med at finde en assistent, der har prøvet alle disse ting, så vi var to om det. For jeg vidste godt, at det var en ny klub, og der sagtens kunne komme en masse nye medlemmer. Så hvis jeg stod med 70 begyndere, var jeg på herrens mark. Så jeg har ansat en assistent, der har prøvet det hele.

- Men jeg har altid været glad for pro-ams. Jeg har altid synes, det var sjovt, og har aldrig været en af dem, som klagede over at skulle spille med amatører onsdag, inden det blev alvor torsdag. Det har altid været fint at give et fif.

- Talentudvikling vel mere nærliggende for en type som dig?

- Det er også, hvad jeg drømmer om, men jeg synes, det er vigtigt, at den her klub bliver skubbet i gang på bedst vis. Jeg har også haft god dialog med landsholdet, som kan trække på mig og har været med i udlandet.

- Men helt seriøst. Jeg synes, der er noget pissegodt og ædelt i, at en nybegynder lige pludselig finder ud af hvem man egentlig er, og hvad man har stået for, og kan stå for undervisningen af en. De bliver simpelthen så glade. Jeg får også noget ud af deres glæde, siger Danmarks mest kendte golftræner.

Søren Hansen

Født: 21. marts 1974 (43 år)

Præmiepenge på European Tour: 68 millioner kroner (brutto – to sejre)

Søren Hansen er et boldtalent udover det sædvanlige. Som fodboldmålmand var han på udvalgt på Sjælland og på landsholdet samtidigt i basketball og golf. Fra 1999 professionel på European Tour.

Vandt Irish Open i 2002 og Mercedes-Benz Championship i 2007 og har tre to ti-placeringer i majors. Blev i 2008 den anden og hidtil eneste dansker efter Thomas Bjørn til at spille Ryder Cup.

Tabte i 2010 en kontroversiel og højt profileret skattesag efter Skats såkaldte ’Operation kreditkort’. Trods adresse i Monaco og et liv på farten blev han dømt til at have størst tilknytning til Danmark og var derfor skattepligtig. Forsøgte ind til 2014 at blive frikendt, men fik afslag fra Den Særlige Klageret.

Fra 2017 cheftræner på Great Northern på Nordfyn.

***

Karrierens største øjeblikke

Ryder Cup i 2008: - Også hele fasen op til Ryder Cup. En tid, hvor der var pres på; jeg kom igennem den, og så stod på den anden side. Jeg spillede fantastisk golf i den tid.

Sejrene: - Min første var spektakulær – også fordi det var efter omspil, og det tog lang tid. Den anden var, fordi vi spillede en turnering med alle de bedste fra året, og jeg smadrede dem alle sammen – slog dem med fire slag. Jeg førte fra start til slut. 

Træner-beslutningen:  - Jeg har haft unikke oplevelser, som jeg gerne vil give videre, og jeg har altid vidst, at jeg ville være træner. Anders (Hansen) ser helt anderledes på det. Søren (Kjeldsen) kæmper som en terrier, og Thomas (Bjørn) er en institution på Europa Touren. Han skal begraves der. Jeg føler, at det er tid; hvis jeg skal lægge nok kræfter i det, så er det nu.

Great Northern er i særklasse, når det gælder kvaliteten af huller, greens og fairways. Foto: PR
Great Northern er i særklasse, når det gælder kvaliteten af huller, greens og fairways. Foto: PR

Great Northern

Thomas Kirk Kristiansen har bygget en golfbane i verdensklasse, som fulde kan konkurrere med skandinaviske perler som Barsebäck i Sverige og Scandinavian nord for København. Ambitionen er en dag at huse internationale turneringer – og måske en Ryder Cup.

Men det skal også være en klub for almindelige fynboer trods den prominente ejer, som også bor og har stutteri i Kerteminde.

Årskontingentet er spiseligt: 9800 kroner uden indskud, hvilket kun er lidt over et standardmedlemskab af en dansk golfklub. Juniorer (under 18 år) betaler 1000 kroner om året; det er decideret billigt.

Greenfee koster 900 kroner og en 20 minutters lektion for gæster med Søren Hansen står i 300 kroner. 

Se også: Hørte godt om Himmerland: Skandale-golfer kommer til Danmark

Se også: Han tager single-livet til helt nye højder

Se også: Kjeldsen tæt på tårer: Min bedste golfdag nogensinde

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen