Golfstjernen forsvandt - derfor kommer han aldrig tilbage

Blev kaldt 'Den nye Tiger Woods': Anthony Kim var på vej mod storhed, men så forsvandt han pludselig

Anthony Kim strøg ind på verdensscenen som helt ung - siden gik det helt galt for amerikaneren. (Foto: AP)
Anthony Kim strøg ind på verdensscenen som helt ung - siden gik det helt galt for amerikaneren. (Foto: AP)

Det har været et af de største mysterier i international golf i nyere tid: Hvad blev der af Anthony Kim?

Hvordan kunne det gå så galt?

Gennem de seneste tre år har fans og andre nysgerrige sjæle afsøgt internettet for at finde svar på, hvor pokker han er forsvundet hen.

Siden Wells Fargo Championship i 2012, hvor han i irritation udvandrede efter en dum runde i 74 slag - og i øvrigt missede en dopingtest - har PGA Touren ikke hørt en lyd fra ham.

End ikke medierne har haft held til at finde ham og lokke et interview ud af ham.

Rygter om fallit og hjemløshed har floreret i golfverdenen. Således skulle han være set på gaden som en anden hjemløs i Las Vegas.

Mærkeligt, skørt, utroligt.

For her var tale om noget helt specielt. Et talent ud over det normale, som stormede ind på scenen og vandt turneringer på den største scene. Folk kaldte ham ’den nye Tiger Woods’, og han nåede sågar at blive udtaget til Ryder Cup, hvor han imponerede stort ved blandt andet at skille Sergio García ad i singlematchen med 6&5. En regulær ydmygelse af spanieren.

Skaderne hobede sig op
Det var i 2008. Gennembrudsåret, hvor han sluttede som PGA Tourens sjettemest indtjenende spiller! Og det i en alder af 23 år …

Året efter slog han rekorden for flest birdies (11) i en enkelt Major-runde, og med sejren i Houston Open i 2010 blev han den blot femte spiller de seneste 30 år til at vinde tre PGA-turneringer inden sin 25 års-fødselsdag. I alt nåede han at indtjene mere end 12 millioner dollars på fem sæsoner som professionel.

Men skaderne begyndte at indhente ham. Store dele af 2010 blev spoleret - blandt andet af en ødelagt tommelfinger. Præstationerne var elendige, og han droppede ud af den ene turnering efter den anden, mens historierne og spørgsmålene tog til.

Kim fejrer Ryder Cup-sejren i 2008 med Steve Stricker på Valhalla-banen i Kentucky. (Foto: AP)
Kim fejrer Ryder Cup-sejren i 2008 med Steve Stricker på Valhalla-banen i Kentucky. (Foto: AP)
 

Wells Fargo Championship blev den sidste turnering, han stillede op til, inden det var slut med en første runde i 74 slag. Den fallerede stjerne trak sig og blev et par måneder efter opereret i akillessenen.

Siden har ingen i professionel golf set noget til ham.

Da golf.com sidste år skrev en historie om ham, interviewede sitet Kims tidligere kollega og mentor, Phil Mickelson, der også privat havde set en del til spilleren frem til bruddet i ’12.

- Hvad har du hørt om ham? Vi plejede at skrive sms’er frem og tilbage, men jeg har ikke haft kontakt med ham i halvandet års tid, sagde den femdobbelte Major-vinder.

Mickelson og Kim var gode venner på PGA Touren. Her ses de sammen ved Predidents Cup i 2009. (Foto: AP)
Mickelson og Kim var gode venner på PGA Touren. Her ses de sammen ved Predidents Cup i 2009. (Foto: AP)
 

Fundet i Dallas
Colt Knost, en anden amerikansk og noget mindre kendt golfspiller på PGA Touren, anses for at have været Kims bedste ven på Touren. Også han blev interviewet.

- Vi var virkelig tæt, men jeg har ikke set meget til ham på det seneste. Jeg har end ikke hans nummer mere. Det er ingen hemmelighed, at jeg kan li’ at gå i byen i Dallas. Og folk plejede at sige, at ’hey, Anthony var her i aftes’. Det har jeg ikke hørt i måneder. Det er som om han gemmer sig, sagde Colt Knost dengang.

It's super rare to be out with @ricksalomon and golf great @Anthony Kim

Et billede slået op af Jean-Robert Bellande (@brokelivingjrb) den


Anthony Kim spottet i bylivet i Las Vegas med pokerspillerne Jean-Robert Bellande og Pamela Andersons tidligere mand Rick Salomon.

Det er ikke gået helt så galt, som rygterne har sagt. Gudskelov.

Nyhedsbureauet Associated Press har sporet ham til Texas, hvor han angiveligt er bosat i storbyen Dallas. De har fået lov at interviewe ham som det første medie i tre år.

Det centrale spørgsmål er, om stjernen med de koreanske rødder nogensinde stiller op i en professionel turnering igen. Lysten, der har været fuldstændig væk, er så småt begyndt at melde sig igen, fortæller han.

- Jeg har set mere og mere golf på det seneste. Jeg savner konkurrencen en smule. På grund af unge folk som Jordan Spieth får jeg lyst til at følge med.

- Alt er muligt. Er det ikke sådan, sloganet lyder, siger han med et grin, da han bliver spurgt om muligheden for at få ham tilbage på golfbanen.

Ligeglad med kritik
Den primære årsag til den årelange fravær er ikke helt så dramatisk, som nogle rygter har gjort det til. Kim har ’bare’ været skadet. MEGET skadet.

Det begyndte med akillessenen, gik over i skulderproblemer til rygsøjlen og hånden. Han er efter eget udsagn blevet opereret seks-syv gange de seneste tre et halvt år.

Derfor har han heller ikke spillet 18 hullers golf - ikke engang på privat plan - i mere end halvandet år, da genoptræning og terapi ’tager al tiden’, som han siger i interviewet.

Som Colt Knost er inde på, levede Kim måske ikke altid det mest fornuftige liv, som en professionel burde. Derfor har rygterne om en vild livsstil haft lette kår.

Men det preller af på ham som vand på en gås.

- Bryder du dig ikke om den måde, jeg lever mit liv på, må du skifte kanal. Det var dig selv, der tunede ind på kanalen. Mange i golfverdenen bryder sig måske ikke om min livsstil, der foregår på mine præmisser. Men jeg respekterer alle andre. Jeg er ikke grov over for nogen og behandler alle på samme måde, siger han til AP.

Spieth giver fan sin handske - den reaktion forventede han ikke

Han siger det ikke selv, men den primære årsag til, at han muligvis aldrig kommer tilbage til professionel golf, er forsikringen. Den der økonomisk har reddet ham.

Forsikret til op over begge ører
Som helt ung tegnede han en forsikring, der ville komme ham til gode, hvis skader stoppede karrieren permanent, hvilket i den grad er kommet ham til gode de seneste tre år. Golf.com beskrev det i artiklen fra 2014. At Kim skal være så fantastisk godt forsikret, at det med stor sandsynlighed ikke kan betale sig for ham at vende tilbage.

- Jeg betalte mange penge for den forsikring. Men de ville ikke have betalt mig hver måned, hvis jeg ikke rendte til lægen, viste dem røntgenbilleder og blev behandlet - blandt andet med akupunktur og to gange fysisk genoptræning om dagen, siger han.

Ifølge en anonym ven, som golf.com har talt med, er Kim ikke skadet. Ikke mere.

- AK er ikke skadet. Han kan spille, han kan gå. Hans sving ser godt ud, hans slag lyder solidt, hans bolde er fornuftige. Det fysiske aspekt er slet ikke et tema, siger vedkommende, som forbliver anonym af frygt for vennens reaktion.

Præcis hvor mange penge, der er tale om, er af gode grunde usikkert. Ifølge en kilde i management-firmaet IMG er der tale om ti millioner dollars - skattefrit. Ifølge en nær ven af Kim, som golf.com tidligere har interviewet, er tallet tættere på 20 millioner dollars.

- Det spiller en stor rolle for ham. Han forsøger at finde ud af risikoen ved at vende tilbage. Den måde han har formuleret det til mig på er: 'Hvis jeg tager så meget som et sving, ryger forsikringen', siger kilden til sitet.

Et andet rygte, der har floreret siden forsvindingsnummeret, er doping.

Golfstjernen griner trods ELENDIGT slag

Han udvandrede fra Wells Fargo Championship efter en runde i 74 slag. Det uden at tage en dopingtest, hvilket han ellers skulle. Efterfølgende kom han dog tilbage og tog testen.

- Jeg var bare rasende over mit spil, og så blev jeg skadet. Jeg endte med at komme tilbage og tage testen. Jeg er aldrig blevet testet positiv for noget som helst i mine år på PGA Touren. Aldrig. Og jeg tror, de har testet mig mere end nogen anden, siger han.

Dræberinstinkt
- Disse rygter har skadet mit omdømme. Og det var ikke alt for godt i forvejen, siger han.

Han havde ikke på forhånd regnet med at være væk så længe. Forud for 2013-sæsonen lejede han et hus i San Diego og stod op hver morgen klokken 5 for at træne. Men så blev han skadet i akillessenen. Da den var helet, pådrog han sig et brud på rygsøjlen. Siden fulgte en stribe andre skader.

Han beskriver sit helbred som en 6’er på en skala fra 1 til 10. Han har store problemer med nerver og blodårer i den øverste del af brystkassen, men at han stadig håber og tror på, at han en dag kan vende tilbage.

- Det (Jordan) Spieth og (Jason) Day har gjort i år er jo helt skørt. Jeg vil ikke konkurrere med de knægte, medmindre jeg er helt frisk. Mit mål lige nu for det næste år er at blive rask. Lige nu er jeg glad for at være, hvor jeg er - og hvor jeg er på vej hen.

I golfverdenen ærgrer det selvsagt bredt. Blandt de mennesker, der i den grad satte pris på Kims kvaliteter er den tidligere PGA Championship-mester og Ryder Cup-kaptajn i 2008, Paul Azinger.

- Hans energi og entusiasme. Hans dræberinstinkt. Det hele var med til at danne et billede af ham som vores leder, har Azinger udtalt om Kim.

Om Azinger nogensinde får den efterhånden 30-årige Anthony Kim at se som professionel golfspiller igen, må siges at være tvivlsomt. Meget tyder på, at han rent fysisk aldrig kommer helt tilbage.

Se, dét er drømmegolf

5 kommentarer
Vis kommentarer