Hård anklage: Rusland dopede deres guldvindere og Tokyo købte sig til OL

Nu, hvor vi nærmer os sommerens lege i Rio, vælter det frem med sager om korruption, dopingsvindel og grov politisk indblanding 

Som præsident for IAAF har Lamine Diack vidst aldrig sagt nej til en brun kuvert. Nu forbindes han også med korruption i Tokyo. Foto: AP
Som præsident for IAAF har Lamine Diack vidst aldrig sagt nej til en brun kuvert. Nu forbindes han også med korruption i Tokyo. Foto: AP

Troen på at international idræt ledes af ædle borgere har fået endnu et skud for boven, efter at den engelske avis The Guardian har afsløret, at Tokyo tilsyneladende købte stemmer, da byen i 2013 vandt afstemningen om at blive vært for OL i 2020.

Samtidig står den russiske leder af dopingkontrollen ved Vinter-OL i Sochi i 2014 i dag frem i New York Times, hvor han fortæller, at han stod bag et systematisk svindelnummer. hvor han dopede russike guldvindere med en blanding af forbudte stoffer og spiritus. Efter konkurrencerne byttede han i samarbejde med den russiske efterretningstjeneste de positive prøver ud med gamle og rene urinprøver.

Men først Tokyo.   

Angiveligt skulle Tokyos arrangørkomite have overført 10 millioner kroner til en bankkonto i Singapore. Kontoen administreres af sønnen til den korruptionssanklagede Lamine Diack, som indtil sidste år var præsident for det internationale atletikforbund, IAAF, og som desuden havde sæde i Den Internationale Olympiske Komite, IOC.

Lamine Diack trak sig sidste år fra alle sine poster, efter at han blev anklaget for at have modtaget godt syv millioner kroner for at dække over russiske atletikudøveres positive dopingtest. 

Sebastian Coe i forgrunden virker ikke som en mand der kan rydde op i atletikken. Foto: AP Jan Jensen Atletik i krise: Coe er lig kaos

Det er fransk politi, som har gang i efterforskningen af Lamine Diack og hans søn, Papa Massata Diack, der arbejdede som marketingskonsulent i IAAF. Diack senior sidder i husarrest i Frankrig, mens sønnen gemmer sig i Senegal, som indtil videre nægter at udlevere ham til Frankrig.

Kontoen i banken i Singapore er omdrejningspunktet i det franske politis efterforskning. Ordensmagten blev første gang opmærksom på banken i 2014. Millionerne rullede lystigt både ind og ud, da Diack-familien mod god betaling udfoldede store anstrengelser for at dække over russiske dopingsyndere.

I følge The Guardian fandt det franske politi siden en række udbetalinger fra folkene bag Tokyos OL-værtsskab til selvsamme konto i Singapore.

Afsløringerne er et voldsomt slag mod ikke alene IAAF, men også mod IOC, hvor præsidenten Thomas Bach ellers har vigtet sig af, at der ikke længere findes koruption i hans rækker.

Men nu bliver IOC nødt til at handle, for skandalerne hober sig op, her hvor vi nærmer os sommerens problemfyldte lege i Rio.

Afaldet flyder i Guanabara Bay, hvor de olympiske sejladser skal finde sted. Foto: AP Jan Jensen Ligene flyder i Rios olympiske vand

Indtil videre er Rusland, på grund af de mange dopingafsløringer i kølvandt på Lamine Diacks fald, udelukket fra al international atletik. Men Thomas Bach, som er en nær allieret til den russiske præsident Vladimir Putin, ser meget gerne, at russerne deltager i legene.

Det kommer de sikkert også til, men det vil i givet fald være et knæfald for svindlere og bedragere.

Hvis afsløringerne i dag i New York Times står til troende har en lang række russiske guldvindere ved vinterlegene i Sochi vundet guld  på en falsk baggrund. Lederen af dopingkontrollen, Grigory Rodchenkov fortæller til den amerikanske avis, at dopingprogrammet blandt andet involverede 14 medlemmer af det russiske langrendshold og to bobslædeveteraner som vandt to gange guld.

Fire timer hver nat arbejdede den russiske efterretningstjeneste i et skyggelaboratorium med at bytte ud på urinprøvenre, så ingen af de russiske medaljevindere blev knaldet.

Det betød så også, at russerne suverænt vandt nationskonkurrencen foran USA.

Efter de mange afsløringer af doping i russisk atletik og nu også i skisport er Rodchenkov flygtet til USA. To af hans tidligere kolleger på dopinglaboratoriet døde under mystiske omstændiggeder med en uges mellemrum i februar.

Den russiske sportsminister Vitaly Mutko afviser alle anklagerne. Han mener, at Rusland er udsat for amerikansk propaganda.

Men her stopper det ikke. Sammen med dopingsvineriet florerer også korruptionen.

En række europæiske medier har tidligere i år afsløret, at Lamine Diacks søn i årevis har fungeret som kurer mellem OL-ansøgende lande og ledende personer i IOC. Herunder selvfølgelig den langfingrede Lamine Diack selv. Således skulle Papa Massata Diack i 2008 stået bag leveringen af 'pakker' til seks indflydelsesrige medlemmer af IOC. Pakkerne skulle være sendt fra Doha i Qatar, som på det tidspunkt ønskede at ansøge om OL i 2016.

Man kan roligt sige, at sagerne kommer væltende, og den seneste omkring Tokyo må for alvor have rystet Thomas Bach. Indtil videre er han tavs. Det er IOC's presseafdeling også. De henviser til, at de nu inddirekte er en del af den franske efterforskning og derfor ikke kan udtale sig.

I Tokyo siger japanerne, at der ikke er noget at komme efter. Men det sagde de nu også, da Nagano i sin tid vandt retten til at arrangere Vinter -OL i 1998. Hvor Danmark i øvrigt vandt sølv i Curling.

Sebastain Coe står bag sin korrupte forgænger, Lamine Diack. Foto: AP Jan Jensen Derfor får doping-afsløringer ingen stor effekt

Før Nagano fik legene fløj japanerne IOC-medlemmer ind på første klasse. Og så stod den ellers på ophold i luksushoteller med alt hvad det indbefatter på de kanter. Også geishaer, selv om de ellers ikke mådeholdne IOC'ere endnu den dag i dag hævder, at det ikke inkluderede seksuelle ydelser.

Den daværende IOC-præsident, Juan Antonio Samaranch, blev i 30 dage indlogeret i en suite på toppen af Hotel Kukusai. Til den nette sum af 17.000 kroner pr. nat.

IOC er rig på skandaler og historier om svindel, doping og korruption. Thomas Bach har svært ved at erkende, at der stadig er store problemer i hans rækker, men ved blot at gennemgå listen af IOC-medlemmer er det let at pege mindst en håndfuld ud, som er under mistanke eller er involveret i verserende sager. Vi kan jo bare begynde med russerne. 

4 kommentarer
Vis kommentarer