Han er Danmarks mest ekstreme sportsmand

Ekstremsport er ikke for sarte sjæle. Evnen til at kunne presse sig selv til det yderste er must i en verden, hvor træning alene er ikke nok. Du skal være mentalt stærk, når smerten sætter ind, fortæller Aske Søby

Fotograf: Jakob Jørgensen, droneoptagelser Airflix.dk

Den danske ultra-distance cyklist Aske Søby ved nemlig, hvad ekstremsport kræver af kroppen. I 2014 cyklede han tværs over USA på 10 dage i verdens hårdeste cykelløb – Race Across America. Det betød, at fynboen måtte side i sadlen op mod 23 timer hver eneste dag. Fysisk er det selv sagt modbydeligt hårdt for alle, men det er den mentale del, der er afgørende for, at man klarer så stor en udfordring.

- En ting er den fysiske smerte, og den rammer alle mere eller mindre lige – det er den mentale smerte og den mentale kamp, der bliver afgørende, når du ikke har sovet i flere dage og bare skal træde videre og videre i pedalerne. 

Men hvorfor dyrke sport, der er så ekstremt, at de fleste af os mister pusten ved bare tanken? For den 27-årige Aske Søby er det kampen mod sig selv og den personlige udvikling, der tiltrækker ham mod udfordringer, der går helt ud over det sædvanlige.  

- Når du kommer ud på dybt vand – der ud, hvor du ikke kan bunde, det er der, det er sjovt. Det er der, du lærer hvem du er, og hvad du kan. 

Kom ud af comfort-zone
Aske Søby startede som professionel cykelrytter, før han kastede sig ud i ekstremsport. Han søgte en større udfordring, og det var netop trangen til at blive presset endnu mere, der gav ham blod på tanden til i første omgang at prøve Ironman. En disciplin der trækker tænderne ud af selv den bedste atlet.

- Det bedste råd jeg kan give er, at man allerede i den forberedende fase gør det klart for sig selv, at det her kommer til at gøre ondt. Det er vigtigt, at man i den daglige træning presser sig selv. Man skal ud af sin comfort-zone, ud hvor det gør ondt. Ellers lærer man ikke, hvordan kroppen reagerer, når den er maksimalt presset og mælkesyren brænder.

At presse sig selv til det yderste og finde den rette mentale balance kan ifølge Aske Søby også hjælpe i andre aspekter af livet. Personligt har arbejdet med det mentale gjort underværker for ham.

- Tidligere havde jeg en forfærdelig eksamens-angst, det har jeg ikke længere. Arbejdet med min psyke har fuldstændigt fjernet det. 

På søndag afholdes et af verdens største ironman-begivenheder, når KMD IRONMAN Copenhagen 2017 med mere end 3.000 deltagere løber af stablen. Du kan følge den store begivenhed hele dagen på Ekstra Bladet fra kl 06.00.

Fire dage med kæmpe event i København: Sådan påvirker det dig

Stjerne-atlet stukket ned af galning: Gør comeback i København

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby