Hastemøde skal afgøre OL-skæbne

Tirsdag er der et hastemøde i IOC's eksekutivkomité. Mødet handler om mulig udskydelse af OL. Ifølge den japanske premierminister støtter IOC japanernes forslag om at udsætte OL til 2021

Præsident Thomas Bach og resten af IOC-toppen skal tirsdag diskutere mulig udskydelse af OL. Foto: Denis Balibouse/Reuters
Præsident Thomas Bach og resten af IOC-toppen skal tirsdag diskutere mulig udskydelse af OL. Foto: Denis Balibouse/Reuters

Det trækker op til en afklaring om en mulig udskydelse af sommerens OL i Tokyo allerede tirsdag.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har nemlig indkaldt til et hastemøde i sin magtfulde eksekutivkomité senere tirsdag. Mødet foregår digitalt, og en OL-udskydelse er på dagsordenen. Det skriver Reuters på baggrund af IOC-kilder.

Det sker på bagkant af et telefonmøde mellem IOC-præsident Thomas Bach og Japans premierminister, Shinzo Abe. Her foreslog Abe at udskyde OL med et år. Han opfordrede samtidig IOC til at træffe en beslutning hurtigst muligt.

Shinzo Abe har netop fortalt pressen, at Thomas Bach støtter ønsket, så dermed er det efterhånden blot et spørgsmål om tid, før OL 2020 officielt er udsat.

- Jeg fremsatte forslaget om at udskyde OL i cirka et år, og præsident Bach responderede med 100 procent opbakning, siger Shinzo Abe ifølge AFP.

Ville bruge fire uger
Da IOC i søndags for første gang åbnede op for, at en OL-udskydelse var en mulighed, lød det samtidig, at man ville træffe en beslutning i løbet af fire uger. Det ser nu ud til at gå væsentligt hurtigere.

Det er udbruddet af coronavirus, der er ved at spænde ben for de oprindelige planer om at afvikle OL i Tokyo i perioden 24. juli - 9. august.

En opgørelse fra Johns Hopkins University, der hele tiden opdaterer antallet af smittede og døde af coronavirus, viser tirsdag, at der er registreret 1140 smittetilfælde i Japan.

42 af de smittede i landet er døde, mens 285 personer er erklæret virusfri efter at have været smittet.

En lang række lande er hårdere ramt end Japan.

En række nationale olympiske komitéer har også ytret over for IOC, at de ønsker legene udskudt, og at beslutningen bør træffes hurtigst muligt.

Sådan lød det eksempelvis fra Danmarks Idrætsforbund, der også påpegede, at udbruddet af coronavirus var med til at skævvride konkurrencevilkårene, fordi atleter fra de forskellige lande som følge af nationale restriktioner ikke havde samme forberedelsesvilkår.

Fremtrædende IOC-medlem: OL bliver udskudt

Dansk boss ikke i tvivl: OL bliver udsat