Skrotfly dræbte ishockeystjerner

Det russiske YAK-42 som styrtede ned i Jaroslavl skulle skrottes i oktober

Hér er modellen, som ishockeyholdet fløj med den korte tur fra lufthavnen i Jaroslavl. (Foto: AP)
Hér er modellen, som ishockeyholdet fløj med den korte tur fra lufthavnen i Jaroslavl. (Foto: AP)

MOSKVA (ekstrabladet.dk): Det russiske YAK-42 fly, der styrtede ned ved byen Jaroslavl med 45 mennesker ombord, herunder hele ishockeyholdet Lokomotiv Jaroslavl, var ikke egnet til at flyve.

En anonym insiderkilde i luftfart-branchen har oplyst til de russiske medier, at flyet har været anvendt siden 1993 og skulle skrottes 1. oktober i år - om mindre end en måned.

Men ifølge det officielle russiske nyhedsbureau ITAR-Tass har flyet ikke opbrugt sin levetid efter 20.000 timer i luften i de seneste 18 år.

Læs også: Danskere græder med russerne

Ifølge de foreløbige oplysninger fra havarimyndighederne skyldtes flystyrtet en teknisk defekt og menneskefejl.

Teknisk tjek
Tidligere har myndighederne oplyst, at flyet har bestået teknisk tjek kort før afgang. Flyet var ikke i stand til at opnå den nødvendige hastighed under start og ramte en antenne på et radiotårn, siger Arij Novik, en flyveleder, som gav grønt lys til start af det styrtede YAK-42.

- Piloten har ikke meldt nogen problemer under start, siger Arij Novik.

Luftfartselskabet YAK-Service, som var ansvarlig for flyet, nægter at udtale sig om flystyrtet.

Fejl hos flyveleder
Samtidig er der forlydender om en mulig fejl hos flyvelederen, som angiveligt havde alt for travlt med mange fly fra udlandet med topembedsmænd ombord.

Læs også: Derfor styrtede de i døden

Der afholdes Verdens Økonomiske Forum i byen Jaroslavl i disse dage og den russiske præsident Dmitrij Medvedevs ventes at holde sin tale i morgen.

Ifølge den russiske tv-station Vesti-24 er den eneste passager, som overlevede flystyrtet – Alexander Galimov, 26 år og landsholds-angriber, død på hospitalet. Han blev hårdt kvæstet – med 90 procent forbrændinger på kroppen.