Efter flop: Fare for nedrykning ved A-VM

Wake up-call: Ishockeyherrerne skal til at tage sig godt og vel sammen, hvis ikke også det kommende VM skal blive en ørkenvandring

Fokus er ændret før A-VM. (Foto: Finn Frandsen)
Fokus er ændret før A-VM. (Foto: Finn Frandsen)

Om tre måneder kan danske ishockeyfans risikere at stå med tårer i øjnene og følelsen af deja-vu mejslet ind i bevidstheden.

Om tre måneder kan en tiårig tradition med international topklasse være et overstået kapitel.

Om tre måneder kan Danmark nemlig risikere at rykke ud af ishockeyens fornemste række.

Det kan ishockey-heltene sådan set hvert år, men i år er det anderledes skræmmende.

I Danmarks stærke VM-gruppe er der to nationer, vi kan forvente at tage point fra: Slovenien og Hviderusland. Men begge nationer har netop slået de rød-hvide ved OL-kvalifikationen i Vojens. Og ved VM kan Hviderusland endda ikke rykke ud, da de er arrangør i 2014.

– Vi har fået flyttet perspektivet. Det er ikke givet, at vi kan undgå nedrykning. Vi skal spille vores yderste for at undgå det, vurderer ishockeyeksperten Olaf Eller.

Håb om forstærkning
Også Per Bäckman, der ved VM runder sin tid som dansk landstræner af, erkender da også, at det på papiret ikke ser for godt ud.

– Ja, det bliver meget svært.

– Men til den tid får vi forhåbentlig lidt forstærkning udefra, lyder det fra svenskeren.

Og det er lige netop her, at nøglen til dansk succes ligger: udefra kommende forstærkning.

Stammen på holdet har de seneste år været stabil og solid. Men det ser så småt ud til, at der bliver tabt terræn i forhold til de nationer, vi normalt sammenligner os med.

Derfor er et ekstra krydderi i form af spillere fra Nordamerika – og i særdeleshed fra NHL – af afgørende betydning for de danske VM-chancer.

Her kan Danmark tage et kvantespring i forhold til netop Hviderusland og Slovenien, der blot har henholdsvis en og to spillere i verdens stærkeste liga.

Vi er ikke store
Derfor bliver den danske landstræner nødt til at fremhæve de seks danskere, der til dagligt huserer i NHL, når han skal evaluere den forfejlede OL-kvalifikation.

– Vi mangler seks af vore bedste spillere. Vi har stadig et godt hold, men vi er ikke en så stor nation, siger Per Bäckman.

Men NHL-spillerne har flere gange vist sig vanskelige at hænge forhåbningerne på.

– De vil da klart hjælpe. Men der kan opstå skader, eller de kan være spærret af slutspil. Det er ikke til at vide, siger Olaf Eller, der dog må påpege, at de dårlige erfaringer fra seneste VM og den netop overståede OL-kvalifikation må være en slags wake up-call.

– Vi har i to turneringer i træk vist, at vi har svært ved at være favoritter. Men hvis spillerne har haft for meget selvtillid, så er de kommet ned på jorden nu, siger han.

VM i Stockholm starter for Danmarks vedkommende 4. maj – i øvrigt otte komfortable dage efter NHL-grundspillet er slut.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere