Ballade i dansk ishockey: Truer 190 spillere med fyring

Krig på isen: Forhandlinger om overenskomst er brudt sammen

Sønderjyskes danske mestre kan også blive ramt (Foto: Jan Korsgaard)
Sønderjyskes danske mestre kan også blive ramt (Foto: Jan Korsgaard)

Dansk ishockey er havnet i en krig, der truer med at få isen under sporten til at smelte.

På den ene side står klubberne og Dansk Ishockey Union, på den anden spillerne og deres fagforening Danske Elitesportsudøveres Forening.

De danske ishockeyspillere vil gerne have en overenskomst, der sikrer dem bedre arbejdsvilkår, men forhandlingerne er brudt sammen.

Eller rettere: Klubberne er stoppet med at forhandle og er kommet med et voldsomt ultimatum til 190 spillere. Kan spillere ikke, inden fredag er omme, garantere, at de råder over deres egne kommercielle rettigheder, bliver de afskediget!

Markus Lauridsen vender næsen næsten helt hjem - han skal spille i Stockholm-klubben AIK i næste sæson. (Foto: Jan Korsgaard) Ishockey Dansk ishockeyback skifter Nordamerika ud med Sverige

Sagen er imidlertid den, at spillerne har overdraget deres kommercielle rettigheder eksklusivt til Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), som forhandler på vegne af spillerne.

De kommercielle rettigheder er DEF’s våben i forhandlingerne. Foreningen er indstillet på at overdrage dem til klubberne, så kampe eksempelvis kan vises på tv, men betalingen skal ske i form af en overenskomst.

Vil af med prøveperiode
Lige nu er ishockeyspillene i Danmark ansat på standardkontrakter, der ifølge Danske Elitesportsudøveres Forening giver dens medlemmer urimelige arbejdsvilkår.

Der er f.eks. en prøveperiode på tre måneder, som DEF gerne vil af med, ligesom den ønsker en bedre arbejdsskadedækning og et fagligt system til at løse tvister.

I dag skal en spiller, hvis han føler sig snydt af sin klub, gå via det civile retssystem, og det kan både være en bekostelig og tidskrævende affære.

- Dansk ishockey og spillerne i dansk ishockey skal have ordentlige vilkår. Der skal indgås en overenskomst mellem spillernes fagforening DEF og klubberne organiseret i DIU og Ligaforeningen.

- Det er stærkt, at drengene står sammen om at få overenskomst, som vi kender det fra en masse andre moderne organiserede ligaer. Det er absolut den bedste vej til et godt og holdbart resultat, så man ikke kaster sig ud i halve løsninger.

- Jeg har talt med flere i og omkring forhandlingsudvalget, og jeg synes absolut, at det er et rimeligt forhandlingsoplæg, man kommer med til Unionen og Ligaforeningen, siger Kim Staal på vegne af spillerne.

Vækker undren
DEF har det seneste to og et halvt år ønsket at få spillerne dækket af en overenskomst og har det seneste halve år arbejdet intenst på at få indsamlet de kommercielle rettigheder, som styrker dem i forhandlingerne med Ligaforeningen og Dansk Ishockey Union.

Det var egentlig aftalen, at parterne også i den kommende uge skulle forhandle, men DEF vågnede fredag op til et overraskende budskab fra sin modpart.

Jesper B. Jensen skifter til KHL. (Foto: Jan Korsgaard) Ishockey Finsk ishockeyklub henter tredje dansker på en måned

190 spillere havde fået at vide, at de havde under et døgn til at garantere, at de rådede over deres egne kommercielle rettigheder, hvis de ville beholde deres job.

I DEF vækker det træk stor undren, og man mener, at der i givet fald vil være tale om uberettigede afskedigelser, hvis klubberne gør alvor af truslen.

Svensk advarsel
Ifølge DEF har klubberne nemlig været bekendt med, at de kommercielle rettigheder lå hos DEF, og det kan man ikke laste den enkelte spiller efterfølgende.

Desuden har det været en aftale om også at forhandle i den kommende uge, og DEF mener ikke, at Ligaforeningen og Dansk Ishockey Union over night kan løbe fra den og komme med et så ultimativt krav til spillerne.

Zlatan Ibrahimovic har tabt stort millionbeløb på salg af huset i Malmö (Foto: AP) Fransk fodbold Zlatan sælger hus til NHL-stjerne

Konflikten rækker også ud over de danske grænser.

SICO, de svenske ishockeyspilleres fagforening, skriver på sin hjemmeside som en reaktion på de danske klubbers trussel, at den ikke anbefaler nogen svenske spillere at skrive kontrakt med danske klubber.

Det er SICO, der certificerer spilleragenterne, og de har fået samme besked: Send ikke svenske spillere til Danmark.

Den danske ishockeyliga er i øvrigt sponseret af fagforeningen Dansk Metal…

4 kommentarer
Vis kommentarer