Bankede verdensmestrene: Derfor er de danske ishockey-drenge enestående

Dansk ishockey er spækket med stjernetalent. Og selvom vi kun har få haller og hænder til at uddanne spillerne herhjemme, er der en særlig årsag til, at de netop nu blomstrer, mener ekspert

18-årige Nikolaj Krag-Christensen er allerede draftet af NHL-klubben St. Louis Blues og er en af de største talenter i dansk ishockey ifølge ishockey-kommentator og ekspert Jimmy Bøjgaard. Foto: Jan Korsgaard/DIU
18-årige Nikolaj Krag-Christensen er allerede draftet af NHL-klubben St. Louis Blues og er en af de største talenter i dansk ishockey ifølge ishockey-kommentator og ekspert Jimmy Bøjgaard. Foto: Jan Korsgaard/DIU

Dansk ungdoms-ishockey har næppe været bedre, end den er netop nu. Det understreges blandt andet af, at de danske U20-herrer slog de seneste to års -verdensmestre i årgangen fra Finland med 3-2 ved det igangværende VM.

En sejr den danske ishockey-kommentator og ekspert Jimmy Bøjgaard over for Ekstra Bladet kalder ’den nok største sejr nogensinde i dansk ishockey’. Særligt, fordi finsk ishockey, også på talentsiden, er på sit højeste. Så højt at selv Canada kigger misundeligt til Finland.

For de fleste virker det uforståeligt, at Danmark kan slå mægtige Finland med tanke på, at der blot er sølle 26 officielle isbaner i Danmark. Selv Bøjgaard har svært ved at fatte det.

Mere leg og styrketræning
I de 25 år Bøjgaard har dækket ishockey har han hver gang haft svært ved at svare på, hvorfor Danmark gang på gang kan overrasket. Men han har alligevel et bud. En af forklaringerne er, at man i Danmark er god til at fremelske det bedste i talenterne.

- Man er god til at udnytte dét, de danske sportsfolk er gode til; legen med pucken. De får også lov til at skøjte i en tidligere alder sammenlignet med førhen. Samtidig træner de nu mere struktureret og med større fokus på fysik i de danske talentprogrammer, siger Bøjgaard og uddyber:

- De starter helt nede fra U16-niveau med mere fokus på styrketræning. De spiller også flere kampe end tidligere, så de rustes til at kunne konkurrere med de bedste talenter fra andre lande, siger Jimmy Bøjgaard.

Træner med de bedste
En anden forklaring på talentsuccesen er ifølge Jimmy Bøjgaard, at de fleste ishockey-talenter herhjemme trænes af tidligere spillere på højeste niveau. Den erfaring giver de videre til spillerne, som suger lærdommen til sig. Og de danske talenter har også flere fordelagtige valgmuligheder, som de kan drage fordel af. Både i ind- og udland.

- Flere af talenterne træner og spiller allerede med i den bedste række herhjemme, Metal Ligaen, og det ruster dem hurtigere fysisk og mentalt til seniorhockey. Det giver også mere bredde i dansk ishockey. Andre danske talenter tager på svenske ishockey-gymnasier, hvor de træner to gange dagligt på is og én gang i styrkelokalet. Så de er med fremme på den ene eller anden måde.

 Allerede ved dette VM forventer Bøjgaard, at den danske is-fest fortsætter.

- Jeg tror, vi når en kvartfinale for tredje år i træk. Det vil sige, at vi enten møder Canada eller Rusland, og så siger al logik jo, at vi taber. Men med de resultater, de har lavet de senere år… hvem ved?, spørger han retorisk.

Bøjgaard giver samtidig sit bud på, hvilke talenter fra den nuværende U20-årgang, vi skal holde ekstra godt øje med. Læs med herunder.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Danmark ydmygede Finland ved U20-VM i ishockey tirsdag aften. Det mener flere finske medier i hvert fald. Foto: AP/Graham Hughes. Ishockey Verdensmestre i chok efter dansk sensationssejr: 'Ydmyget!'

De danske spillere fejrer sejren over Finland. (Foto: AP) Ishockey Danske ishockey-talenter tager stor skalp

5 kommentarer
Vis kommentarer