Dansker med stort gennembrud: Brænder fantastisk sæson af

Oliver Bjorkstrand har haft et gevaldig gennembrud i denne sæson, hvor han har været en nøglefigur i Columbus Blue Jackets' fremmarch

Selv om Oliver Bjorkstrand er i gang med en god sæson, vil han ikke være tilfreds. Han vil være den bedste. Foto: All Over Press
Selv om Oliver Bjorkstrand er i gang med en god sæson, vil han ikke være tilfreds. Han vil være den bedste. Foto: All Over Press

Tallene taler for sig selv: Oliver Bjorkstrand er ved at brænde en fantastisk sæson af i NHL.

Et pointgennemsnit pr. kamp et stykke over 0,6 er bemærkelsesværdigt for en ung spiller i gang med sin første hele sæson i verdens bedste ishockeyliga.

Men den 22-årige herningenser har nu også taget et langt tilløb til det.

Ved OL-kvalifikationen i Minsk i sensommeren 2016 fortalte han til Ekstra Bladet, at det var op til ham selv, om han skulle blive fast mand på Columbus Blue Jackets i den efterfølgende sæson. Den mission lykkedes ikke, selv om han trods alt fik spillet 26 kampe.

Men det var åbenbart det, der skulle til, før det helt store skridt kunne tages.

Og det er han altså i gang med som en af holdets bedste i denne sæson, hvor Blue Jackets noget uvant er med helt i toppen af Eastern Conference.

Lægger hele tiden på
Faktisk er det kun holdets russiske megastjerne, Artemi Panarin, der statistisk er bedre end danskeren. Men selv om det går fantastisk, så er der lang vej endnu, før målet er nået, påpeger Bjorkstrand over for Ekstra Bladet.

- Jeg vil gerne se mig selv som en topspiller. Jeg er glad for, at jeg kan kravle op på pointlisten, men jeg vil gerne have lidt mere spilletid, så jeg kan blive bedre på forskellige områder. Jeg har formået at lave en del point - jeg vil gerne score flere mål. Det forventer jeg af mig selv.

- Men jeg er godt tilfreds med mine point - det er dejligt at være nummer to på listen, siger Oliver Bjorkstrand.

Det er foreløbigt gået godt i denne sæson for Oliver Bjorkstrand. Foto: All Over Press
Det er foreløbigt gået godt i denne sæson for Oliver Bjorkstrand. Foto: All Over Press

Af den grund er den danske wing ikke blot en spiller i mængden mere. For selv om han internt i Columbus stadig mangler en del i at nå toppen af hierarkiet, så er hans meritter ikke gået upåagtet hen.

Det bekræfter Aaron Portzline, der dækker Columbus Blue Jackets for det store sports-website The Athletic.

- Bjorkstrand har en masse fantastiske evner - et godt skud, og han er en god playmaker. Han bliver hele tiden bedre til at finde sin komfortzone på isen og til at finde plads til at skabe chancer, forklarer Portzline, der ser danskerens fysik som det største minus.

Stabilitet er nøgleordet
Det er dog ikke sine blot 80 kg, Bjorkstrand ser som sit største fokuspunkt.

- Jeg har altid været til den lette side, så jeg har vænnet mig til at spille med min krop.

- Men det gælder om hver aften at kunne spille op til sit bedste. Det er det vanskelige i NHL - og det vil jeg gerne være bedre til. Jeg vil ikke have så mange kampe, hvor jeg ikke spiller så godt. Det er bedre at spille godt hver gang - så får man spilletid og kan bedre hjælpe holdet.

- Det er der, de gode spillere skiller sig ud: De er klar til at spille hver aften. Det lyder åndssvagt, men det er noget, man skal arbejde på at fokusere på.

- Når jeg kigger tilbage på mine kampe, så tænker jeg desværre nogle gange, at det ikke var godt nok. Jeg vil gerne have flere kampe, hvor jeg tænker, 'det var en god kamp', siger Oliver Bjorkstrand.

***
Dansk overraskelse på vej mod det drilske slutspil

Et ishockeyhold er ikke bare et ishockeyhold. Og slet ikke i NHL. Her der der stor forskel på syd og nord - og på traditionshold og 'de nye børn i klassen'.

Columbus Blue Jackets hører til de nyeste i ligaen. klubben blev først stiftet i 2000 og har haft en del problemer med at finde det rette setup.

I de 16 spillede sæsoner siden da har klubben blot formået at gå i slutspillet tre gange - og hver gang er det endt med en hurtig exit i første runde.

Sidste sæson var klubbens bedste indtil nu - indtil i år. For nu går det godt. Knap halvvejs i sæsonen ligger de lunt i svinget til en slutspilsplads - ikke mindst takket være en dansk overraskelse.

- Det er et meget konkurrencedygtigt hold i år. Bjorkstrand har været en af de behagelige overraskelser - han har givet holdet mange point fra et sted, de ikke forventede, siger Aaron Portzline, der forventer, at klubben ikke blot kommer til slutspillet, men for første gang i historien også kommer længere end første runde.

Det håber Bjorkstrand også, og han er sikker på, at der er mere potentiale i holdet.

Vi har helt klart fat i noget. Men selv om vi ligger godt i tabellen, så har vi ikke spillet vores bedste hockey i mange kampe i denne sæson, så der er plads til forbedring. Så det er meget positivt, at vi kan ligge så godt i tabellen og stadig have nogle ting at arbejde med. Så vi har mere at give, siger den 22-årige dansker.

***
Ny kontrakt kommer af sig selv

Oliver Bjorkstrand er i gang med den sidste sæson af sin rookie-kontrakt. Når den udløber er det stadig Blue Jackets, der ejer rettighederne til ham, men han kan for så vidt godt skifte væk, hvis ikke klubben vil have ham.

Men det er der ifølge journalist Aaron Portzline ingen fare for.

- Holdet vil helt sikkert give ham en ny kontrakt til sommer - han kunne såmænd allerede blive forlænget i denne sæson, siger Portzline.

Typisk er det kun etablerede spillere eller kommende stjerner, der får tidlige kontrakter. De øvrige spillere må derfor vente på, at brikkerne falder på plads længere foran i køen, før de får deres fremtid på plads.

Columbus Blue Jackets er tilfredse med Oliver Bjorkstrand og vil gerne forlænge med ham. Foto: All Over Press
Columbus Blue Jackets er tilfredse med Oliver Bjorkstrand og vil gerne forlænge med ham. Foto: All Over Press

Bjorkstrand bekræfter, at der ikke er nogle kontrakt-forhandlinger i gang lige nu, men det stresser ham ikke. For han er sikker på, at han nok skal spille på holdet næste sæson også - det eneste spørgsmål er, hvor stor kontrakten bliver.

- Det er spændende for mig at være i et kontrakt-år. Jeg vil selvfølgelig gerne have en så god kontrakt som muligt. Så jeg håber, at jeg kan blive ved med at sætte point på tavlen. Så bliver kontrakten forhåbentligt større.

- Men jeg skal bare vente på, at de bringer det på bane. Det kan komme til sommer, eller det kan komme nu.

Tidligere i år fik Nikolaj Ehlers en super-kontrakt på 42 millioner dollars over syv år. Den liga er Bjorkstrand ikke i - endnu i hvert fald. Men der er udsigt til en væsentlig lønstigning fra hans ca. 800.000 dollars (fem millioner kroner) i år.

***
VM er ikke i tankerne

Oliver Bjorkstrand kommer fra Herning, hvor hans efternavn har kultstatus på grund af farmand Todd, der fra 1988 og 14 sæsoner frem spillede syv mesterskaber til klubben og markerede sig som en af de bedste spillere nogensinde i dansk ishockey.

Siden har både Oliver og hans storebror Patrick spillet for Herning Blue Fox, inden udlandet trak i de talentfulde spillere.

Alligevel har Oliver Bjorkstrand ikke meget lyst til at vende hjem til sin fødeby for at spille VM.

- Jeg har ikke tænkt så meget over det. Jeg ved selvfølgelig godt, at det er i Herning og i maj, og det er selvfølgelig spændende, at det er i Herning.

- Men min drøm er at vinde Stanley Cup, og det er herovre, jeg tjener mine penge. Så mit fokus er på NHL, og jeg vil hellere langt i slutspillet end at komme til VM - desværre, siger Oliver Bjorkstrand.

Oliver Bjorkstrand vil hellere spille NHL-slutspil end at spille VM på hjemmebane. Foto: Jan Korsgaard
Oliver Bjorkstrand vil hellere spille NHL-slutspil end at spille VM på hjemmebane. Foto: Jan Korsgaard

Han er dog ikke afvisende for at spille på hjemmebane, hvis Columbus Blue Jackets ikke kommer i slutspillet - selv om det ikke umiddelbart er et scenarie, han bryder sig om.

- Vi må se, hvordan det går med holdet, og så må jeg tage stilling til det efter sæsonen, hvis der er mulighed for det, siger Oliver Bjorkstrand.

Danmark spiller sin første VM-kamp 4. maj mod Tyskland i Boxen i Herning. Slutspillet i NHL starter 11. april.