Ishockeyspillere med livslange skader står uden forsikring

Ishockeyspillernes fagforening mener, at det skal være klubberne, der skal betale ulykkesforsikringen

Christian Lie Nielsen er i dag på kontanthjælp, efter at hjernerystelser tvang ham til at stoppe som ishockeyspiller. Der var ikke tegnet forsikring for ham. (Foto: René Schütze)
Christian Lie Nielsen er i dag på kontanthjælp, efter at hjernerystelser tvang ham til at stoppe som ishockeyspiller. Der var ikke tegnet forsikring for ham. (Foto: René Schütze)

Ishockey er den sportsgren i Danmark med flest ulykker per udøver, og alligevel har de professionelle ishockeyspillere ingen ulykkesforsikring. Det skriver avisen.dk.

De er kun dækket af klubbernes arbejdsskadeforsikring, men det er ikke nok, mener Ishockey Spiller Foreningen, som også vil have klubberne til at tegne ulykkesforsikringer for spillerne.

- Den lovpligtige arbejdsskadeforsikring er på ingen måde tilstrækkelig i ishockey, og som arbejdsgiver bør man stå ved sit ansvar, når man ansætter unge mennesker til at arbejde i et farligt erhverv, siger Sebastian Dahm til avisen.dk.

Han er landsholdsmålmand og ishockeyspillernes repræsentant i Danske Elitesportsudøveres Forening.

Herlev skøjtede træner ud på sidesporet

Hvis en ishockeyspiller bliver skadet, kan han ligesom alle andre få udbetalt en erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen.

Men hvis skaden sætter en stopper for karrieren, er arbejdsskadeforsikringen langt fra nok til at leve af.

Det har den tidligere ishockeyspiller Christian Lie Nielsen oplevet på egen krop. Han fik hjernerystelse efter en tackling i hovedet i 2011.

I dag er han på kontanthjælp og får derudover udbetalt et mindre beløb hver måned i skadeserstatning.

- Ulykkesforsikringer er det eneste rigtige, det skulle der have været tegnet for lang tid siden, siger Lie Nielsen til avisen.dk.

På kant med loven: Ishockeyspillere arbejder til 5 kroner i timen

I løbet af de sidste fire år har Danske Elitesportsudøveres Forening behandlet syv sager, hvor spillere er kommet så slemt til skade, at de aldrig kommer til at spille ishockey igen. Fire af spillerne har fået hjernerystelse.

Indtil 2009 registrerede Statens Institut for Folkesundhed hvor mange, der kom på skadestuen fra de forskellige sportsgrene.

Her kommer ishockey på førstepladsen efterfulgt af motorsport, basketball og fodbold, hvis man holder det op imod, hvor mange udøvere der er inden for hver sportsgren.

Derfor var obligatoriske ulykkesforsikringer et af kravene, da man forsøgte at indgå en overenskomst med Danmarks Ishockey Union (DIU) i sommer.

Frosset ud: Landsholdsspiller i krig med klubben

Forhandlingerne brød sammen, men DIU er nu er i gang med at indhente tilbud på ulykkesforsikringer.

- Vi revurderer jo kontrakten løbende, så nu må vi se på, om det er noget, vi skal have skrevet ind, når vi starter sæsonen op næste år, siger DIU-direktør Ulrik Larsen til avisen.dk.