Iskolde forhold i Metal Ligaen - overenskomstforhandlinger afblæst

Sommerens strid mellem ishockeyspillernes fagforening og klubberne er brudt ud igen - arbejdsgiverne har fejet overenskomstforhandlinger af isen

Spillernes krav om en overenskomst er sendt til tælling af arbejdsgiverne, der ikke vil i dialog. (Foto: Jan Korsgaard)
Spillernes krav om en overenskomst er sendt til tælling af arbejdsgiverne, der ikke vil i dialog. (Foto: Jan Korsgaard)

Det er ikke kun isen i Metal Ligaen, der knirker.

Det gør også forholdet mellem spillernes faglige organisation, Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF), og arbejdsgiverne, Dansk Ishockey Union (DIU) og Ligaforeningen.

I sommer var det på kanten af en konflikt, og efter at der i efteråret har verseret sager omkring usikre ansættelsesforhold og manglende forsikringer, er forholdet mellem parterne nu igen så køligt som isen – under frysepunktet.

Kort før jul opfordrede ligaens hovedsponsor, Dansk Metal, parterne til at genoptage dialogen og få løst problemerne. Og den puck har spillerne grebet i luften.

- Vi bliver nødt til at få fair forhold på plads for spillerne i dansk ishockey nu. Derfor håber vi på, at unionen og Ligaforeningen er klar til at mødes med os, så vi kan få nogle ordentlige vilkår på plads inden for de økonomiske rammer, der er i dansk ishockey.

- Vi har ingen interesse i at komme med krav, som klubberne ikke kan bære. Vi ønsker blot at få basale rettigheder, der bl.a. sikrer os ordentlige ansættelsesvilkår og forsikringer, siger Morten Andreasen, der repræsenterer spillerne i DEF.

Se også: Ishockeyspillere med livslange skader står uden forsikring

Men det sker ikke. Dansk Ishockey Union har i en mail, som Ekstra Bladet har set, gjort det klart, at de intet ønske har om en overenskomst-dialog.

- Klubberne synes overhovedet ikke, at de er modne til det endnu. Vi har ti ligaklubber, hvoraf to-tre stykker mere eller mindre bliver drevet af frivillige ledere.

- Økonomien er så lille, og antallet af spillere så få, at de ikke har fundet sig modne til det, siger Ulrik Larsen, der er direktør for Dansk Ishockey Union.

Spillerne er i stedet ansat på en standardkontrakt. Og det bliver de ifølge Ulrik Larsen ved med at være. Men han vil gerne forbedre den, så deres rettigheder bliver endnu bedre.

- Ja, og det er klubdirektørerne fuldstændig indstillet på.

- Der kom nogle forbedringer i sommer, og jeg er ikke i tvivl om, at der kommer flere fremadrettet, siger Ulrik Larsen, der forventer, at forhandlingerne om den - og altså ikke en overenskomst - går i gang med det samme.

Se også: På kant med loven: Ishockeyspillere arbejder til 5 kroner i timen

Alligevel er han ikke afvisende over for en overenskomst. Men den skal komme på den rigtige måde - efter en generel drøftelse i eksempelvis Dansk Idrætsforbund.

- Jeg ved ikke, hvilke andre sportsgrene - ud over fodbold - der har overenskomst. Det var måske mere relevant at kigge på, om det er det, dansk idræt skal. Du hører mig ikke sige, at vi ikke skal.

- Vi er en lille forsamling, så jeg ved ikke, hvor meget vi skal være frontrunner på det her. Men generelt i dansk idræt er det da bestemt en relevant diskussion, man kan tage, siger Ulrik Larsen.

Se også: Ishockeyspillere er forundrede over forhandlingsnedbrud

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere