OL-legende bryder tabu: Tvunget til at bruge ble

Curt Lundmark fejrede store triumfer som træner for det svenske ishockey-landshold, men da han gik på pension blev han ramt af en trist skæbne

Curt Lundmark stod i spidsen for det svenske ishockey-landshold i perioden 1992-1995. Foto: AP
Curt Lundmark stod i spidsen for det svenske ishockey-landshold i perioden 1992-1995. Foto: AP

Curt Lundmark er en ikonisk skikkelse i svensk ishockey.

I begyndelsen af 90'erne var han med til at føre Sverige til to VM-titler som assistenttræner, og i 1994 stod han selv i spidsen for det legendariske landshold, der sikrede OL-triumfen i Lillehammer.

I dag er han 74 år, og hverdagen er blevet en anden. Lundmark forlod rampelyset i 2005, og han har under sin pension fået andet end ishockey at tænke på.

For fire år siden begyndte isen at revne under ham, da han fik konstateret prostatakræft.

Den svenske legende kom i behandling, der var vellykkede. Men konsekvenserne af sygdomsforløbet har Lundmark ikke kunne skøjte fra.

Den pensionerede træner må i dag bruge ble, og nu forsøger han at bryde det tabubelagte emne at være ramt af prostatakræft.

Lundmark forsøger at få mænd, som er i samme situation, til at erkende deres sygdom og være åben om de kvaler i tilværelsen, der følger med. Det sker i et interview med Expressen.

- Man taler ikke om det, når man omgås. Vi er en gruppe drenge, som træner sammen nogle gange om ugen. Og man taler ikke om sådan noget. Det er tabubelagt, siger Lundmark.

- Du sidder og føler dig dårlig tilpas i dit eget lille hjørne. Når du så først begynder at sige tingene, er det, som om sluserne åbnes. Det viser sig, at alle har bekymringer, siger han.

Den tidligere landstræner mener, at man - ved at se virkeligheden i øjnene - får nemmere ved at overvinde sin udfordringer. Nogle gange kan det være direkte nødvendigt for at overleve.

- Du holder igen med at sige sandheden. Man har det ikke godt. Det er for fanden ikke sjovt at skulle fortælle, at man bruger ble. Men det er jo et faktum, at det er virkeligheden. Og oftest har man ladet det gå for lang tid, siger Lundmark.

- Jeg havde det dårligt i rigtig lang tid, inden jeg gik til lægen. Du er bange for at få en negativ besked. Min læge sagde det til mig. Jeg var heldig, at det ikke var en ondartet tumor, så jeg kunne helbredes, fortæller han.

Den tidligere ishockey-spiller håber nu på, at man i Sverige kan få indført en obligatorisk test for prostatakræft, så mænd automatisk indkaldes til undersøgelse uden selv at skulle overveje, om de bør tjekkes.

Akkurat som det er tilfældet med kvinder, der bliver indkaldt til mammografi.

Se også: Ny økonomisk farce: Dansk klub går konkurs

Se også: Sportens mest udskældte får sædet hos farmand

Oftest er de fjender, men de 'blå-gule' og 'løverne' er enige i deres holdning til de danske mestre. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Superligaen indefra: Kontraktkaos i Superliga-klub: Ti spillere kan forsvinde

Foto: Getty Images Sport og Spil Var profileret tv-ekspert: Nu vil han have kvinderne til at underkaste sig mændene

16 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere