Ser I med, EHF? Ishockeystjerner i kamp for homoer

NHL-klub taper stavene ind i regnbuefarver for at støtte homoseksuelle, hvilket europæiske håndboldchefer kunne lære meget af

Edmonton Oilers går forrest blandt NHL-klubberne og slår et slag for seksuelle minoriteter. Her ses Nail Yakupov i aktion mod Dallas Stars i en ligakamp. (Foto: AP)
Edmonton Oilers går forrest blandt NHL-klubberne og slår et slag for seksuelle minoriteter. Her ses Nail Yakupov i aktion mod Dallas Stars i en ligakamp. (Foto: AP)

Hvor det europæiske håndboldforbund, EHF, har haft travlt med at lovgive i øst og vest forud for EM i håndbold, så anførerne ikke kan spille med regnbuefarvede anførerbind, er situationen en anden i nordamerikansk ishockey.

I NHL-klubben Edmonton Oilers vil man nemlig gerne kæmpe en kamp for homo- og biseksuelle samt transkønnede personer.

En gruppe mennesker, der officielt ikke er mange af i omklædningsrummene i National Hockey League.

Og derfor er det så meget mere desto overraskende, at Oilers ved den såkaldte Skills Competition søndag stiller op med stavene tapede ind i regnbuefarverne - en direkte hilsen til minoriteten.

- Vi er meget begejstrede for at gå sammen med Oilers og officielt lancere Pride Tape i Edmonton, en by der går ind for forskellighed og menneskerettigheder og en by, der stolt støtter vores LGBTQ-samfund, siger Dr. Kristopher Wells fra Institute for Sexual Minority Studies and Services ved University of Alberta til holdets hjemmeside.

- Det er et lokalt initiativ med national rækkevidde, og vi er meget glade for, at Oilers er først med støtten, siger Kristopher Wells.

Vil sælge 10.000 ruller tape
- Pride Tape er regnbuefarvet hockey-tape - et fysisk bevis på støtte fra holdkammerater, trænere, forældre og professionelle til unge LHBTQ-spillere. Det viser alle spillere, at de er velkomne i spillet, skriver klubben.

Skills Competition er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor spillerne på isen giver den gas mand mod mand i dyster om teknik, hurtighed og præcision. En i øvrigt voldsomt populær begivenhed, der altid er totalt udsolgt.

I selskab med Calder Bateman Communications har Kristopher Wells igangsat en kampagne for at finde 54.000 dollars - svarende til godt 370.000 kroner - for at producere de første 10.000 ruller af tape, der skal sælges. Overskuddet går så til initiativer som You Can Play og The Institute for Sexual Minority Studies and Services, der kæmper for de seksuelle minoriteter.

Dermed skulle alle unge spillere, der ikke er heteroseksuelle, gerne få det indtryk, at de har frit lejde og opbakning alle steder fra. Noget. der ellers ikke har været standarden i maskuline sportsgrene som ishockey og fodbold.

- Det vil medvirke til, at alle unge LGBTQ-personer føler sig velkomne i sportens verden - som spillere, tilskuere og fans, skriver klubben.

- Mange ser professionelle hockeyspillere som rollemodeller, og vores hold syntes, det var et godt initiativ at lade alle mennesker vide, at de er velkomne i sporten, siger backen Andrew Ference fra Oilers.

Sveriges anfører, Tobias Karlsson, fik før EM lov at spille med et regnbuefarvet anførerbind, men dagen før premierekampen på polsk grund, trak EHF tilladelsen tilbage med forklaringen om, at anførerbindet skal være de samme farver som holdets dragt. En decideret joke af en undskyldning, mente adskillige spillere, ledere og iagttagere af slutrunden.

- Selvfølgelig skal de have lov til det. Det er jo ikke en eller anden sindssyg politisk holdning, de kommer med. Det burde være op til det enkelte forbund at tage stilling til den sag. Det er sgu en joke, sagde Ekstra Bladets kommentator under slutrunden, den tidligere europamester Joachim Boldsen.

Boldsen som ekspert Håndbold - 15. jan. 2016 - kl. 12:26 Boldsen tordner mod amatøragtige EHF: Det er jo latterligt

28 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere