Stort sportsikon er død: 78 år gammel

Stan Mikita er indehaver af flere imponerende klubrekorder i Chicago Blackhawks. Han blev 78 år

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Den slovakiskfødte NHL-legende Stan Mikita er død i en alder af 78 år.

Det oplyser klubben Chicago Blackhawks, hvor Mikita tilbragte hele sin professionelle karriere i den bedste nordamerikanske ishockeyliga.

Mikita er indehaver af flere store rekorder hos Chicago Blackhawks, hvor han som 18-årig fik debut i 1959 og spillede frem til 1980.

Med 926 assister har han lavet flest af alle i klubben. Desuden har han med 1467 scoret flest point, og hans 1394 kampe er også klubrekord.

Han er desuden den eneste spiller i NHL-historien, som i samme sæson har vundet Art Ross-prisen for flest point i en sæson, Hart-prisen for at være MVP (mest værdifulde spiller) og Lady Byng-prisen for sin sportsånd.

Det gjorde han endda både i 1967 og 1968.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Højdepunktet i Mikitas karriere fandt dog sted i 1961, da han var med til at sikre Chicago Blackhawks klubbens første Stanley Cup-trofæ i 23 år som vinder af NHL.

Tre år efter sin sidste kamp blev han optaget i NHL's Hall of Fame.

Efter sit karrierestop var Mikita en regelmæssig gæst, når holdet spillede hjemmekampe. Også da han i 2008 blev hyldet før et af Blackhawks' opgør.

- Jeg var stolt over at bære uniformen med dette klublogo i 22 år, sagde Mikita ved den lejlighed.

den tidligere NHL-legende Ray Emery er død under en drukneulykke i sin canadiske hjemby, Hamilton. Emery blev kun 35 år. Foto: Paul Chiasson/AP Ishockey NHL-legende død efter grusom ulykke: Blev kun 35 år

Alexander True i aktion under en ungdomslandskamp for Danmark. Foto: AP Ishockey Endnu en dansker skriver kontrakt med NHL-hold

Heinz Ehlers er ny dansk landstræner. Foto: Jens Dresling Ishockey Officielt: Heinz Ehlers ny dansk ishockeylandstræner

11 kommentarer
Vis kommentarer