Jernkvinde: Brorens død ændrede Michelles liv

Broderens død i 2006 fik den danske triatlet Michelle Vesterby til at ændre kurs i livet. Hun fortæller til Ekstra Bladet, hvordan hun gik fra at være guide i Lloret de Mar til at være en af Danmarks sejeste jernkvinder

Michelle Vesterby er en af Danmarks bedste kvindlige triatleter. Hun træner op til KMD Copenhagen Ironman 2017 på søndag, hvor hun er en af favoritterne. Foto: Jan Sommer
Michelle Vesterby er en af Danmarks bedste kvindlige triatleter. Hun træner op til KMD Copenhagen Ironman 2017 på søndag, hvor hun er en af favoritterne. Foto: Jan Sommer

I dag er Michelle Vesterby en af Danmarks største stjerner inden for triatlon. Men det lå ikke altid i kortene, at den stædige jyde skulle ende som en professionel triatlet med et superseriøst mind-set.

I 20'erne, hvor de fleste er godt i gang med uddannelse og karriere, festede Michelle Vesterby løs som Ung Rejs-guide i det notoriske festparadis Lloret de Mar i Spanien. 

Men i 2006 ændrede Michelles liv sig. Hendes mulithandicappede bror døde, og selv om det ikke kom som et chok for familien, at Marks krop gav op til sidst, fik det alligevel den dengang 23-årige festløve til at stoppe op og tænke over livet. Når hun ser tilbage på Marks død, mener hun ikke, at det er en sørgelig historie, men hun er glad for den positive tilgang til livet, som han havde. Noget, hun har taget med sig i alle aspekter i sin tilværelse.

- Jeg har alle muligheder, så der er ingen grund til at ynke over noget. Det er en tilgang til livet, som min bror Mark har givet mig. Han var en glad og positiv person, og han er min store inspirator i dag.

For at starte et nyt kapitel i sit liv rejste Michelle til La Santa, hvor hun også tidligere havde været rejseguide. Dengang var det drukturene til langt ud på natten, der trak mere i hende end tennis, svømning og alle de andre aktiviteter, der findes på sportsøen. Festen blev da også hurtigt en del af hendes hverdag igen, men ønsket om at prøve noget nyt var stadig en stor del af hende, og mødet med en gruppe triatleter hjalp hende godt på vej mod det nye liv, hun sådan sukkede efter.

- Jeg skulle sætte sig mig et nyt mål. Så jeg skulle løbe et marathon. På La Santa faldt jeg hurtigt ind i min gamle rytme med at gå på diskotek, men så mødte jeg en gruppe triatleter, hvor min nuværende mand, Claus, var med.

Netop mødet med manden Claus skulle vise sig at blive et tilfældigt startskud på en senere professionel karriere.

- Jeg bilder ham ind, at jeg også er triatlet, men han boede tæt på mig i Odense, så han kunne ikke forstå, hvorfor han ikke havde set mig i den lokale klub. Så jeg måtte fortælle ham, at jeg havde haft travlt med min bachelor, og så var der ikke så meget andet at gøre, da jeg kom hjem, end at begynde med triatlon.

Ikke længere tid til fest og farver
Selv om den 33-årige triatlet har brugt ungdomsårene på fest og ballade, så har piben nu fået en anden lyd. i 2011 blev Michelle Vesterby professionel triatlet samtidig med, at hun lige havde afleveret sin kandidat i idræt og sundhed, men livet som topatlet har sine konsekvenser.

- Der er rigtig mange fravalg. Jeg går glip af bryllupper og fødselsdage, ligesom jeg er nødt til at tage hjem kl ti om aftenen, når jeg er til sammenkomster med vennerne. Heldigvis forstår og bakker min omgangskreds op om mig, fordi de ved, hvor vigtigt triatlon er for mig.

Som professionel triatlet bruger den danske jernkvinde ikke meget tid på andet en træning.

- Jeg træner op mod 30 timer om ugen. Alt, hvad jeg laver, handler om at optimere. Jeg står op om morgenen og starter et af mine daglige tre træningspas. Så der foregår ikke meget andet i mit liv end træning, spise og sove.

Dog fortæller hun, at det bliver til en kæmpe fest, når årets største begivenhed, VM i ironman på Hawaii, afslutter sæsonen.

- Når jeg kommer i mål på Hawaii, så giver jeg den gas. Det er vores superbowl, og man har sat sig 110 procent op til at performe mod de bedste der, så bagefter holder vi en kæmpe fest

Michelle Vesterby er favorit til at vinde KMD IRONMAN i København søndag. Med 3.400 deltagere er det den største ironman i verden, og du kan følge den store begivenhed fra Københavns gader her på Ekstra Bladet hele dagen.

***

Sådan forbereder jeg mig til årets største fest

Når sæsonen afsluttes med et brag ved VM på Hawaii om otte uger, drømmer Michelle Vesterby om at blive den første dansker på podiet nogensinde. Men hun er oppe imod verdens bedste tratleter, derfor skal der den helt rette træning til, hvis hun skal realisere den drøm.

Ud over KMD IRONMAN, som Michelle bruger til den sidste opvarmningskonkurrence, rejser hun igen i år et helt specielt sted hen for at forberede sig til VM.

- Kigger man på vejret i Danmark, så er det ikke sammenligneligt med det klima, der er på Hawaii. Derfor rejser jeg til La Santa, hvor jeg har de optimale forhold at træne i.

Michelle rejser direkte til den canariske ø, efter hun kommer i mål på søndag. Der skal nemlig ikke spildes nogen som helst tid i bestræbelserne på at være maksimalt forberedt til Hawaii.

Tre træningspas om dagen bliver til 20-30-timers træning om ugen. En træning, der bliver styret hårdt af Michelles træner, den dobbelte verdensmester Luc Van Lierde. Hollænderen satte i 1996 rekord på Hawaii, da han løb hurtigste tid, derfor ved han også, hvordan man forbereder sig på den helt rigtige måde.

På La Santa bliver hun forenet med veninden og konkurrenten Camilla Pedersen, der også bruger den sidste tid op mod VM på La Santa. Hun er ikke i tvivl om, at Michelle har gode chancer i det varme klima, der er på Hawaii.

- Michelle er mega god, når det er varmt, og hun har en klar fordel på Hawaii.

Begge danskere har som deres store mål at komme på podiet, når VM afslutter triatlon-sæsonen 14. oktober på Hawaii.

Han er Danmarks mest ekstreme sportsmand

Fire dage med kæmpe event i København: Sådan påvirker det dig

Stjerne-atlet stukket ned af galning: Gør comeback i København