Kæmpe kvinde-krig: Hængte rivalen ud som doper

Serie om danske rivaler i sportens verden: Pernille Svarre måtte i 2001 på tv for at undskylde og dementere dopinganklage mod sin tidligere rival Eva Fjellerup

Pernille Svarre hævdede i 2000, at hendes rival, Eva Fjellerup, havde taget doping, og derefter tog sagen fart. Foto: Jens Dresling
Pernille Svarre hævdede i 2000, at hendes rival, Eva Fjellerup, havde taget doping, og derefter tog sagen fart. Foto: Jens Dresling

16 år efter den famøse nytårshilsen, som gav moderne femkamp omtale som aldrig før, er brevsagen fortsat lagt stendød.

Hverken afsenderen af det famøse brev, Pernille Svarre eller den forurettede mangeårige rival, Eva Fjellerup har 16 år efter tænkt sig at bryde forliget, som blev indgået fem måneder senere med bistand fra deres respektive advokater og den daværende Team Danmark-direktør Preben Kragelund.

Det blev kaldt et forlig, selv om det rent ud sagt var et kæmpe hold kæft-bolsje til Pernille Svarre.

I et åbent brev, som blev bragt i Politiken 2. juledag 2000 sammen med andre nytårshilsner fra daværende sportsstjerner som Michael Laudrup og Bjarne Riis, skrev den nybagte verdensmester Pernille Svarre følgende.

- Jeg er meget stolt af at være den eneste kvindelige danske moderne femkæmper, der nogensinde har vundet VM med 'ren' samvittighed! Kærlig hilsen Pernille Svarre.

Det blev straks opfattet som en dopinganklage mod den jævnaldrende Eva Fjellerup, og tryksværten var knap tør, før Pernille Svarre var på retræte i kølvandet på postyret, som hendes nytårshilsen havde skabt.

- Jeg har ingen grund til at tro, at Eva Fjellerup på noget tidspunkt har været dopet, lød det dagen derpå, men det var ikke nok for Eva Fjellerup eller Danmarks Moderne Femkampforbund.

Artiklen fortsætter under billedet

Pernille Svarre, der her ses fejre sin OL-guldmedalje i 2000, hævdede, at hun var den eneste, der havde opnået titlen som verdensmester med ren samvittighed. Foto: Morten Langkilde
Pernille Svarre, der her ses fejre sin OL-guldmedalje i 2000, hævdede, at hun var den eneste, der havde opnået titlen som verdensmester med ren samvittighed. Foto: Morten Langkilde

Dementi
Senest 14. februar skulle Pernille Svarre komme med et dementi, og få dage før tidsfristen udløb, læste hun et brev op på TV2.

Kravet var ikke kun fremsat af hendes forbund, men også af Fjellerup, som ville have et klokkeklart dementi, som rensede hende, hvis hun skulle indgå et forlig med rivalinden.

I brevet skrev Pernille Svarre blandt andet, at hun er klar over de stærke reaktioner, som artiklen har skabt i pressen og hos dig (Eva Fjellerup, red.).

- Jeg erkender åbent, at jeg har formuleret mig forkert og er utrolig ked af den måde, artiklen er blevet opfattet på. Jeg skal derfor oprigtigt beklage de konsekvenser, som artiklen måtte have medført. Efterfølgende har jeg naturligvis læst - og ikke mindst tænkt - artiklen igennem mange gange og tager man hvert ord for pålydende, kan jeg godt forstå, at det bliver opfattet som om, at jeg har anklaget dig for doping.

- Ting bliver ofte misforstået, når det tages ud af en større sammenhæng, og det burde jeg have tænkt over, da jeg formulerede mig. For jeg har aldrig nogensinde troet, at du har været dopet, jeg ved, at vi to altid har haft samme opfattelse af dette følsomme emne. Lad os komme videre, Eva, du med dit og jeg med mit, sluttede Pernille Svarre sit nye brev.

Det var ikke nok for den dengang højgravide Eva Fjellerup, som ikke ville lukke sagen mod Pernille Svarre.

De havde ellers fulgtes ad og gjort karriere sammen, siden deres svømmetræner, stifteren af Moderne Femkamp i Danmark, Eivind Bo Sørensen fik dem i gang med at fægte, løbe, ride og skyde.

Altså dyrke den kun lidet udbredte sportsgren, som herhjemme mest er foregået i Blovstrød i Allerød Kommune i Nordsjælland

- Det handler om nogle personlige komplekser, som træder i karakter ved på denne måde at forsøge at få opmærksomhed, lød det fra Eva Fjellerup, som trods TV-dementiet stadig ikke var klar til at lukke sagen.

Artiklen fortsætter under billedet

Eva Fjellerup havde stadig et problem med Pernille Svarre efter dementiet og ville ikke lukke sagen, der havde ramt hende personligt. Foto: Polfoto
Eva Fjellerup havde stadig et problem med Pernille Svarre efter dementiet og ville ikke lukke sagen, der havde ramt hende personligt. Foto: Polfoto

Nytårsbrevet havde tvunget Danmarks Moderne Femkampsforbund ud af busken, og der blev udsendt en pressemeddelelse om, at hverken Eva Fjellerup eller Pernille Svarre nogensinde var testet positiv for doping.

Trods renset af forbundet, var Eva Fjellerup fortsat ikke tilfreds med at være blevet anklaget flere år efter, at hun var stoppet som aktiv og begyndt at coache moderne femkæmpere fra Sverige og Australien.

Hun kritiserede, at Pernille Svarre ikke ville stå ved, at det var en dopinganklage, som hun havde fremsat i den specielle nytårshilsen.

Først fem måneder senere blev der på foranledning af mægleren Preben Kragelund skrevet under på en erklæring, der sikrede, at lignende udtalelser ikke gentog sig i fremtiden.

Det sidste skyldes, at det ikke var første gang, at Pernille Svarre havde anklaget Eva Fjellerup for urent spil.

- To gange tidligere har hun i træningslejre direkte brugt ordet doping over for mig. Og to gange tidligere har hendes mand truet mig med at gå til pressen med beskyldningerne, lød det fra Eva Fjellerup.

Manden, den tidligere længdespringer i Sparta, Gjerlev Laursen, havde i oktober 2000 skrevet et brev til Eva Fjellerup, som reaktion på, at sidstnævnte til Frederiksborg Amts Avis havde sagt, at det var ikke afgørende, at Sylvester Wilk (Pernille Svarres fægtetræner, red.) ikke kom til tiden (...) det var den gamle Pernille, vi så.

Det handlede om verdensmesterens uheldige deltagelse ved OL i Sydney 2000, hvor hun floppede og sluttede som tredjesidst som nr. 19.

Da gav hun sin ungarske fægtemester Sylvester Wik skylden for, fordi han havde sovet over sig, og først 10 minutter før starten på fægtekonkurrencen dukkede op med hendes våben.

Selvglade egoist
En meget harm Gjerlev Laursen skrev.

- Tænk for en gangs skyld på andre end dig selv, din selvglade egoist. Jeg må gøre dig opmærksom på, at du nu og i al evighed selv er jaget vildt. Og det må være surt at vide, at Pernille er den eneste dansker, der har vundet VM med ren samvittighed.

Altså næsten de samme ord, som blev brugt i Pernille Svarres nytårshilsen nogle måneder senere.

Det var ellers i 2000, at hun endeligt havde trådt ud af den abdicerede Eva Fjellerups skygge.

Fem måneder efter det famøse brev i Politiken skrev Pernille Svarre til sidst under på, at hun ikke i fremtiden ville fremsætte lignende bemærkninger om Eva Fjellerup, og det løfte har hun stået ved siden, senest ved Ekstra Bladets henvendelse mellem jul og nytår.

Den forurettede Eva Fjellerup har heller ikke lyst til at genopfriske den i følge hende ubehagelige tid, som hun dog vil karakterisere som udslag af jalousi og ikke rivalisering.

- Jeg var flere år i forvejen stoppet og var et helt andet sted som coach, så det var umiddelbart ikke noget mellem hende og mig, siger Eva Fjellerup.

Blå bog - Pernille Svarre

Født: 19. november 1961

Verdensmester: 2000

Dansk mester: 1980, 1981, 1982, 1984, 1985, 1986, 1993, 1997, 1998, 2000, 2001 og 2014

OL: Sydney 2000 i moderne femkamp

Dansk mester i andre idrætsgrene som DM cross: 1998.

DM triatlon: 1987

DM kårde: 2000 og 2002.

Blå bog - Eva Fjellerup

Født: 30. april 1962

Største resultater: Verdensmester 1990, 1991, 1993, 1994 samt Master-VM 1997.

World Cup-vinder: 1994, 1995, 1996.

Dansk mester: 1989, 1990, 1992, 1994, 1995.

OL: Atlanta 1996 i fægtning.

Læs her den første del i Ekstra Bladets serie om Danmarks store rivaler
Se også: Rivalerne: 'Han kørte som et dumt svin. Han svigtede alle aftaler'

4 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere