Kronprinsen i olympisk knibe: Flere konflikter i vente

Kronprins Frederik skal ændre sin rolle i IOC, så han undgår at blive en del af magtspillet i organisationen. For fremtidige stridspunkter mellem ham og regeringen lurer. Det vurderer ekspert i international idrætspolitik

Kronprins Frederik har været det helt store samtaleemne på Christiansborg fredag.

Sidste år ønskede et flertal i Folketinget at udelukke Rusland fra OL i Rio, efter en rapport fra Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) afslørede mange års statsstøttet doping i Rusland.

Men den danske kronprins, der er medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), valgte at gå stik imod den danske regerings linje om udelukkelse af Rusland, hvilket var opsigtsvækkende.

Og problematisk, hvis man spørger Enhendslistens kultur- og idrætsordfører, Søren Søndergaard, der fredag havde bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen redegøre omkring kronprinsens stemmeafgivning i IOC.

- Det her kan skabe problemer for kronprinsen selv fremover, når han er konge. Hvis kronprinsen lægger sig ud med Rusland, Saudi-Arabien eller et tredje land, så forsvinder det ikke, fordi han bliver konge, udtalte Søndergaard.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
 

Den udlægning er international chef for organisationen Play the Game, Jens Sejer Andersen, der har 20 års erfaring med international idrætspolitk, enig i.

- Ja, der er en konstant risiko for, at en lignende situation vil opstå igen. Det er mineret farvand, Kronprinsen sejler i. I fremtiden vil der stadig være flere alvorlige politiske valg, som skal tages i IOC. For eksempel, hvem der skal afholde de olympiske lege. Skal USA eller Rusland? Og det er et stort politisk spil, hvor kronprinsen ikke har noget at gøre, siger Jens Sejer Andersen.

Kronprinsens position i IOC kan også være et problem for de danske politikere, som bliver nødt til at danse om den varme grød i stedet for at snakke konkret.

- Vi så det ved høringen i dag, at flere politikere, der normalt er meget klogere og ved bedre, begynder at forsvare IOC, som de ellers ikke ville gøre. De holder sig mere tilbage, når talen faldet på dette emne. Idrætspolitiske debatter bliver pakket ind i vat, når man er nødt til at tage hensyn til kronprinsen. Det er ikke et angreb på ham, men hans position i IOC fører dette med sig, vurderer Play the Game-direktøren.

Hvordan kan regeringen og kronprinsen undgår fremtidige konflikter?

- Kronprinsen bliver også i fremtiden en del af et magtspil og meget stærke politiske og økonomiske interesser. Derfor har jeg, siden diskussionen om hans medlemsskab startede, argumenteret for, at man skulle bruge kronprinsens fremragende kvaliteter og hans store interesse for sport til at definere en rolle som en olympisk ambassadør.

- Gerne i samarbejde med IOC, men en rolle, hvor han er hævet over det politiske spil. Dermed bliver han ikke en del af de meget tvivlsomme beslutningsprocesser i IOC, vurderer Jens Sejer Andersen.

Se også: Kronprins Frederik: Fint med russere til OL

Se også: Se og lær, Frederik: Her er en IOC-mand af ære

Kronprinsen kan stadig boltre sig i IOC. Regeringen slår ring omkring ham. Foto: Polfoto Sport - 27. jan. 2017 - kl. 13:15 Forsøgte at tale sig til ridderkors: Regeringen slår ring om kronprinsen

32 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere