Annonce:
Annonce:

Har rejst sig fra sandt helvede

Sygdom, modgang og et smadret hus har ikke knækket Mark O. Madsen og hans kone. Og det kommer det heller ikke til

'Hvorfor fik Maria sclerosen', er et af de mange spørgsmål, Mark O. og hans hustru har besluttet ikke skal fylde i deres liv.
Annonce:
Følg MMA

En vinkelslibers skærende lyd tvinger sig ud gennem døren fra den åbne slagmark af et køkken-alrum, hvor tre håndværkere arbejder. Ud over græsplænen i sollyset og hen i ørerne.

Mark O. Madsen og hans kone, Maria, sidder på hver deres bedagede havestol, mens deres hus skridt for skridt bliver sig selv igen.

Mark håber, at familien er flyttet ind igen 1. oktober. Så vil de have været genhuset i otte måneder, siden de fandt fugt og svamp og rotter, og alting drattede ned om ørerne på dem.

- Jeg glæder mig helt usigeligt. Og når vi så er på plads, så kan vi falde til ro og finde ud af, hvad der så skal ske, siger han til Ekstra Bladet.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth

Annonce:

Maria kigger ud over Prinsholmen, vejen der løber nedenfor græsplænen og som adskiller funkisvillaen fra Guldborgsund. Der kører lidt biler, og nogle enkelte går ture langs vandet. På et tidspunkt dukker Bjarne fra brydeklubben Thor op. Han er ved at sætte plakater for turneringen Thor Masters op.

- Hej, Bjarne!, råber Maria ud af det blå.

Det er næsten umuligt at komme længere væk fra Las Vegas og det UFC-show, Mark var en del af 21. august, hvor legenden Clay Guida fik læst og påskrevet i Marks 11. sejr i lige så mange MMA-kampe.

Alt i deres liv de sidste tre år har handlet om MMA og drømmen om UFC. Men hvis ikke de elementære ting fungerer, hvis ikke der er en fast base at tordne ud fra, så duer det ikke.

Derfor er fokus på det hus på Østrigsvej i Nykøbing. Og derfor er fokus på en genetablering af et normalt liv efter halvandet år med først en brækket kæbe og en omgang corona til Mark, sclerose-diagnosen til Maria i november og senest de ubehagelige fund af fugtskader, skimmelsvamp og rotter i huset.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Annonce:

Alt blev brækket op og muget ud. Selv taget røg. På et tidspunkt stod der kun ydermure tilbage, og familien Madsen måtte flytte ud til Marks mor i Kraghave, hvor de stadig bor.

Mark stopper op under en rundvisning og kigger ned på nogle lægter, eller brædder eller hvad det er, der ligger indpakket på græsset foran huset.

- Hva’ er det her, spørger han. – Nåh, det er lågerne til køkkenet, siger han og griner.

- Det er lidt spændende. Der er hele tiden nye ting, kommer det med verdens største smil og den der falstringske dialekt, der kan gøre selv de skarpeste MMA-krigere bløde i knæene.

Jeg er ligeglad – bare kom med dem

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Det har været med raketfart, at Mark O. Madsen er strøget op gennem ranglisten i MMA-sportens letvægtsklasse. Nu er han blandt de 30 bedste i verden. Stadig et stykke fra toppen.

Men der skal mere til at ryste en erfaren kæmper på 36 år.

Han kigger på en liste med de 15 højst rangerede kæmpere i letvægtsklassen. Stjerner som Charles Oliveira, Dustin Poirier og Conor McGregor.

Mark O. smiler. Man kunne lige så godt have sat en stor og uartig flødeskumskage foran en sulten labrador.

- Bare kom med dem, ryger det ud af ham.

- Det er ligegyldigt, hvem jeg bliver tilbudt. Får jeg en fra top 15, takker jeg ja. Det er jo en kæmpe mulighed.

Han er klar over, at andre er smuttet forbi ham det seneste år. Sådan er det. Han har ikke fortrudt et sekund af den tid, han har prioriteret sin familie og sig selv.

Men sejren over Clay Guida var et stort skridt, og selvom Marias sygdom har førsteprioritet, og selvom de endnu ikke har alle brikkerne på plads i deres liv, skeler han mod USA og næste kamp.

- Faktisk har vi ikke talt om en egentlig målsætning endnu. Men ambitionerne er store, siger han.

Kæben er repareret, coronaen bekæmpet, og om lidt er huset fit for fight. Kun sclerosen er tilbage. Den slipper de til gengæld heller ikke af med.

Men for ægteparret Overgaard Madsen bliver det ikke deres undergang. Tværtimod.

Annonce:

- Enten lader vi sygdommen definere os, eller også finder vi en måde at bekæmpe det, der har ramt os, til det bedste, der er sket i vores liv. Hvordan man gør det i forhold til sygdom og udfordringer…det er et godt spørgsmål. Men det løser vi på en eller anden måde, siger Mark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth

Maria bryder ind.

- Folk har forskellige måder at gøre det på. Vi er kommet stærke ud af det. Stærkere end vi var før. Hver for sig - men også sammen. Det er lidt et spørgsmål om, hvilken retning du vælger at gå. Skal det knække dig, eller vil du tage det som en udfordring og se det som en styrke og blive stærkere i sidste ende. Det er et valg at træffe, siger hun.

I renoveringen af huset er der taget højde for, at en rollator eller en kørestol kan komme rundt overalt. Hvis det en dag kommer dertil.

Annonce:

- Det vigtigste, vi tager med ud af det her, er den sejr, der lå i, at vi ikke vil lade sygdommen definere os, hvis vi sætter os noget for - og lykkes. Det er noget, vi gør som familie. Vi er gift, mor og far og er sammen om alting. Og det er en kæmpe sejr alene at kunne gøre det, vi har gjort det sidste år, siger Mark.

- Når vi tager en beslutning om at gå i en retning, så skal det nok lykkes. Så kan det godt være, tempoet ikke bliver som før, og vi skal tage nogle hensyn. Men på et tidspunkt vidste vi ikke, hvad sygdommen ville medføre. Vi har gravet os ud og vendt tingene til, at vi sidder her med næsten nybygget hus og ting, vi glæder os til. Det skal vi være stolte af.

Den svære tilvænning

At få en MS-diagnose har vendt op og ned på alt i Maria O. Madsens liv.

Hun har måttet stoppe sit arbejde som manager for manden Mark. Og det har været svært.

- Jeg kan ikke køre på, som jeg har gjort før. Der er en helt anden konsekvens, hvis jeg gør det. Hvis jeg lader mig stresse, får jeg rent faktisk nogle skader i hjernen, der ikke kan repareres. Jeg er nødt til at geare ned, forklarer hun.

- Det er svært og tager tid. Men vi er i gang. Men jeg skal hele tiden minde mig selv om det. Hvis nogen ringer med en god idé, er jeg hurtig til at sige: 'Det er en god idé', og 'det gør vi'. Nu skal jeg sige: 'Det skal jeg lige finde ud af, hvordan det kan passe med, at jeg kan blive ramt af at skulle hvile mig tre-fire gange om dagen'. Så kan jeg ikke stå med en kæmpe event og få to timers søvn.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Ned med flaget går de ikke.

- Vi bruger ikke tid på, hvorfor det ramte os. Det ligger der på bordet foran os, og det kan vi ikke ændre på. Men vi kan forsøge at få det bedste ud af det - og hvor vi vil hen herfra, siger Mark.

- Tager vi den beslutning at vi vil i en bestemt retning, så skal det nok lykkes for os. Det kan godt være, tempoet ikke bliver som før, men det kan stadig lade sig gøre, siger han.

Maria har netop været igennem anden medicinske behandling. Når der er gået to år, er man klogere på, om det har haft den fulde effekt. Men Maria bevarer optimismen.

- Jeg føler, det går rigtig godt. På sclerosehospitalet i Haslev har jeg fået nogle fantastiske redskaber til, hvordan jeg skal håndtere sygdommen. Og MR-scanninger viser, at jeg ikke har fået nye skader, siger hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: