Dansk racerpige har Le Mans som sit mål

Den 20-årige racerpige Michelle Gatting er blevet hærdet af at være pige i en mandsdomineret sport

Michelle Gatting som 17-årig (Arkivfoto: Polfoto)
Michelle Gatting som 17-årig (Arkivfoto: Polfoto)

Lad os begynde denne historie om det danske racertalent Michelle Gatting med et citat fra den firedobbelte Formel 1-verdensmester Sebastian Vettel:

- Der er ingen grund til at være en gentleman på banen, for der er ingen kvinder, som kører.

Tyskeren har som sådan ret. Kvinderne er svære at få øje på i motorsportsverdenen. Men det vil 20-årige Gatting lave om på.

Hun betegnes af sportschef i Dansk Automobil Sports Union, Bo Baltzer Nielsen, som et af de største kvindelige talenter i øjeblikket.

Gatting viser sig frem i udlandet. I 2013 har hun kørt med i standardvognsmesterskabet VW Scirocco-R Cup i motorsportsglade Tyskland.

Hun er en af få kvinder, som blander sig i en udpræget mandesport, hvor det ikke altid har været nemt at være pige.

- Som ung gokartkører accepterede drengene ikke, at de fik baghjul af en pige. Nu er det blevet mere seriøst, og der er kommet mere fokus på, at der er kvinder, som kan køre stærkt og være med i toppen.

- Jeg tror, at jeg er en af grundene til, at kvinder får mere respekt end før. I gokart blev jeg kørt af banen, hvis jeg overhalede drengene.

- Det stoppede først, da jeg sagde til mig selv, at hvis folk kører ind i mig, så kører jeg ind i dem. Først derefter blev jeg respekteret, fordi jeg gav igen eller stak dem en flad i pitten, fortæller Gatting.

Hun er blevet hærdet i machoverdenen. Et godt bevis på det er, når snakken falder på Danmarks kommende Formel 1-kører, 21-årige Kevin Magnussen.

Gatting og Magnussen var tidligere teamkammerater, da de begge kørte gokart.

- Jeg vil ikke sige, at han er en inspiration for mig. Han er en konkurrent for mig.

- Jeg er selvfølgelig stolt af ham, men han er stadig en konkurrent, selvom vi kører forskellige klasser.

Racerpigen har ambitioner om at køre Le Mans i fremtiden.

- Jeg snakkede med Allan Simonsen, inden vi mistede ham (racerkøreren omkom efter en ulykke i årets udgave af 24-timers-løbet, red.). Allan mente, at jeg kunne komme til at køre Le Mans inden for de næste fem år, og det har jeg taget til mig.

- Det tror jeg også selv på nu. Når han har sagt det, så tror jeg, at der er en grund til det, siger Gatting.

Den amerikanske racerkører Danica Patrick, som kører Nascar i hjemlandet, er det største kvindenavn i motorsportsverdenen. Gatting vil ikke nødvendigvis følge i Patricks fodspor.

- Australien og USA kunne være muligheder, hvis jeg som pige gerne ville blive kendt og tjene penge.

- Jeg vil gerne være kendt for at være en god racerkører, ikke for at være kvinde i motorsport. Det tror jeg lidt, at man bliver, hvis man tager til Australien eller USA som kvinde.

- Danica Patrick er et godt eksempel. Hun er en af de bedst betalte racerkørere i USA. Hun får så mange penge fra sponsorer, og folk ligger nærmest på knæ for hende for give hende flere penge.

- Hun har også vundet løb, men hendes resultater er lidt svingende, og hun er altså mest kendt for sit flotte udseende og de billeder, hun har fået taget af sig selv i undertøj.

- Det er ikke vejen for mig. Selvfølgelig skal man ofre sig lidt for sponsorpenge, men at smide tøjet kommer aldrig til at ske for mig. Aldrig, siger Gatting.