Kong Tom af Le Mans gjorde det igen

For niende gang i karrieren vandt danskeren det klassiske 24 timers-løb i Le Mans

Tom Kristensen kørte i Audi nr. 2 sammen med Loic Duval og Allan McNish. (Foto: AP/Michel Spingler)
Tom Kristensen kørte i Audi nr. 2 sammen med Loic Duval og Allan McNish. (Foto: AP/Michel Spingler)
Følg Motorsport

Tom Kristensen er og bliver kongen af Le Mans.

Søndag vandt den danske motorsports-stjerne for niende gang i karrieren det klassiske 24 timers-løb, da han som Audi-teamets nestor fik æren af at skulle køre bilen i de sidste timer og dermed også over målstregen efter tidligere at have taget et stort slid i de nervepirrende nattetimer.

Den 45-årige dansker har haft fire år med uheld af større eller mindre karakter i det udmarvende langdistanceløb, men i dette års udgave var det Tom Kristensens tur til at profitere af andres uheld.

Audi nr. 2 med Loic Duval og Allan McNish som de to andre kørere overtog således førstepladsen lørdag aften, da både Audi nr. 1 og Audi nr. 3 fik problemer og måtte tilbringe lang tid i pitten.

Tom K-ool

Og selvom de to Toyota-racere med nr. 7 og 8 hang på og længe holdt sig indenfor en eller to omganges afstand, holdt Kristensen-holdet hovederne kolde, undgik problemer og sejrede forholdsvis sikkert efter mere end 4700 km's kørsel, selvom de sidste fem kvarter blev præget af både voldsomt regnvejr og safetycar på den 13,6 km lange banen.

Men intet af dette kunne genere den danske kører, der har vundet løbet flere gange end nogen anden kører. Han debuterede i det traditionesrige løb i en Porsche i 1997 og sejrede nærmest sensationelt sammen med Michele Alboreto og Stefan Johansson, før han efter to deltagelser for BMW uden at gennemføre satte sig i en Audi i 2000.

Og makkerskabet Audi/Kristensen har siden været nærmest synonymt med succes.

Allerede i det første Audi-år vandt 'Ringenes Herre' sammen med Frank Biela og Emanuele Pirro, og de tre makkere tog også sejren i de to følgende år. Sejr nummer fem kom i 2003 i 'den skjulte Audi', en Bentley, som han kørte til sejr sammen med Rinaldo Capello og Guy Smith, før der fra 2004 igen var Audi-ringe på karrosseriet.

Dødsfald lagde dæmper på fest i Herning

Både i 2004 (med Seiji Ara og JJ Lehto) og i 2005 (med JJ Lehto og Marco Werner) blev det igen til triumfer, men siden er det kun blevet til en enkelt sejr - i 2008 med Rinaldo Capello og Allan McNish. Indtil i dag, da den niende sejr kom i hus - trods de sædvanlige udfordringer med trafik, regn, uheld og perioder med safetycar.

For Allan McNish var det den tredje sejr, mens Loic Duval sikrede sig sin første Le Mans-titel.

Toyota nr. 8 med de tidligere Formel 1-kørere Anthony Davidson, Sebastien Buemi og Stephane Sarrazin (et enkelt løb for Minardi!) blev nummer to, blot en omgang efter Tom Kristensens Audi.

Audi nr. 3 med Marc Gene Lucas Di Grassi og Oliver Jarvis snuppede tredjepladsen, mens Toyota nr. 7 efter et uheld fem kvarter før afslutningen måtte nøjes med fjerdepladsen. 'Den forsvarende mester', Audi nr. 1, blev nummer fem i LMP1-klassen.

I den lidt mindre LMP2-klasse måtte danske David Heinemeier Hansson nøjes med en andenplads i Morgan-Nissan-raceren med nummer 24 sammen med Alex Brundle og Olivier Pla.

Rørt Tom K.: Vandt for Allan Simonsen

Heinemeier Hansson og co. blev kun slået af Morgan-Nissan-teamkammeraterne i vogn nr. 35, Bertrand Baguette, Martin Plowman og Ricardo Gonzalez, som danskerbilen havde duelleret med gennem stort set samtlige 24 timer og til sidst var en omgang efter.

I GTE Pro-klassen oplevede Jan Magnussen et skuffende Le Mans, hvor Chevrolet-folkene kæmpede med at finde topfart nok til Corvette-raceren, men det lykkedes ikke, og danskeren var reelt aldrig i nærheden af en podieplads, selvom han sammen med Jordan Taylor og Antonio Garcia kørte en fjerdeplads i klassen hjem.

I GTE Am-klassen gik det frygteligt galt for den danske Aston Martin-racer, da Allan Simonsen så tragisk mistede livet lørdag i en ulykke efter mindre end ti minutters kørsel.

Tidligere grufulde ulykker i Le Mans

</p>

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+