Annonce:
Annonce:

Får chancen fem år efter dødsulykke: - Allan ville have været stolt

Benny Simonsen er klar til at prøve kræfter med Le Mans fem år efter, at hans storebror på tragisk vis mistede livet under løbet

Annonce:
Følg Motorsport

Fem år efter dødsulykken vil Allan Simonsens lillebror, Benny Simonsen, ikke kun få en forsmag på drømmen om en dag at køre verdens største 24 timers løb på Le Mans.

Lillebroderen vil komme meget tæt på tragedien, som rystede hele motorsportsverden.

- Det vil nok give mig kuldegysninger, erkender Benny Simonsen overfor Ekstra Bladet.

Den 33-årige fynske racerkører er næste lørdag inviteret med i et 'supportløb' på den berømte bane, godt 200 km sydvest for Paris.

Som alle andre vil han suse forbi ulykkesstedet, Tertre Rouge-svinget, og ind på Mulsanne-langsiden med over 200 km i timen i en Aston Martin nr. 95.

Altså i en bil af nøjagtig samme mærke og med samme startnummer, som da storebroderen i føring for feltet af GT-bilerne forulykkede 10 minutter inde i det 24 timer lange løb.

Annonce:

Det er ikke selve ulykkesbilen, Benny Simonsen skal køre, men derimod vinderbilen, som Nicki Thiim og Marco Sørensen benyttede, da de tre år senere blev sportsvognsverdensmestre.

Da ulykken skete, lørdag den 22. juni 2013, var Benny Simonsen sammen med storebror Johnny til stede på den over 13 kilometer lange bane udenfor Le Mans, hvor han overværede ulykken på en storskærm i danskersvinget bag go kart-banen, klods op af de største lejre med tusindvis af medrejsende danske fans.

- Siden har jeg ikke været i Le Mans, fordi jeg svor, jeg først ville komme tilbage, hvis jeg en dag selv skulle køre, siger Benny Simonsen.

- Jeg er ret sikker på, at Allan ville bakke min beslutning op og ville have sagt: 'Kør mand'.

Invitationen har sat en masse tanker i gang hos Benny Simonsen, der 'i hovedet'  har kørt forbi ulykkesstedet et utal af gange.

Allan Simonsen blev den tredje kører igennem tiderne, som forulykkede i højhastighedssvinget Tertre Rouge med døden til følge (Foto: AP)
Allan Simonsen blev den tredje kører igennem tiderne, som forulykkede i højhastighedssvinget Tertre Rouge med døden til følge (Foto: AP)
 

-  Det hele vil dreje sig om at køre race, og det er svært at sige, hvordan jeg vil reagere, siger en ærlig Benny Simonsen, som forudsiger, at begivenheden bliver en intens oplevelse.

Annonce:

- Jeg vil nok få kuldegysninger de første gange, men jeg tror også på, at jeg kan køre alle følelserne ud af hovedet og kroppen.

- Allan ville have været stolt over at se lillebror køre rundt på Le Mans-banen, siger Benny Simonsen, der i denne uge for første gang skal 'opleve' højhastighedssvinget, som blev skæbnesvanger for storebroderen.

Efter en forrygende start på den 81. udgave var Allan Simonsen i spidsen for feltet af GT-bilerne i slipstrømmen efter de hurtigere prototyper.

Lige bag fynboen kørte Jan Magnussen i den gule Corvette og blev på fjerde omgang øjenvidne til ulykken, som veteranen med godt en snes Le Mans-starter på bogen siden har betegnet som 'den mest forfærdelige ulykke' i en meget lang karriere.

Den 34 årige familiefar 'tabte' kontrollen over Aston Martin, da han i det våde føre kom op på curpen.

Annonce:

Han røg bag om dækmuren og direkte i sikkerhedshegnet på det værst tænkelige sted, hvor metalhegnet var fastgjort til et af de mange platantræer på stedet.

Hegnet gav ikke efter og i stedet for at standse ham, blev den førende dansker med voldsom kraft 'kastet tilbage'.

Sammenstødet var af en sådan styrke, at Allan Simonsen pådrog sig alvorlige indre kvæstelser og blødninger.

Der går ikke flere dage mellem, at der er besøg til Allan Simonsens gravsted nær Odense (Foto: Ernst van Norde)
Der går ikke flere dage mellem, at der er besøg til Allan Simonsens gravsted nær Odense (Foto: Ernst van Norde)
 

Umiddelbart var der dog ingen antydning af, at det var tale om den første dødsulykke i Le Mans i 16 år, men mens minutterne gik, og der ikke kom radiokontakt, blev ventetiden og tavsheden længe efter brudt af den værst tænkelige besked.

Straks efter ulykken var Benny Simonsen sammen med storebroderen styrtet ned i Aston Martins garage for at høre nyt, men da der ingen kunne give besked, fortsatte han sammen med storebror og nu også faderen Poul Erik Simonsen til banens hospital på inderkredsen.

Annonce:

- Vi fik sagt farvel, mindes Benny Simonsen, der også kan huske, at familien gav Le Mans lov til at køre 24 løbet videre, men hvor og hvem der spurgte står hen i en tåge.

Løbet endte med den i øvrigt sidste sejr af de mange til den ubestridte Le Mans-konge, Tom Kristensen, som på sejrsbalkonen foran flere tusind tilskuere og millioner af TV-seere dedikerede sejren til sin afdøde landsmand og nære ven.

Ceremonien foregik med Dannebrog på halv stang.

Den ni dobbelte Le Mans-vinder Tom Kristensen valgte at dedikere sin sejr til sin nære ven
Den ni dobbelte Le Mans-vinder Tom Kristensen valgte at dedikere sin sejr til sin nære ven
 

Det er ikke det ikoniske 24 timers løb, som lillebror skal køre, men med en invitation fra Allan Simonsens gamle teamejer, Jan Struve er han blevet en af deltagerne i Aston Martin Racing Le Mans Festival, som fyres af lørdag formiddag.

Benny Simonsen skal dele bilen med en anden lillebror, Lasse Sørensen, der foruden at være den tidligere verdensmester Marco Sørensens seks år yngre bror er dansk mester i Danish Thundersport Championship.

Annonce:

Som alle andre klasser skal armadaen af forskellige Aston Martin-modeller træne, og allerede torsdag vil Benny Simonsen køre igennem i Tertre Rouge flere gange uden at blive presset.

Og svinget er efter dødsulykken blev gjort mere sikkert ved, at hegnet er blevet flyttet væk fra træerne.

På startlisten i supportløbet er også den daværende teamejer Jan Struve, men også den tidligere Formel 1-kører og nuværende ekspert, Martin Brundle, som tilbage i 1990 vandt 24 timers løbet sammen med Danmarks første Le Mans-vinder, John Nielsen.

Den tidligere vinder skal være makker med et endnu større navn på den internationale scene, Sir Chris Hoy, der har vundet 9 x OL-guld på cykelbanen.

- Jeg har sagt ja, fordi løbet vil give mig en mulighed for at vise mig frem. Det er min drøm at komme til at køre 24 timers løbet på Le Mans, siger Benny Simonsen, som havde muligheden i år, men ikke pengene til at være med i en Ferrari i GTE Am-klassen.

Annonce:

- Kravet var, at jeg skulle komme med trekvart million kroner, som var under halv pris. Sædet kostede 'normalt' to millioner kroner, fortæller Benny Simonsen, der har fulgt storebroderens eksempel og rejst på den anden side af jorden for at skabe en karriere.

Det var først efter en stor omvej omkring Australien, at Allan Simonsen fik gang i karrieren på de europæiske baner (Foto: AP)
Det var først efter en stor omvej omkring Australien, at Allan Simonsen fik gang i karrieren på de europæiske baner (Foto: AP)
 

Mens Allan Simonsen kørte i seks-syv sæsoner i Australien, inden chancen dukkede op i Europa, er Benny Simonsen kun lige begyndt en karriere i Kina.

Her er han med i den kinesiske LMP3-serie i en Ligier for et Hong Kong-team, der har en berømt sanger og skuespiller Jimmi Lin som ejer.

Med hjem i bagagen fra et flere uger langt ophold i Kina har Benny Simonsen en frisk sejr fra et løb i Zhengzhou.

Sideløbende med løbene Kina er Benny Simonsen begyndt at samle '24 timers erfaring' ved at komme med i nogle af de mange 24 timers løb, som er skudt op i de seneste år.

Allan Simonsens kæreste carina Lundbye Hansen er netop blevet mor igen, mens deres datter, Mie Mai er begyndt at gå i skole (Privatfoto)
Allan Simonsens kæreste carina Lundbye Hansen er netop blevet mor igen, mens deres datter, Mie Mai er begyndt at gå i skole (Privatfoto)
 

Mistede kæresten på Le Mans: Vores datter siger stadig godnat til sin far
Vil køre Le Mans, hvor storebror døde: Jeg vil gøre Allan stolt
VI Vandt for Allan

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: