Manager hiver Kevin i retten: Bruddet grundlagt på podiet

Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen har længe været på kollisionskurs

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer

2015 var et forfærdeligt år for Kevin Magnussen.

Degraderet hos McLaren kort før jul, om end den sportslige ledelse anført af topchefen Ron Dennis havde forsikret danskeren om, at der ingen grund var til bekymring: Sædet var hans efter rookie-sæsonen.

Mens han stor-kedede sig som reserve, røg også forholdet endegyldigt til manageren Dorte Riis Madsen. Sidste gang, de blev set sammen til løb, var til Spaniens Grand Prix i eftersommeren 2015.

Men bruddet havde været på vej ... i et længere stykke tid.

Reelt siden Kevin Magnussen stod og solede sig på podiet i Melbourne efter den bedste start på en Formel 1-karriere i dette årtusinde.

Kevin Magnussen sluttede sit første Formel 1-løb som podiet om blev siden forfremmet til toer, hvilket var et perfekt afsæt til at sikre en F1-kontrakt i 2016. Resultatet blev ikke udnyttet. Foto: Jan Sommer
Kevin Magnussen sluttede sit første Formel 1-løb som podiet om blev siden forfremmet til toer, hvilket var et perfekt afsæt til at sikre en F1-kontrakt i 2016. Resultatet blev ikke udnyttet. Foto: Jan Sommer
 

Dorte Riis Madsen fortjener anerkendelse for at sende Kevin Magnussen i Formel 1. Hendes største bedrift var at bringe det danske stortalent sammen med Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen, hvilket skabte det økonomiske fundament i en af verdens dyreste sportsgrene.

Allerede i løbet af 2014-sæson stod det imidlertid klart for Magnussen-lejren, at hun ikke var opgaven voksen på den helt store scene.

- Mange af managerne i Formel 1 har en baggrund i sporten; hun kom ind lige så grøn som Kevin, og der var meget, hun skulle lære, når den rigtige strategi skulle lægges. Ligesom Kevin skulle lære pistop-strategi, og hvordan man håndterer sine dæk, foregår der også et spil i kulissen, konstaterer Ekstra Bladets Formel 1-ekspert Jason Watt.

- Jeg tror, hun var lidt for duperet. Nu er vi her, projektet er lykkes ... Men Formel 1 er iskold business, og der er er ingen FIA-dommer, som idømmer straf for ved urent trav. Her er mange andre dagsordener, man skal være opmærksom på, siger han.

Planen hele 2014 var, at der ikke var en plan. Intet alternativ til McLaren. Ingen plan B.

Hvilket ramte hårdt, da Kevin Magnussen mistede pladsen til Fernando Alonso på et tidspunkt af sæsonen, hvor alle de andre attraktive sæder for længst var røget. Både i Formel 1 og andre serier.

Exiten var orkestreret af Jenson Buttons drevne manager Richard Goddard, som formåede at få flertallet i McLarens bestyrelse til at støtte op om sin kører og gå imod Ron Dennis; den fight har siden udviklet sig, og trods en aktiepost på 25 procent blev Dennis afsat sidste år i det firma, han selv havde skabt.

Jenson Buttons mangeårige manager Richard Goddard viste virkelig sit værd i 2014. Foto: Jan Sommer
Jenson Buttons mangeårige manager Richard Goddard viste virkelig sit værd i 2014. Foto: Jan Sommer
 

Som en kilde tæt på Kevin Magnussen med indsigt i forløbet bemærker, burde Dorte Riis Madsen have trådt i karakter langt tidligere.

Når en 21-årig rookie sætter raceren på podiet i første hug, ville en erfaren manager udnytte situationen, mens hypen var på sit højeste. En tur gennem paddocken til snak om den kommende sæson ville muligvis ikke kaste en kontrakt af sig. Men som minimum kunne det lægge pres på teamet for at sikre en tidlig kontraktforlængelse.

Her valgte Dorte Riis Madsen og Kevin Magnussen at stole på McLaren, hvilket blev en kostbar beslutning.

- I mine øjne var hun dygtig til at markedsføre projektet Kevin Magnussen over for folk, som ikke kender motorsport. Hun har en særlig gave til at finde penge. Formel 1 er en anden liga, og her var hun på udebane, siger Jason Watt.

Han kender hende fra sin tid i DTC, hvor Peugeot med den motorsportsinteresserede landechef Hans Bruun byggede et hold op om ham.

Oprindeligt læste Dorte Riis Madsen statskundskab og arbejdede siden for Venstre med kommunikationsarbejde og taleskrivning, men hjalp en af Jan Magnussens venner Martin Jensen med at finde DTC-sponsorer.

Dorte Riis Madsen spillede en stor rolle i at finde pengene til at betale for Kevin Magnussens juniorkarriere. Foto: Jan Sommer
Dorte Riis Madsen spillede en stor rolle i at finde pengene til at betale for Kevin Magnussens juniorkarriere. Foto: Jan Sommer
 

Hans Bruun var imponeret af hendes evner og gav hende et job som sponsorchef for Peugeot. Som sponsorjæger og manager fik Dorthe Riis tilknyttet Jan Magnussen som det første store navn i sin stald, så hun var det logiske valg, da Kevin Magnussen som 15-årig efter 2007-sæsonen skiftede gokart ud med Formel Ford og drømmen om at nå øverste trin på motorsportens rangstige.

Syv år senere var forholdet slidt, og Kevin Magnussen ikke længere en teenager, men en ung mand med egne holdninger. Med en bestemt og kontrollerende facon skabte Dorte Riis Madsen sig ikke mange venner, efter Kevin Magnussen nåede ind i Formel 1.

Hverken blandt familien, de nærmeste, i McLaren eller hos pressen - nationalt eller internationalt.

Selv om hun på papiret stadig var manager, da aftalen med Renault blev indgået i januar 2016, kendte det franske team ikke til hendes eksistens. Parterne har aldrig officielt bekræftet deres brud, men ligesom nogle af sportens største navne har Kevin Magnussen siden eftersommeren 2015 reelt været sin egen manager - med støtte og advokatbistand fra den økonomiske bagmand Anders Holch Povlsen.

Hun placerede sig mellem de to parter, så rigmanden og racerkøreren lærte først for alvor hinanden at kende, efter hun var ude af den daglige drift.

Bestseller-ejer og storsponsor for Kevin Magnussen, Anders Holch Povlsen, til Formel 1 i Belgien sidste år. I baggrunden ses rådgiveren Jesper Carlsen. Foto: Jan Sommer
Bestseller-ejer og storsponsor for Kevin Magnussen, Anders Holch Povlsen, til Formel 1 i Belgien sidste år. I baggrunden ses rådgiveren Jesper Carlsen. Foto: Jan Sommer
 

Da kontrakten med Haas F1 kom i hus, var det desuden assisteret af rådgiveren Jesper Carlsen, som udover at være tidligere racerkører også var den danske F1-kørers teamchef i Formel Ford.

Dorte Riis Madsen var senest til Formel 1 for et år siden til Monacos Grand Prix - en enkelt dag uden at være på besøg hos Renault. Hun har også hjulpet stortalentet Frederik Vesti på vej mod pladsen i tysk Formel 4 denne sæson. Ifølge faderen Peter Vesti som sparringspartner henover de seneste tre år og ikke som manager.

Siden forholdet gik skævt, har der været arbejdet på et økonomisk forlig. Tilsyneladende uden succes efter Dorte Riis Madsen har stævnet Kevin Magnussen. Første retsmøde er 1. juni i Københavns Byret.

Se også: Magnussen i million-søgsmål: 'Ingen kommentarer'

Se også: Bestseller-milliardær: Kevin er min mest risikofyldte investering

Se også: Eks-kører skal rådgive Magnussen

Se også: Derfor er Dorte ude i kulden: Kevin uden manager

Se også: Pavestolt Kevin: 'Det er vildt og rørende'

Se alt fra Magnussens seneste grandprix:

Seneste i Formel 1
Mest læste i Formel 1
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen