Skuffet Watt: DR har taget røven på mig!

Jason Watt er utilfreds med DR, der fuldstændig har ændret præmissen for dokumentaren om Watt og sønnen Noah, der ifølge den tidligere racerkører er kommet til at handle om noget helt andet end det, han takkede ja til

Se traileren til ’Jason og Noah – en chance til' her

Den sidste uge har debatten kørt omkring DR1 programmet ’Jason og Noah – en chance til,‘ der rullede over skærmen i mandags, om den måde Jason Watt i sekvenser snakker til sin søn, Noah.

Jason Watt er dog langt fra tilfreds med den måde, som DR har skruet programmet sammen på.

- Den præmis, DR stillede op for os, var, at de gerne ville lave en dokumentar, om det tætte samarbejde mellem Noah og mig og hans drøm om at blive Formel-1 kører. Det ville de gerne skildre, siger Jason Watt til Ekstra Bladet.

Den præmis har den tidligere racerkører dog mere end ualmindeligt svært ved at genkende i det program, der blev sendt på DR1 i mandags.

- Det produkt, synes jeg, er endt med at blive er en skildring af en dreng, der har en stor drøm og kører gokart, men også et ubesvaret spørgsmål om, hvorvidt det er far, der har en stor ambition og udlever sin drøm gennem sønnen. Og så er det bare, jeg siger, at dem, der har fulgt os i ti måneder, det ved de godt, ikke er sandt. Det kender de udmærket svaret på, så lad være med at stille det spørgsmål, fordi I har svaret. Så det er slet ikke skruet troværdigt sammen på den måde, siger Jason Watt, der også mener, at programmet har fokuseret alt for ensidigt.

- Jeg synes også, at det handler meget om konflikter. Det handler om far og søn konflikter, far og mekaniker konflikter og far og mor konflikter.

- Er der mange konflikter? Er det ikke en del af det?

- Det er helt klart en del af det! Men det er ikke så stor en del af det, som det bliver gjort til… Og det var på ingen måde præmissen, der blev stillet op. Det er på en måde blevet sneget ind ad bagdøren, siger Jason Watt.

Faktisk var det en person ude fra, der for alvor åbnede Watts øjne for, at den her dokumentar ikke handlede om det, han havde regnet med.

Jason Watt ser her sammen med sin søn Noah og
Jason Watt ser her sammen med sin søn Noah og
 

- Jeg talte med en journalist, der havde set programmet og gerne ville skrive om det, og så fik jeg hende til at analysere det for mig, og det var først dér, at det for alvor gik op for mig. Hun spurgte mig og min kone, hvad vi syntes om programmet, og vi havde lidt gået med sådan en underlig mavefornemmelse, men vi kunne ikke rigtig placere hvorfor. Så spurgte hun, hvad den foreslåede præmis havde været, så fortalte jeg det samme, som jeg fortæller til jer, og så løftede hun øjenbrynene lidt.

- Du føler lidt, at DR har taget røven på dig?

- Ja, det gør jeg.

Jason Watt fik en forhåndsvisning på dokumentaren, hvor han fik lov til at komme med kommentarer om de ting, han ikke brød sig om, og selvom han på det tidspunkt ikke helt kunne sætte fingeren på, hvad det var ved det endelige resultat, han ikke kunne genkende, så satte han allerede der spørgsmålstegn ved flere af DR’s valg. Det første kom allerede før, han havde set så meget som et sekund af dokumentaren.

- Jeg fik slet ikke protesteret nok efter det gennemsyn, men jeg sagde, at titlen ’en chance til,’ det lyder da, som om Noah skal nå et eller andet, jeg ikke selv nåede, men der sagde de, at det var slet ikke sådan, det skulle forstås. Det skulle i stedet forstås som, at Noah fik en chance til, når det ikke lykkedes til europamesterskabet – så er der VM bagefter, og så får han en chance til der. Jeg kan ikke sidde med en liste på ti punkter, hvor jeg føler, at de har rundsnakket mig uden at tænke, at der er et mønster her.

- Så har journalisterne ikke turde stå ved, hvad det er, de har lavet. De har ikke kigget os i øjnene og sagt, at det her, det er vinklen. De er gledet af på alt. Vi har været sammen med de to journalister i ti måneder, men vi har ikke hørt fra en eneste af dem, siden programmet blev vist. Der har ikke været en sms om, at bølgerne godt nok er gået højt, eller det er vi kede af. De er bare kravlet ned i et hul, siger Jason Watt.

Den tidligere racerkører fortæller også, at han langt hen ad vejen i forløbet spurgte, hvad programmet skulle hedde og blot blev fortalt, at det indtil nu bare hed 'Jason og Noah'. Det var ikke før gennemsynet, at han så den endelige titel.

- De må da have vidst tidligere, hvad de ville kalde programmet, og det er jo lidt sent at protestere mod titlen, få dage før programmet skal sendes, og når al grafik er lavet, siger han.

Kritikken af titlen var langt fra det eneste punkt, Jason Watt fremhævede for journalisterne, før programmet rullede over skærmen. Blandt andet undrede han sig over, hvorfor hans kone, der er med til alle stort set alle Noahs løb, og som spiller en kæmpe rolle i at skaffe sponsorer, næsten ikke var med i programmet. Den kritik lyttede DR til, men på andre punkter blev der ikke gjort noget ved kritikken.

Jason Watt her sammen med sin kone, Majbrit, der næsten ikke var med i det oprindelige program. Foto: Jakob Jørgensen
Jason Watt her sammen med sin kone, Majbrit, der næsten ikke var med i det oprindelige program. Foto: Jakob Jørgensen
 

- Mekanikeren siger til kameraet, at jeg har høje forventninger til sin søn, og det har jeg jo, fordi han har det talent, han har, og så siger mekanikeren, at for Noah gælder det også kun at blive nummer et, for nummer to og tre er ikke godt nok. Og det bliver klippet sammen til, at jeg har store forventninger til Noah. Klip. At blive nummer to og tre er ikke godt nok. Hvor blev det af, at det er Noah, der ikke synes, at nummer to og tre er godt nok?

- Det sagde jeg også til journalisterne efter gennemsynet. Det var ikke det billede, de synes, man fik. Men jeg har aldrig nogensinde sagt det der, og det vidste de også godt, så det skulle de nok lave om, men det gjorde de da heller ikke. Jeg har aldrig nogensinde sagt til min dreng, at du skal bliver nummer det eller det – jeg har sagt, at du skal gå ud, og så skal du gøre dit bedste.

- Der også et tidspunkt, hvor jeg arrigt kaster en flaske ned i jorden, fordi det er et løb, hvor tingene går Noah imod, men det er nogle andres skyld, og det er det, jeg bliver ærgerlig over. Og der synes jeg også, at det ligner, at jeg er utilfreds med Noahs kørsel.

Meget af debatten i kølvandet på programmet har gået på den tone, Jason Watt bruger over for sin dreng et par gange i løbet af programmet.

- Jeg får ’kastet op’ i første afsnit og får råbt noget i stil med, ’Hvordan fanden kan man være så dum?’ og så kan man sige, at jo, det sagde jeg, så det skal selvfølgelig med. Men hvad sker der så i afsnit to? Der viser man da selvfølgelig lige det klip igen. Og det var ikke et resumé eller en opsamling. Hvad er man så interesseret i at skabe for seerne, hvad er det for en stemning, man gerne vil have dem i, når det her program går i gang? Jeg sagde det én gang – hvorfor skal det så med to gange? Hvorfor skal det med i begge afsnit, at jeg dummer mig? Der var ikke nok ’opkast’ fra mig, så man blev nødt til at vise det samme klip to gange.

To mænd med benzin i blodet mødtes på Hockenheim i Tyskland. Foto: Tariq Mikkel Khan
To mænd med benzin i blodet mødtes på Hockenheim i Tyskland. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Selvom Jason Watt langt fra er tilfreds med, hvad dokumentaren er blevet til, så fortryder han ikke, at han har deltaget.

- Når jeg ser på kommentarer og likes på Facebook, så er det måske 20 procent, der får det galt i halsen, mens 80 procent siger, at de skal stoppe med at brokke sig sådan. Jeg fornemmer, at der er klart størst opbakning. Og skal jeg lade 20 procent få lov til at overbevise mig om, at jeg er arrogant, en dårlig far, jeg pacer min søn, og jeg negligerer min datter? Hvis jeg lod de 20 procent bestemme, hvad jeg er, så skulle jeg fortryde, at jeg var med. Der er selvfølgelig nogle episoder, jeg gerne ville have gjort anderledes, og at de episoder er blevet den røde tråd i programmet, der er jeg mega ærgerlig over, siger Jason Watt.

- Men du er ikke tilfreds med den måde, DR har gjort det på?

- Ud fra det materiale, jeg ved, de har, så synes jeg, at de har gjort et dårligt stykke arbejde. De kunne have lavet et andet og mere sandfærdigt billede, der måske ikke er lige så debatskabende, men bare en familie, der har en stor drøm, hvor far taler lidt højt engang imellem, men åbenbart ikke højere, end at man er nødt til at bruge det samme klip to gange, siger Jason Watt.

 

* * * * *

DR om kritik: Vi har hele tiden haft en god dialog med Jason

Ekstra Bladet har rejst nogle af Jason Watts kritikpunkter for Ane Saalbach, der er redaktør på DR, der dog kun ønskede at svare per mail.

- Hvad var præmissen for dokumentaren, da I præsenterede ideen for Jason og Noah?

- Vi har hele vejen igennem forløbet haft en rigtig god dialog med Jason Watt om både vinkler og fra- og tilvalg.

- Helt fra begyndelsen har aftalen været at lave et program om en far og en søn, der deler den samme drøm. Det er historien om, hvor kæmpestort et talent Noah er, og hvor meget han brænder for at køre. Men også en historie om, hvor meget det kræver at blive den bedste i verden, og hvor meget Jason knokler for, at Noah kan nå sit mål.

- Jason siger selv, at den præmis, han blev præsenteret for, var, at det skulle handle om det tætte samarbejde mellem Noah og Jason og Noahs drøm om at blive Formel-1 kører – er det korrekt forstået af Jason?

- Helt bestemt.

- Jason synes, at der er kommet en præmis ind, der stiller et ubesvaret spørgsmål om, hvorvidt det er far, der har en stor ambition og udlever sin drøm gennem sønnen – synes du, at der er der den præmis?

- Ingen, der har set programmerne, kan være i tvivl om, at Noah brænder for at køre, – og at han er sindssygt talentfuld. Han er skarp og klog og ikke en dreng, man tvinger til noget, han ikke har lyst til.  Men, som både Jason og Noah siger i programmerne, så ville Noah aldrig været nået dertil, hvor han er i dag, hvis ikke det havde været for Jason og hans erfaringer, viden og utrættelige indsats.

 

- I har valgt at kalde programmet 'en chance til '– kan det ikke tolkes som, at det er Jason, der får en chance til gennem sin søn? I en artikel på jeres egen side, hvor I præsenterer programmet, skriver I følgende: ’Nu har han fået en ny chance gennem sin søn Noah, der også vil være racerkører,’ – så er det vel den præmis, I lægger ned over programmet?

- Jason gjorde jer også opmærksom på, at han mente, at den titel kunne tolkes på den måde – hvorfor valgte I den så alligevel?

- Programmerne fortæller historien om, hvor sindssygt meget det kræver at være med på det niveau, som Jason og Noah er – men også, hvor mange gange man skal trække sig selv op igen efter endnu et nederlag. Når man har set programmerne, så står det meget klart, at der ikke er nogen smutveje til at nå toppen, men der er til gengæld altid - en chance til.

- Der er meget konflikt i programmet. Far og søn konflikt, far og mekaniker konflikt og far og mor konflikt. Hvorfor har I valgt at lade konflikt fylde så meget i dokumentaren?

- Det er klart, at man ikke kommer sovende til det niveau, som Noah er på, og at tonen også indimellem kan blive hård, når der er så meget på spil. Men når dagen er omme, så vinder kærligheden og det nære bånd mellem Jason og Noah. Hver gang. Det er man ikke i tvivl om, når man ser de to køre imaginært ræs i en lufthavn, eller når de driller hinanden ved poolen. Jason giver selv udtryk for, at han godt ved, at han har meget temperament, men han er også ekstremt opmærksom på, at Noah skal have det godt og være glad for at køre, ellers kan man ikke vinde. Det har vi forsøgt at afspejle.

- Der er et klip, hvor mekanikeren siger til kameraet, at Jason har store forventninger til Noah, og så siger mekanikeren, at for Noah gælder det også kun at blive nummer et, for nummer to og tre er ikke godt nok. Og det bliver klippet sammen til, at mekanikeren siger, at Jason har store forventninger til Noah. Klip. At blive nummer to og tre er ikke godt nok. Hvorfor klipper I det på den måde, så det virker som om, at det er Jason, der mener det? Jason gjorde jer selv opmærksom på det, og fik af vide, at det ville I lave om, men det har I jo ikke gjort – Hvorfor ikke?

- Vi har været i dialog med Jason om netop denne passage af programmet, som vi har justeret efter hans ønske.

- Mekanikeren siger: 'der er ikke noget, Noah hellere vil end at gøre sin far lykkelig' og derefter: 'Vi vil alle sammen gerne vinde' og derefter: 'og det er ikke godt nok at blive nr. 2 og 3'. Ambitionen er at fortælle, at det netop ikke kun er Jason, der har forventninger til sin søn om at blive nummer 1. Det mål har alle de mange voksne, der har investeret i drengens succes. Og det siger Noah også selv: 'Jeg er her for at vinde'.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen.


- Meget af debatten i kølvandet på programmet har gået på den tone, Jason Watt bruger over for sin dreng et par gange i løbet af programmet. I første afsnit får han råbt noget i stil med, ’Hvordan fanden kan man være så dum?' Det klip bruger I igen i afsnit to og ikke som en del af et resume eller en opsamling – hvorfor det?

- Er I ikke med til allerede at sætte en negativ stemning der, når I bruger sådan et klip igen?

- Anslaget i program to peger på, hvad der er sket tidligere og anslår samtidig temaet for program to, nemlig at Jason gerne vil arbejde med sit temperament. Som Jason siger i anslaget: 'en eller anden gang fik jeg overfuset ham så meget, at jeg tænkte bagefter, det var sgu ikke i orden, og jeg sagde til ham, at det ville jeg gøre alt for at lave om på. Det har jeg lovet ham: at være mere far og mindre højtråbende træner.'

- Jason er træner, men han vil også være en god far, og han gør sit absolut bedste for Noahs skyld. Man ser ham derfor også pakke en gave ind – for han vil give det bedste, han ved, videre til sin søn. Og det kan ingen være i tvivl om lykkes, når man har set program 2 til ende.

- Ud fra det materiale, I har indsamlet på ti måneder, er det så den mest sandfærdige historie om Jason og Noah, I har kunnet lave?

- Ja, vi har gjort os meget umage for at lave et nuanceret, fair og ægte portræt af far og søn, og deres kamp for at nå et fælles mål.

Jason Watt og sønnen Noah besøgte Frank Wililams i november. Mandag aften var der premiere på DR-dokumentar om familien. Foto: Tariq Mikkel Khan. Motorsport - 10. apr. 2017 - kl. 22:28 Watt efter hård dokumentar: Vi har smilet af reaktionerne

Se også: Watts eks-kone: Hårdt at se ens barn græde, mens faren skælder ud

kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen