Søn på vej mod stjernerne - far giver gas i verdens vildeste rally

Stort dansk racernavn fik skæld ud for at hjælpe stortalent på vejen til Formel 1

Carlos Sainz vandt i 2010 Dakar-rally (Foto: AP)
Carlos Sainz vandt i 2010 Dakar-rally (Foto: AP)

Som far, så søn eller rettere omvendt.

Det er ikke kun Jan Magnussen blandt de nuværende Formel 1-fædre, der fortsætter med at give den gas.

Den tidligere rallyverdensmester Carlos Sainz er klar til at snuppe endnu en tur i verdens vildeste rally, Dakar Rally.

I de kommende uger vil det være ham, som er i rampelyset.

Størstedelen af året er Carlos Sainz med tilnavnet 'El Matador' ellers blevet fast inventar i Formel 1-cirkuset som far og rådgiver.

Så må det store spanske motorsportsnavn finde sig i at stå et skridt eller to bag sønnen, Carlos Sainz jr., der efter et par sæsoner i det lille Red Bull-team, Toro Rosso, skal udlejes til Renault i den kommende sæson.

Det er Peugeot, som har hyret den tidligere rallystjerne og tidligere vinder af Dakar Rally til 2018-udgaven af løbet, der lørdag startede i 4000 meters højde i Perus hovedstad, Lima.

Efter at have kørt ud til Stillehavskysten vil feltet med bl. a. biler, motorcykler og lastbiler tage turen ind over højsletten i Bolivia, inden deltagerne vil komme i mål om to uger i Cordoba i det nordlige Argentina.

Der er i alt 340 deltagere i det godt 9000 km lange løb fordelt på 14 etaper.

Som i Formel 1 må Carlos Sainz nøjes med at spille andenviolin i Dakar Rally, da det er svært ikke at udnævne teamkollega, Stephane Peterhansel, Frankrig med 13 Dakar-sejre, syv i bil og seks på motorcykel, til storfavorit.

Den nye store rallystjerne, den fem-dobbelte verdensmester Sebastien Ogier, Frankrig, er dog hyret ind til at vælte den ukronede konge af tronen.

Det var VW's danske sportsdirektør, Kris Nissen, som midt i 0'erne fik Carlos Sainz ud at køre Dakar Rally.

Et samarbejde, som udviklede sig til en venskab for livet.

Det var årsagen til, at Kris Nissen kom til at spille en hovedrolle, da Carlos Sainz jr. i tidernes morgen tog det første store skridt mod Formel 1 og fik en stærk sponsor i ryggen.

Kris Nissen ringede på et tidspunkt til Red Bulls sportslige rådgiver, Helmut Marko.

- Jeg mindede ham om, at Red Bull skyldte mig en tjeneste efter at have leveret en masse VW motorer til unge Red Bull talenter i Formel 3, men Helmut Marko absolut var ikke begejstret for at få en 'fars dreng', fordi han havde dårlig erfaringer med fædre, som ville blande sig, fortæller Kris Nissen.

Resultatet blev dog en flot officiel invitation fra Red Bull til teenageren, Carlos Sainz jr. om at flyve til Berlin for at vise sig frem på en gammel DDR-racerbane nær Leipzig.

- Jeg fik ikke tak for mit initiativ. Tværtimod var der skæld ud, da Carlos Sainz ringede.

- Han havde fået den samme overhaling af sin kone, Reyes, som troede, at hendes mand bag hendes ryg havde haft en finger med i spillet, fortæller Kris Nissen, der for længst har lagt Dakar Rally bag sig, og nu har genoptaget sin egen karriere på de hjemlige baner.

Siden de første omgange i Tyskland er det kun gået fremad for Carlos Sainz jr, der kørte sig ind i mange danskeres bevidsthed i 2013, hvor den unge spanier midt i sæsonen dukkede op i Formula Renualt 3.5 Series i Kevin Magnussens store mesterskabsår.

Nu er begge i Formel 1 lige som Stoffel Vandoorne, Belgien og snart Sergey Sirotkin, Rusland, fra det samme kuld, hvor andre talenter som Marco Sørensen og Antonio Feklix de Costa, Portugal, er endt i sportsvognsklassen.

Stor F1-rokade: Nu kan der ske tre ting

F1-problembørn i krig: Sender vild sviner til holdkammerat

F1-stjernes far væltede i vild rally-dyst