Stjerner dropper VM-serien i speedway

Nye regler i Polen tvinger flere speedway-stjerner til at opgive deres pladser i Grand Prix-serien

Speedway-fans får alligvel ikke fornøjelsen af at se Darcy Ward 8th) i næste års GP-serie. Her fejrer han tredjepladsen i sin VM-debut som wild card-kører i polske Torun. (Foto: Sportxpress)
Speedway-fans får alligvel ikke fornøjelsen af at se Darcy Ward 8th) i næste års GP-serie. Her fejrer han tredjepladsen i sin VM-debut som wild card-kører i polske Torun. (Foto: Sportxpress)

Grand Prix-serien i speedway er ramt af mandefald før den kommende sæson.

Således er både den polske veteran Piotr Protasiewicz og det australske supertalent Darcy Ward parate til at droppe deres VM-pladser til fordel for klingende polske zloty.

Speedway får sin Champions League

Den magtfulde og egenrådige polske speedway-union har nemlig besluttet at ændre på reglementent, så det til næste år kun er tilladt klubberne i den bedste række, Extra Liga'en, at have en GP-kører på kontrakt.

Og da regnestykket med 15 GP-kørere og 10 polske klubber ikke går op, har flere navne - her i blandt danske Nicki Pedersen, der stadig jagter en polsk kontrakt - fået store problemer på halsen.

Lønningerne i Polen er nemlig suverænt de største i international speedway, og derfor har adskillige kørere skulle opveje VM-ambitionerne i forhold til økonomien. Og for Protasiewicz og den dobbelte U21-verdensmester Ward har pengepungen altså vundet.

Ærgerlig Olsen
En beslutning, der ærgrer sportsdirektør i den Internationale Motorunion, FIM, Ole Olsen.

- Jeg vil ikke sige, at det er et problem for VM-serien, men det er da meget skuffende, siger han til ekstrabladet.dk.

- Jeg tror, at polakkerne havde håbet, at de nu kunne presse lønniveauet ned i deres liga, men det kan også gå hen og blive dyrere for dem, for en kører som Ward vil da tage sig godt betalt for at droppe sin VM-billet, siger Olsen om den lynhurtige australier, der dog også har ladet forstå, at han måske føler, at VM-billetten kommer lige tidligt nok.

Ole Olsens livsværk smides ud

Til gengæld er Protasiewicz klar til at tage kampen op med sit nationale forbund, der i kraft af de senere års massive sportslige succes og voldsomme udvikling i ligaen, hvor nye luksus-stadioner med 20-25.000 siddepladser skyder op som paddehatte, har samlet selvtillid til at udfordre resten af speedway-verdenen.

Han har nemlig opfordret FIM til at benytte EU-reglen om arbejdskraftens fire bevægelighed til at skyde den polske regelændring ned.

Danskere i spil
- Nu må vi se, hvad der sker. Der bliver arbejdet på det og FIM har løbende kontakt til polakkerne, så man kan da håbe, at det hele falder i hak.

Lykkes det ikke at nå til enighed med det magtfulde polske forbund, skal der udpeges to afløsere for de frafaldne. Vel at mærke navne udenfor den bedste polske række.

Nicki tog billetten

Det kan give plads til kørere udenfor den absolutte verdenselite. Ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger er både australske Davey Watt, engelske Scott Nicholls og slovakken Martin Vaculic i spil. Men da man givetvis vil kigge på deltagerlisten fra årets kval-finale i Vetlanda, kan danskere som Leon Madsen og Jesper B. Monberg også komme i spil.