Ferie ligger mellem to heat

Globetrotter: Livet som speedway-stjerne sender Nicki Pedersen syv gange rundt om jorden på en sæson

Sådan ser ferie ud for Nicki Pedersen. (Foto: Johnny Frederiksen)
Sådan ser ferie ud for Nicki Pedersen. (Foto: Johnny Frederiksen)

Det bliver til nogle kilometer, når Nicki Pedersen passer sit job som speedwaystjerne.

En ting er de mange ture på slaggerne. Men det er de mange ture mellem de europæiske baner, der for alvor sender nålen i bund på kilometer-tælleren.

Selv har den tredobbelte verdensmester for længst opgivet at holde styr på antallet af løbsdage og kilometer på landevejene og i luften.

– Det har jeg faktisk ikke styr på, og jeg vil heller ikke vide det. Så bliver jeg bare stresset. Jeg ser kun en uge frem – ellers bliver det for stor en mundfuld, siger Nicki Pedersen.

Det store forkromede overblik overlader fynboen til manager Helge Frimodt. Han har hjulpet Ekstra Bladet med at få et overblik over det cirkusliv, der er tilværelsens lod for en professionel speedway-kører, og selv om Nicki Pedersen med en årsløn i omegnen af 15 millioner kroner godt kan være sin bankkonto bekendt, så får han også lov til at slide for hyren.

Fem lande på en uge
En typisk uge kan byde på fem løb i lige så mange lande.

Mandag køres der i den engelske liga, hvor Pedersen i denne sæson optræder for Peterborugh Panthers. Tirsdag går turen til Sverige og Vargarna, inden det onsdag gælder den danske liga og Holsted.

Torsdag kan være en fridag – hvis det engelske program tillader det – mens fredagene hver anden uge bruges på GP-træning, ligesom den også kan være løbsdag i Tjekkiet, hvor han i år kører for Prag.

Hver anden lørdag står den så på Grand Prix som optakt til de benhårde søndagsløb i den stærke polske Extraliga, hvor han er holdkammerat med Tomasz Gollob hos Stal Gorzow.

Dertil kommer en håndfuld åbne løb, playoffs i de forskellige ligaer, hold-VM og DM.

I sagens natur skal Nicki Pedersen og teamet også fragtes rundt til de mange løb – enten i bil eller fly – og på en sæson bliver det til ca. 216.000 kilometer på farten, svarende til godt syv gange rundt om kloden eller mere end halvvejs til månen.

Det hårde rejseliv kan da også godt trække tænder ud på hovedpersonen, der dog ikke længere sover i teambussen, men for længst er rykket ind på hotellernes bløde lagner.

– Det er noget, man lærer at arbejde med gennem årene. Men man føler sig da ikke altid lige klar. Så må man tage et ekstra langt bad for at samle tankerne og fokusere lidt på, at der altså skal tjenes nogle penge i aften, fortæller Pedersen, som dog ikke vil bytte med et otte til fire-job.

– Det er drænende, men det er også en livsstil, selv om andre nok ville synes, at det er for meget, fortæller han.

Da elgen kom i vejen
Når man tilbringer så mange timer på landevejen, som Nicki Pedersen gør, så skal det næsten gå galt en gang imellem.

Og selv om han har været forskånet for alvorlige uheld, så fik Pedersen sig noget af en forskrækkelse, da han i sidste uge var på vej hjem fra et løb i Sverige.

Her lå han bag i bilen og sov, da en stor elgko pludselig dukkede op på vejen. Et sammenstød var uundgåeligt, og med 90 km/t. blev det uheldige dyr nedlagt, mens speedway-køreren fik en brat opvågning.

– Det skulle jo næste ske på et tidspunkt, så meget som vi kører i Sverige, griner Nicki Pedersen, som slap uskadt fra sammenstødet.

Det gjorde elgen tilsyneladende også. I hvert fald forsvandt den efterfølgende ud i det svenske mørke.

Stadig tid til datteren
Livet i en kuffert er ikke til at komme uden om for professionelle speedwaykørere.

Men efter at Nicki Pedersen og hans forlovede, Anne Mette Hansen, for to år siden blev forældre til datteren Mikkeline, er hjemmets arne begyndt at trække noget mere end tidligere.

Parret, der har bopæl i engelske Stevenage, har dog lært at indrette sig på de indimellem vanvittige forhold.

– Vi prøver at ’keep it simple’. Det skal være mere struktureret, når der er børn, men jeg har egentlig altid været meget struktureret, og det har Mette også. Så det kom ikke som et chok, at det skulle være sådan. Vi pakker det, der skal pakkes, og vi kan altid være ude af døren på ti minutter, siger Nicki Pedersen.

Anne Mette Hansen har også accepteret, at det er forholdene, så længe karrieren er i gang. Og Mikkeline er ofte med til ligaløb.

– Vi er vant til det, og Mikkeline har jo også rejst, siden hun var 14 dage gammel. For nogle af vores venner er det et problem, bare de skal køre til Jylland. Der har vi sagt fra starten, at vi har fået en lille, og så må vi tage det, som det er, siger hun.

Nicki Pedersen føler heller ikke, at han går glip af alt for meget familieliv.

– Jeg er forbi derhjemme hver dag, og når jeg er hjemme, så er jeg der hele dagen. Hvis man først er hjemme sent om aftenen, så sover børnene. Jeg er hjemme om dagen, hvor hun er vågen. Så jeg ser det slet ikke som et problem, og det er ikke sådan, at jeg ikke opdager, at hun bliver større, bedyrer han.

0 kommentarer
Vis kommentarer