Hypnose skal hjælpe Bjerre til tops

- Det vil være en fiasko, hvis jeg ikke bliver verdensmester, siger Kenneth Bjerre før sæsonens første grandprix, der køres i aften i Polen

Drømmen om VM-titlen lever stadig i 26-årige Kenneth Bjerre, der har vundet et enkelt grandprix, i Göteborg i fjor. (Foto: Jarek Pabijan)
Drømmen om VM-titlen lever stadig i 26-årige Kenneth Bjerre, der har vundet et enkelt grandprix, i Göteborg i fjor. (Foto: Jarek Pabijan)

Klichéen om de små marginaler kendes til bevidstløshed fra enhver tænkelig idrætsgren.

Den gælder også i speedway, og derfor vender stjernerne enhver sten i jagten på succes - også på det mentale område.

Nicki Pedersen har indledt et samarbejde med den tidligere jægersoldat, Lars Møller, der skal få tingene til at glide mellem den temperamentsfulde Pedersen og hans team, men Kenneth Bjerre går endnu længere i jagten på VM-titlen.

Han har i fem år samarbejdet med sportspsykolog Erik Østenkjær, der er med til samtlige GP'er - også aftenens sæsonpremiere i polske Leszno.

Skærper ydeevnen
Psykologen benytter blandt andet hypnose til at skærpe Bjerres ydeevne.

- Nogle gange bruger vi hypnose i ryttergården. Vi har gjort det så længe, at jeg ikke behøver den store forberedelse. Jeg skal stort set bare lukke øjnene, når han begynder at tale, før jeg kommer i en form for trance, forklarer den klejne esbjergenser.

- Erik hjælper mig til at finde balance i mig selv og holde fokus. Det giver lige det sidste, fortæller Kenneth Bjerre , der med garanti er den eneste i feltet, der lader sig hypnotisere midt mellem rivalerne i ryttergården.

- Det handler om at udvikle reflekserne, og vi bruger hypnose, fordi reflekser er en ubevidst handling, forklarer Erik Østenkjær.

- I fagsprog taler man om en ' post-hypnotisk ordre', som man bygger ind i underbevidstheden under forberedelserne, så man hurtigt kan bringes i trance.

Energi ned i cyklen
- Under løbene kan jeg så bringe ham i trance på to-tre sekunder, hvorefter han kan lade op og ' vaske tavlen ren', hvis han eksempelvis har været med i et styrt. Det handler også om at målrette aggressiviteten.

Nogle sportsfolk er gode til at tænde af, men så risikerer man at blive overtændt. Mit job er at hjælpe Kenneth med at få energien ned i cyklen. Og Kenneth Bjerre får brug for det hele, hvis drømmen skal blive til virkelighed allerede i år.

- Det vil være en fiasko, hvis jeg ikke bliver verdensmester, lyder det stålsat.

Sæsonens første grandprix i aften på TV3+ kl. 19.00 og dk4 kl. 23.00.