Unge racerkørere opfordrer til bedre sikkerhed

Justin Wilsons død i efter uheldet under et løb i IndyCar-serien søndag bringer debatten om sikkerheden frem i motorsporten. Flere danske kørere håber på flere tiltag for at sikre kørerne

Marco Sørensen er en af dem, der håber, at der nu kommer mere fokus på sikkerheden for racerkørerne. (Foto: Jan Sommer)
Marco Sørensen er en af dem, der håber, at der nu kommer mere fokus på sikkerheden for racerkørerne. (Foto: Jan Sommer)

Den erfarne racerkører Justin Wilsons død, har ikke kun skabt sorg i motorsporten. Det tragiske uheld, hvor Wilson fik en genstand fra en forulykket bil i hovedet, har nemlig fået debatten om sikkerheden i motorsporten til at blusse op igen.

Det er nemlig anden gang indenfor et år, at en racerkører omkommer efter at have slået hovedet i forbindelse med et løb. Før Justin Wilson var det Jules Bianchi, der den 17. juli døde af kvæstelser i hovedet, efter han kolliderede med en kranvogn under Japans Grand Prix i 2014. 

En del af risikoen ved motorsport
Selvom risikoen for alvorlige skader er en del af hverdagen for en racerkører, så har de seneste dødsfald alligevel chokeret flere unge danske profiler.

Ekstra Bladet har talt med både Marco Sørensen og Michael Christensen, der begge er chokeret over ulykken, men medgiver samtidig, at det ikke får dem til at overveje risikoen ved motorsporten.

- Det er jo meget tragisk, og jeg har da tænkt meget på både Wilson og hans familie. Men det er en risiko, som man kender og har forholdt sig til inden man vælger at gå ind i motorsporten, så det kommer ikke til at ændre noget for mig, siger Michael Christensen.

Se også: Efter dødsfald: Kevin tænker ikke over det

Og Marco Sørensen er helt enig i den udtalelse, men mener derudover, at ulykken burde få betydning for sikkerhedsforanstaltninger.

- Det man kan stille spørgsmål ved er, om hovedet er godt nok beskyttet. Det er jo ikke første gang, at en fører af bilen er ved at komme galt afsted, fordi hovedet er det eneste, der er frit. Føreren er jo spændt fast, så man kan ikke selv lige flytte hovedet for at beskytte det, så måske man skulle sætte mere ind på det område, siger han.

Erfaren racerkører ser to muligheder
Når det kommer til sikkerheden, er både de erfarne og unge motorkørere enige om, at der kan laves forbedringer. Spørgsmålet er dog, hvad der vil beskytte racerkørerne bedst.

Nicolas Kiesa, der i sin tid overtog Justin Wilsons plads hos Minardi, da sidstnævnte skiftede til Jaguar i 2003, er helt enig i, at der skal ses på sikkerheden i motorsporten.

Se også: Indycar-kører er død: Blev ramt af flyvende genstand

- Det var jo på en måde Wilson, der skaffede mig en indgang til Formel 1, så jeg er naturligvis chokeret over hændelsen. Men jeg synes også det er dybt tragisk for hele motorsporten, fordi det får spørgsmålet om sikkerheden til at blusse op igen, siger han og fortsætter.

- Der er to muligheder. Flere snakker om, at der måske skal en gople eller sådan noget på bilen, så førerens hoved er mere beskyttet, men så er der andre, der mener, at det vil blive farligt, fordi føreren så ikke kan komme ud af bilen, hvis den vælter rundt. Det eneste, jeg er sikker på, er, at der kommer til at være stort fokus på det her nu, siger han.

Se det voldsomme uheld:

2 kommentarer
Vis kommentarer