Vandt i Formel 1 og Le Mans: Motorsportslegende død

Amerikanske Dan Gurney, der både har sejre i Formel 1, Le Mans og Nascar, døde søndag 86 år gammel

Dan Gurney har sat noget af et aftryk på motorsporten. Søndag døde han 86 år gammel. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Dan Gurney har sat noget af et aftryk på motorsporten. Søndag døde han 86 år gammel. Foto: AP/Ritzau Scanpix

Søndag stoppede turen for den amerikanske motorsportslegende Dan Gurney. Han blev 86 år og døde efter komplikationer med en lungebetændelse.

Dan Gurney, der var aktiv mellem 1958 0g 1970 er en af blot tre kørere gennem tiden, der har vundet løb i Formel 1, Nascar og blandt sportsvogne - de andre to er Mario Andretti og Juan Pablo Montoya.

Gurney kørte i sin tid løb hele tiden og i mange klasser.

I Formel 1 kørte han 12 sæsoner med fire sejre til følge - for Porsche, Brabham og sit eget Anglo American Racers - og i alt 19 gange var han på podiet.

De hurtige formel-biler hoppede han også i, når det gjaldt Indianapolis 500, som han deltog i ni gange mellem 1962 og 1970 Det løb vandt han aldrig, men han blev nummer 2 tre gange, og nummer 3 to gange. Og så opfandt han Gurney-flappen. En lille flap, der monteres vinkelret ovenpå en hækspoiler, så den giver endnu mere downforce - en teknik, der også anvendes i flyindustrien.

Gurney havde også succes i andre biler end dem med fritliggende hjul. I 1967 vandt han således Le Mans sammen med ligeledes legendariske A.J. Foyt i en Ford GT40, og her startede han faktisk noget, der senere er blevet comme il faut i al motorsport: Han rystede sin vinder-champagne og sprøjtede fra podiet bruset ud over de tilstedeværende. Voila, et ritual var opfundet.

Dan Gurney og A.J. Foyt med den legendariske champagne-fejring. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Dan Gurney og A.J. Foyt med den legendariske champagne-fejring. Foto: AP/Ritzau Scanpix

Som amerikaner deltog Gurney naturligvis også i Nascar-løb, hvor han er noteret for fem sejre - alle på Riverside-banen.

I 1964 stiftede han Anglo American Racers sammen med Carroll Shelby, der på det tidspunkt var begyndt at bygge den kraftfulde AC Cobra samt at ombygge eksisterende Ford-modeller - ikke mindst Mustang.

Fra start deltog holdet udelukkende i Formel 1, men senere blev det Champ Car-serien, holdet begik sig i. Firmaet skiftede senere navn til All American Racers, der stadig eksisterer - dog uden at drive et motorsportshold.

Formel 1 skal gøres vildere: Drastiske ændringer på vej

400 millioner til Formel 1 i København

Efter shitstorm: Mega-stjerne sletter alt på Instagram