Fra kemo til Super Bowl

Giants: For to år siden var Mark Herzlichs udsigt død eller i bedste fald invaliditet. Nu ser han frem mod USA’s største begivenhed

Mark Herzlich har været meget igennem på vejen til Superbowl. (Foto: AP)
Mark Herzlich har været meget igennem på vejen til Superbowl. (Foto: AP)

To timer forsvandt han på sit værelse på førstesalen hjemme ved forældrene.

Hans 21-årige liv var med en enkelt besked fra lægerne blevet vendt på hovedet.

Her kan du se Superbowl

Indtil den dag i maj 2009 havde han været på stålsat vej mod en karriere som professionel football-spiller i NFL.

På Boston College udmærkede den 190 centimeter høje og 111 kilo tunge linebacker sig gang på gang, og han sluttede 2008 med 110 tacklinger og seks interceptions på sit cv.

Mark Herzlich drømte derfor søde, berettigede drømme om millionløn, tv-eksponering og den ultimative Super Bowl-ring.

Men i maj blev han vækket.

Her gør Baldwin grin med NFL-stjerne

Gennem længere tid havde han følt en jagende smerte i benet, og selv om han flere gange blev vækket af den midt om natten, var den dog alligevel så tilfældig i sin optræden, at han ofte bare skød den fra sig.

Men til sidst beordrede lægerne på holdet en MRI-scanning, og diagnosen lød på Ewings Sarkom.

De to ord bremsede alt.

Stor dødelighed
Lægerne kunne fortælle om, at den kræftsygdom, det er, har en dødsrate på mellem 30 og 40 procent, og at den stiger til omkring de 90, hvis kræften når at sprede sig.

Derfor måtte der også enetid på værelset til den dag i maj. Men depressionen varede kun i to timer. Så kom han ud, gik ned ad trappen og fortalte sin far, Sandy, at ikke alene ville han besejre kræften, han ville også spille fodbold igen.

Det første var inden for mulighedernes grænser, da kræften ikke havde spredt sig, mens det stod noget mere lorent til med det sidste.

Så vild og dyr er Super Bowl

Lægernes anbefalede behandling lød nemlig på først kemoterapi og dernæst operation, hvor hele 30 cm af lårbensknoglen skulle fjernes og erstattes af en knogle fra et lig.

Det ville endegyldigt slutte Herzlichs drøm om football.

– At gå på krykker i 40 år eller sidde i en kørestol var ikke en mulighed. Det var ikke et liv, jeg ville leve. Derfor valgte jeg den risikable løsning. Jeg kunne ikke andet. Jeg ville være i stand til at lege med mine børn og leve et liv, der var værd at leve, siger den nu 24-årige, raskmeldte linebacker.

Titaniumstang
I stedet for lægernes anbefaling valgte han nemlig at lade kemoterapien gøre sit og så derefter få indopereret en titaniumstang, der går fra hans hofte og til lige over knæet. Det var alt sammen en succes, og de efterfølgende kontroller har vist, at Herzlich er cancerfri.

Op til denne sæson følte han sig klar til NFL, men han blev ikke draftet af noget hold. Men da en af Giants-ejerne, John Mara, lagde et godt ord ind for Herzlich, blev den unge forsvarer tilbudt en rookie-kontrakt.

Nu vinder Patriots

Desværre for Herzlich blev han skadet i anklen i november, men han er med Giants-holdet i Indianapolis og melder sig klar til kamp.

For en, der har besejret kræft, er sådan en smule ankel-problemer vel heller ikke noget at snakke om.